Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukio-opiskelu on kallistunut roimasti – uudet opiskelijat eivät voi hankkia oppikirjoja käytettyinä

Erityisesti kustannusten nousu osuu tänä vuonna lukiotaipaleensa aloittaneisiin.

Kaupunki
 
Jani Alanen
JANI ALANEN
Niklas Simonen 16, ei vielä keväällä yhteishaun aikaan pohtinut lukion kustannuksia. "Kirjojen hinta ei yllättänyt vaan se, kuinka paljon niitä pitää ostaa."
Niklas Simonen 16, ei vielä keväällä yhteishaun aikaan pohtinut lukion kustannuksia. "Kirjojen hinta ei yllättänyt vaan se, kuinka paljon niitä pitää ostaa." Kuva: JANI ALANEN
Fakta

Kirjoissa ja sähköisissä materiaaleissa on eri vero

 Uudessa lukion opetussuunnitelmassa painottuu sähköisten oppimateriaalien käyttö sekä harjoittelu sähköistä ylioppilaskoetta varten. Tämä nostaa uusien lukio-opiskelijoiden kustannuksia.

 Digikirjan hintaan sisältyy arvonlisäveroa 24 prosenttia, kun taas painetun kirjan alv on 10. Digikirjoihin on myynnissä eri mittaisia lisenssejä.

 Opetussuunnitelman mukaan opiskelijat vastaavat itse opiskelukäyttöön tarkoitettujen työvälineiden, laitteiden ja materiaalien kustannuksista, ellei koulutuksen järjestäjä niitä tarjoa.

Lukion aloittaminen on todennäköisesti tänä vuonna kalliimpaa kuin koskaan ennen. Lukio-opiskelun kustannukset ovat nousseet tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja erityisesti kustannusten nousu osuu tänä vuonna lukiotaipaleensa aloittaneisiin uusiin lukiolaisiin.

Uudet lukio-opiskelijat eivät voi ostaa oppikirjoja käytettyinä, sillä uusi opetussuunnitelma käytännössä uudistaa kaikki kustantamojen tarjoamat oppimateriaalit.

Lisäksi uusien lukiolaisten kustannuksia nostaa sähköisten ylioppilaskirjoitusten vaatima oman tietokoneen hankinta, vaikka kokeen voi tehdä myös lainatulla tai koulun läppärillä.

”Eihän se kivaa ole tietenkään. Äitini maksaa kirjat nyt, mutta se vaikuttaa toki siihen, miten hän tukee minua muuten taloudellisesti”, Lauttasaaren yhteiskoulussa lukiotaipaleensa tänä syksynä aloittanut Niklas Simonen, 16 toteaa.

Vaikka lukio-opiskelun kustannukset harmittavat Simosta, ne eivät kuitenkaan ole este hänen lukio-opiskelulleen.

”Joillekin lukio-opiskelun kustannukset voivat kuitenkin aiheuttaa hankaluuksia”, sanoo Suomen lukiolaisten liiton (SLL) puheenjohtaja Elli Luukkainen.

“Jos lukio nähdään liian kalliina mennä, tai pahimmillaan opiskelija keskeyttää kesken lukion, sehän on aivan kestämätön tilanne. Ei tässä yhteiskunnassa voi olla tällaisia kysymyksiä.”

Vaikka kustannukset saattavat tuntua nyt lukiolaisesta suurilta, uskoo Kulosaaren yhteiskoulussa yhteiskuntaoppia ja taloutta opettava Aleksi Lahti, että pitkällä aikavälillä lukion sähköistyminen kompensoi kustannuksia.

”Kustannuspuolella kannettavan tietokoneen hankintahintaa voidaan kuroa lukion aikana esimerkiksi korvaamalla mahdollisuuksien mukaan paperikirjoja edullisemmilla sähköisillä materiaaleilla.”

Esimerkiksi oppimateriaalikustantamo Sanoma Prolla on sekä edullisempia, puoli vuotta käytettävissä olevia digikirjoja että kalliimpia neljän vuoden lisenssejä.

Vaikka digikirjat ovat painettuja oppikirjoja halvempia, niiden kustannuksia nostaa painettuja kirjoja korkeampi arvonlisäveroprosentti.

”Toivon kovasti, että sähköisten oppimateriaalien kustannuksia pystyttäisiin laskemaan. Verotus on tässä ihan avainasemassa”, SLL:n Luukkainen sanoo.

Luukkaisen mielestä lukio-opiskelussa voitaisiin hyödyntää enemmän myös muita kuin kustantamojen tuottamia oppimateriaaleja.

”Tietokoneet ja sähköiset oppimisalustat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden muun muassa tiedonhaun taitojen kehittämiseen, autenttisten lähdeaineistojen käyttöön sekä materiaalien eriyttämiseen”, täydentää Kulosaaren yhteiskoulun opettaja Lahti.

”Digikirjat ovat huomattavasti halvempia, mutta itse suosin myös perinteisiä. Tykkään lukea oikeasta kirjasta paljon enemmän, mutta on myös rentoa tehdä kotona läksyjä tietokoneella. Ei olisi ollenkaan huono asia, jos kaikki oppimateriaalit olisivat sähköisiä,” Lauttasaaren yhteiskoulussa opiskeleva Simonen sanoo.

Sekä Luukkainen että Simonen toivoisivat, että lukio-opiskelu olisi täysin maksutonta.

”Lähtökohtaisesti se, että opetussuunnitelmat päivittyvät ja oppisisällöt sekä oppimateriaalit kehittyvät, on hyvä asia, koska silloin opiskelija saa tuoreinta opetusta ja tietoa. Mutta näiden kustannusten ei pitäisi koitua opiskelijan maksettavaksi”, Luukkainen toteaa.

Kirjoittaja on Nuorten Ääni -toimituksen toimittaja, joka opiskelee Kulosaaren yhteiskoulussa Helsingissä. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esiin mediassa. Helsingin Sanomat ja Sanoma Pro kuuluvat Sanoma konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat