Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp syyttää Jussi Pajusta sukupuoli­syrjinnästä – ”Ohittaa kaksi selvästi ansioituneinta naisehdokasta”

Sdp harkitsee oikeustoimia, jos Helsinki valitsee kaupungin ykkösvirkamieheksi oikeuspalveluita johtavan Sami Sarvilinnan ohi apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen ja rahoitusjohtaja Tuula Saxholmin.

Kaupunki
 
Lehtikuva ja HS
Sami Sarvilinna (vas.), Ritva Viljanen ja Tuula Saxholm.
Sami Sarvilinna (vas.), Ritva Viljanen ja Tuula Saxholm. Kuva: Lehtikuva ja HS

Helsingin kolmanneksi suurin puolue Sdp syyttää kaupunginjohtaja Jussi Pajusta (kok) sukupuolisyrjinnästä Helsingin tulevan kansliapäällikön valintaan liittyen.

Pajunen esittää Helsingin kaupunginhallitukselle, että kansliapäälliköksi nimitettäisiin nykyisin Helsingin oikeuspalveluita johtava kaupunginlakimies Sami Sarvilinna.

Sdp on tyrmistynyt Pajusen esityksestä. Puolueen mielestä tehtävään pitäisi valita joko Helsingin apulaiskaupunginjohtajana alkukesästä 2012 toiminut Ritva Viljanen (sd) tai kansliapäällikön tehtäviä nyt hoitava Tuula Saxholm.

”Kaupunginjohtaja ohittaa kaksi selvästi ansioituneinta naisehdokasta”, sanoo Sdp:n valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki.

Pajamäen mielestä Sarvilinna täyttää tehtävän kelpoisuusvaatimukset, mutta ei ole ansioitunein hakija. Hänen mukaansa Sdp harkitsee oikeustoimia, jos Sarvilinna valitaan tehtävään ohi Viljasen ja Saxholmin.

”Sekä Viljanen että Saxholm ovat selvästi ansioituneempia kansliapäällikön virkaan kuin Sarvilinna. Ei ole esitetty mitään hyväksyttävää perustetta syrjäyttää heitä, joten jos Sarvilinna valittaisiin, mahdollinen valitus merkitsisi päätöksen kumoamista hallinto-oikeudessa. Valituksen hallinto-oikeuteen voi tehdä paitsi viran hakija, myös kuntalainen”, Pajamäki sanoo.

Pajunen ei halua avata yksityiskohtaisesti valintansa taustoja. Hän viittaa kokonaisharkintaan, joka perustuu hakemusasiakirjoihin, haastatteluihin ja psykologiseen arviointiin.

Markus Jokela / HS
Jussi Pajunen
Jussi Pajunen

”Olen tehnyt oman harkintani. Harkinta perustuu kokonaisarviointiin. Mielestäni hakijoista paras ehdokas tähän uuteen kansliapäällikön tehtävään on Sami Sarvilinna.”

Kansliapäällikkö on ensi vuoden kesäkuusta alkaen Helsingin selvästi vaikutusvaltaisin virkamies ja kuntavaalien jälkeen valittavan pormestarin läheisin työtoveri.

Kansliapäällikkö johtaa kaupungin keskushallintoa sekä toimii Helsingin johtamisuudistuksen yhteydessä perustettavien toimialojen johtajien esimiehenä ja kaupunginhallituksen esittelijänä. Kansliapäällikölle maksetaan jatkossa 14 000 euron kuukausipalkkaa. Palkka on suurempi kuin esimerkiksi pääministerillä.

Sdp liputtaa ymmärrettävästi Viljasen puolesta, sillä hänet valittiin demarien ehdokkaana Helsingin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi keväällä 2012.

Demarien mielestä Viljasella on selvästi laajin johtamiskokemus suurista organisaatioista. Hän vastaa nykyisin noin 14 viraston ja 9 000 ihmisen johtamisesta. Toimialan taloudellinen vastuu on noin 900 miljoonaa euroa. Vuosina 2003–2012 Viljanen toimi sisäministeriön kansliapäällikkönä.

”Hän on myös ainoa, jolla on kokemusta esittelystä kaupunginhallituksessa. Ei puolueen jäsenkirja voi olla este pätevimmän hakijan valinnalle”, Pajamäki sanoo.

Sdp:n mielestä myös Saxholm on tehtävään Sarvilinnaa pätevämpi. Saxholm on toiminut Helsingin kansliapäällikkönä toukokuusta saakka. Tehtävää vakinaisesti hoitanut Tapio Korhonen jäi eläkkeelle toukokuun alussa. Saxholm toimii kansliapäällikönä siihen saakka, kunnes uuden vakinaisen kansliapäällikön virka on täytetty.

Vuodesta 2014 Saxholm on toiminut Helsingin rahoitusjohtajana. Rahoitusjohtaja johtaa Helsingin talous- ja suunnitteluosastoa, jossa työskentelee noin 100 henkilöä. Vuosina 2005–2013 Saxholm toimi Helsingin talousarviopäällikkönä. Saxholmilla on demareiden mielestä työkokemuksensa perusteella laaja-alainen kokemus muun muassa Helsingin talouden ja toiminnan suunnittelusta.

Sarvilinna puolestaan on toiminut kaupunginlakimiehenä vuodesta 2007. Hän johtaa kaupungin oikeuspalveluyksikköä, jonka tehtävänä on huolehtia kaupungin oikeudellisesta edunvalvonnasta sekä asiantuntijapalveluiden tuottamisesta. Oikeuspalveluiden budjetti on noin 3 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä noin 40.

Demareiden mielestä Sarvilinnan osaaminen ja työkokemus painottuvat liikaa juridisiin kysymyksiin.

Kaupunginhallitus käsittelee kansliapäällikön valintaa ensi maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat