Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilaana ollut lääkäri järkyttyi kohtelusta Malmin sairaalassa – Päivystys pahoittelee: ”Tervehtiminen on hyvää käytöstä”

Oman potilaskokemuksen lisäksi helsinkiläisnaista järkytti huonokuntoisen vanhuksen kohtelu. Millaisia kokemuksia sinulla on sairaalakäynneistä? Kerro ne HS:n toimitukselle.

Kaupunki
 
Näin toimit päivystyksessä
Näin toimit päivystyksessä
Mikä on riittävä syy mennä päivystykseen? Mitä siellä tarvitaan? Katso HS:n videolta ohjeet.

Helsinkiläinen lääkäri järkyttyi potilaiden kohtelusta helsinkiläisessä Malmin sairaalassa, jonka päivystykseen hän itse hakeutui voimakkaan päänsäryn vuoksi sunnuntai-iltana.

Radiologian erikoislääkärinä työskentelevä Riitta Korpisaari kertoi kokemuksistaan keskiviikkona julkaistussa HS:n mielipidekirjoituksessa.

Potilaana ollut Korpisaari kritisoi sekä itse saamaansa kohtelua että toisten potilaiden hoitoa. Hän kertoi kirjoituksessaan, että kukaan hoitajista ei tullut tervehtimään, esittäytymään tai tarkistamaan syytä hakeutua hoitoon, kun hänet siirrettiin sisätautien päivystykseen.

”Kun kysyin lisäpeittoa, nuori hoitaja ojensi sen minulle silmiin katsomatta”, lääkäri kertoi kirjoituksessaan.

Päänsäryn syyksi selvisi lopulta viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus.

Myös huonokuntoisen vanhuksen kohtelu järkytti itsekin lääkärinä toimivaa naista. Hän kävi kertomassa hoitajille kylmyydestä, janosta ja pissahädästä valittavasta vanhuksesta, mutta sai hoitajalta tylyn vastaanoton. ”Älä tule meitä tänne ohjeistamaan”, hoitaja oli vastannut Korpisaaren mukaan.

”Lääkärinä on pakko ihmetellä kokemaani ja näkemääni potilaiden kohtelua hoitajien taholta. Jos minä perusterveenä keski-ikäisenä lääkärinä tunsin turvattomuutta ja arvottomuutta, mitä tuntee monisairas puolustuskyvytön vanhus? Missä olivat sinä iltana empatia, inhimillisyys ja ihmisenä ihmiselle oleminen”, hän kirjoittaa.

Näin ei pitäisi olla, sanoo Malmin sairaalan päivystystoiminnasta vastaava johtajalääkäri Mia Laiho.

”Jos kirjoituksen tiedot pitävät paikkansa, niin tämmöinen toiminta ei ole hyväksyttävää ja sellaista ammatillista käytöstä, mitä päivystyksessä työskenteleviltä edellytetään.”

Laihon mukaan hoitajille saa ja pitää tulla kertomaan, jos huolestuu toisten potilaiden voinnista – kuten mielipidekirjoituksen laatija teki.

”Jos hoitaja on näin käyttäytynyt, niin se on epäasiallista käytöstä. Ilman muuta on oikeus tulla sanomaan ja on luonnollista, että ihmiset kertovat, jos näkevät toisen ihmisen hädän. Se pitää henkilökunnan ottaa arvokkaana lisätietona”, Laiho kertoo.

Asiasta on käynnistetty sisäinen selvitys ja kaikkia osapuolia kuullaan, Laiho kertoo.

”Suhtaudumme vakavasti kohteluun liittyviin palautteisiin. Pyydämme kaikilta vuorossa olleilta kirjallisen selvityksen tapahtumista”, Laiho sanoo.

”Olemme yhteydessä myös kirjoittajaan, mikäli hän haluaa asiasta kertoa.”

Laihon mukaan myös potilaan kokemus tervehtimättä ja huomioimatta jättämisestä on valitettavaa.

”Tervehtiminen on muutenkin hyvää käytöstä, ja kyllä jos siirtyy toisen vastuulle ja hoitaja vaihtuu, niin [hoitaja] tulee ottamaan asiakkaan vastaan. Ilman muuta näin kuuluu olla”, Laiho sanoo ja lisää, että he järjestävät hoitohenkilökunnalle asiakaspalvelukoulutusta.

Myös Malmin sairaalan päivystystoiminnan ylihoitaja Katariina Jantunen pahoittelee mielipidekirjoittajan kokemuksia.

”Hyvä, että huonot potilaskokemukset tulevat meidän tietoon. Suhtaudumme niihin aina hyvin vakavasti.”

Jantunen kuitenkin lisää, että päivystyspotilaiden selkeä enemmistö on tyytyväisiä hoitoonsa.

”Malmin ja Haartmanin sairaaloissa yli 80 prosenttia on sähköisen palauteautomaatin vastausten mukaan ollut tyytyväisiä. Hyvin ruuhkaisina päivinä tyytyväisyys on heikompaa.”

Myös Helsingin sosiaali- ja terveysviraston potilasasiamies Eija Bärlund-Toivonen kertoo, että huonoista päivystyskokemuksista valitetaan harvoin.

Bärlund-Toivonen arvioi kollegansa kanssa saavansa vuodessa 250–300 yhteydenottoa liittyen Malmin ja Haartmanin sairaaloiden toimintaan. Yhteensä nämä kaksi sairaalaa hoitavat vuodessa noin 160 000 päivytyspotilasta.

”Yleensä yhteydenotot liittyvät sekä potilaan hoitoon että kohteluun.”

Potilasasiamiehen mukaan usein taustalla on, että henkilökunta ei ole löytänyt oikeaa vuorovaikutustapaa.

”Potilas on päivystyksessä aina hädässä ja odottaa hoivaavaa otetta. Kulttuurinen ilmasto on kuitenkin muuttunut terveyskeskuksissa, kuten muussakin yhteiskunnassa, eikä hoivaodotuksiin kiireessä vastata.”

Millaisia kokemuksia sinulla on sairaalakäynneistä? Kerro ne HS:n toimitukselle.

Kimmo Räisänen
Sisäänkäynti Malmin sairaalassa elokuussa 2014.
Sisäänkäynti Malmin sairaalassa elokuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat