Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin keskustassa on käynnissä ruokakauppojen kamppailu – ketjut kiertelevät Anttilan tyhjenevien tilojen ja Kaartin maneesin ympärillä

Kesko, S-ryhmä ja Lidl selvittävät kaikki mahdollisuudet, koska varsinkin hyvin ruokakaupaksi soveltuvia liiketiloja on tarjolla niukasti.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Kampin Anttilan vieressä sijaitsee K-Supermarket. Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtajan Antti Palomäen mukaan myymälää voitaisiin laajentaa Anttilalta vapautuviin tiloihin, jos neuvottelut vuokranantajan kanssa etenevät toivotusti.
Kampin Anttilan vieressä sijaitsee K-Supermarket. Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtajan Antti Palomäen mukaan myymälää voitaisiin laajentaa Anttilalta vapautuviin tiloihin, jos neuvottelut vuokranantajan kanssa etenevät toivotusti. Kuva: Rio Gandara / HS

Suuret kauppaketjut etsivät paikkoja ruokakaupoilleen sieltä, missä ihmisetkin asuvat tiheässä. S-ryhmään kuuluva HOK-Elanto, Kesko ja Lidl ovat kiinnostuneita hankkimaan lisää liiketiloja Helsingin kantakaupungista.

”Haluamme lisää kaikkien kokoluokkien kauppoja Helsingin kantakaupungin alueelle”, kertoo Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtaja Antti Palomäki.

Palomäen, HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalaisen ja Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipposen mukaan kaupungin ytimessä sijaitsevista hyvin liiketilaksi soveltuvista tiloista on pulaa.

”Pula ilmenee niin, että emme pysty avaamaan niin paljon liikkeitä kuin haluaisimme”, Karjalainen kertoo.

Hyvän liiketilan vaatimuksista joutuu käytännössä aina tinkimään kantakaupungin alueella. Etenkin parkkipaikoista ja tavarantoimitukselle sopivista väylistä on huutava pula. Kantakaupungin liiketilat ovat myös usein sokkeloisia ja niiden huonekorkeus ei välttämättä ole riittävä ruokakaupan tarpeisiin.

Vaikka hyvä tila löytyisikin, voi se olla kaavoitettu muihin tarkoituksiin.

”Toivoisin kaavoituspuolelta joustavuutta”, Lidlin Sipponen sanoo.

Sopivia liiketiloja ei ole helppo löytää, joten kaikki mahdollisuudet tutkitaan perusteellisesti. Sipponen mukaan erityisesti suurista tiloista väännetään kättä kunnolla.

”Isoista tiloista käydään kovaa kisaa”, hän kertoo.

Kauppaketjujen välinen kilpa näkyy esimerkiksi Kaartin maneesin tapauksessa. HOK-Elanto, Kesko ja Lidl ovat jokainen tehneet selvityksiä vuonna 1877 rakennetusta maneesista, joka sijaitsee Kaartinkaupungissa Etelä-Helsingissä.

Hyvän kauppapaikan maneesista tekee sen keskeinen sijainti.

Lidl voitti vuonna 2014 tarjouskilpailun Kaartin maneesista ja suunnitteli rakentavansa tiloihin ruokakaupan ja uudet tilat Maanpuolustuskorkeakoulun Sotamuseolle. Sitten Senaatti-kiinteistöt perui kaupan Lidlin kanssa yllättäen.

Lidlin toimitusjohtaja Sipponen jaksaa silti yhä uskoa, että ovet keskeiselle kauppapaikalle aukeavat vielä.

”Minulla on vahva usko, että maneesi palaa vielä markkinoille, ja Lidl on silloin vahvoilla”, Sipponen sanoo.

Palomäen mukaan Kesko on keskustellut pitkään tyhjillään olleesta maneesista useasti vuosien mittaan, mutta keskusteluissa ei ole päästy eteenpäin.

”Kasarmin alueelta puuttuu K-kauppa, lähin on Erottajalla”, Palomäki kertoo.

Tila kiinnostaa myös HOK-Elantoa, vaikka lähellä Kaartin maneesia on jo valmiiksi S-market. Kiinteistöjohtaja on käynyt läpi rakennuksen pohjapiirroksia. Neuvotteluihin ei päädytty, mutta HOK-Elanto ei silti näytä punaista valoa rakennukselle. Tilanteet voivat muuttua.

”Kaikki mahdollisuudet pyritään tutkimaan. Emme voi sanoa: Ei koskaan”, Karjalainen kertoo.

Kaupan ala on parhaillaan monen myllerryksen kourissa. Aukioloajat vapautuivat tammikuussa, rauta- ja elektroniikkaliikkeitä on alkanut ilmestyä keskustaan ja vähittäiskauppayhtiö Anttila ajautui konkurssiin.

Anttilan käytöstä liike liikkeeltä vapautuvat kiinteistöt kiinnostavat kolmea suurta kauppaketjua. Hyvät sijainnit ovat myös kantakaupungin Anttiloiden valtti.

”Ainakin tietyt osat kiinnostavat. Kampissa ja Kaisaniemessä mahdollinen K-supermarketin laajentaminen kiinnostaa. Niissä on selvää kysyntää”, Palomäki kertoo.

Palomäki silti huomauttaa, että neuvottelut vuokraisännän kanssa ovat vielä alkuvaiheessa. Esimerkiksi Kampissa Anttila toimii vielä tilassa, joka kiinnostaa Keskoa.

Lidlin toimitusjohtaja Sipposen mukaan Lidl on kiinnostunut kaikista vapautuvista sopivista tiloista mukaan lukien Anttilan tiloista.

”Kaikki vapautuvat tutkitaan ja neuvotteluja on käynnissä useisiin kohteisiin”, Sipponen sanoo.

Myös HOK-Elanto on selvittänyt Anttilan jäljiltä tyhjille jäävien tilojen käytön mahdollisuuksia.

”Tutkimme mahdollisuuksia omien ketjujemme näkökulmasta”, Karjalainen kertoo.

Kesko ja HOK-Elanto haluavat lisätä suurten kauppojen lisäksi myös lähikauppoja Helsinkiin.

Palomäen mukaan lähikaupat tekevät uutta tulemistaan, koska yksinasuvia nuoria ja iäkkäitä asuu yhä enemmän kantakaupungin alueella.

Kesko avaakin K-marketin Lönnrotinkadulle Kamppiin ja toisen samanlaisen Munkkiniemeen todennäköisesti ensi vuonna helmikuun alussa.

HOK-Elannon Karjalaisen mukaan kaupunkilaisten lähipalveluiksi suunniteltuja uusia Alepoja on avattu tai avataan vuoden 2016 ja 2017 aikana Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa noin 20.

Markus Jokela / HS
Kaartin maneesi sijaitsee Helsingin arvokeskustassa Kasarmikadulla. Sijainti on oiva, mutta jo pitkään tyhjillään olleessa ja aiemmin varastorakennuksena toimineessa kiinteistössä on paljon remontoitavaa.
Kaartin maneesi sijaitsee Helsingin arvokeskustassa Kasarmikadulla. Sijainti on oiva, mutta jo pitkään tyhjillään olleessa ja aiemmin varastorakennuksena toimineessa kiinteistössä on paljon remontoitavaa.
Kaartin maneesin kohtalo on yhä auki

Kesäkuussa Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Jari Sarjo kertoi HS:lle, ettei maneesin tulevaisuudesta ole tietoa, mutta päätöksiä voi odottaa ”noin kuukauden päästä”. Sarjolla ei silti ollut syyskuussa kysyttäessä antaa minkäänlaista vastausta maneesin tulevista vaiheista.

Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen uumoilee, että jahkailussa on pitkälti kyse siitä, kuka maksaa Kaartin maneesin ylläpidon.

”Tarjouskilpailuun osallistuessamme varauduimme yli 20 miljoonan euron investointeihin. Jos tilat jäävät valtiolle, sen kustantavat veronmaksajat.”

Hän toteaa, että on toki valtion oma asia, kuinka se omaisuuttaan kohtelee.

”Jos halutaan seisottaa rakennusta vuosia tyhjillään rapistumassa niin että arvo laskee, olkoon niin. Ei tosin vaikuta kovin dynaamiselta, jos vuosikausia pohditaan yhden rakennuksen kohtaloa.”

Korjaus 15.9. klo 9.05: Alkuperäisestä kartasta puuttui Ruoholahden S-market. Lisäksi Ruoholahden Kodin 1:n tiloihin on avattu Tokmannin myymälä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat