Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HKL kaavailee 20 raitiovaunun ostamista vanhaa kalustoa korvaamaan

Bombardierin Variotrameista joudutaan ehkä luopumaan etuajassa.

Kaupunki
 
Benjamin Suomela
Ensimmäiset matalalattiaiset raitiovaunut saapuivat Helsinkiin vuosina 1998-2004. Variotram-vaunuja on HKL:n omistuksessa yhteensä 39.
Ensimmäiset matalalattiaiset raitiovaunut saapuivat Helsinkiin vuosina 1998-2004. Variotram-vaunuja on HKL:n omistuksessa yhteensä 39. Kuva: Benjamin Suomela

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) varautuu ostamaan 20 uutta raitiovaunua, jos vanhojen matalalattiaraitiovaunujen huoltosopimuksen jatko takkuaa.

Nykyinen huoltosopimus Bombardier Transport Finlandin kanssa päättyy puolentoista vuoden kuluttua. Bombardier on huoltanut 39 Variotram-raitiovaunuja vuodesta 2007 lähtien.

Osapuolet eivät ole paljastaneet vanhan huolto- ja kunnossapitosopimuksen hintaa, mutta käytännössä HKL on pitänyt sopimusta itselleen kohtuullisen hyvänä. Bombardier on joutunut tekemään korjauksia osittain omalla kustannuksellaan.

Oletus on ollut, että sopimuskauden päättyessä, Bombardier yrittäisi muokata huoltosopimusta edukseen. Jatkosopimusta on neuvoteltu viime vuodesta lähtien.

HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski kiistää, että HKL yrittäisi uusien raitiovaunujen hankintavaltuutuksella parannella neuvotteluasemiaan.

”Ei niin voi sanoa. Aikaa neuvotella uutta sopimusta on melko vähän, ja haluamme varmistua siitä, että kalustoa on riittävästi”, Lehmuskoski muotoilee.

HKL:n näkemyksen mukaan 1990-luvun lopulla hankituissa matalalattiaraitiovaunuissa on ollut ongelmia etenkin korirakenteen kestävyydessä.

HKL:llä on mahdollisuus purkaa nykyinen huoltosopimus, jos Variotrameja ei voida ajaa niin paljon kuin on sovittu tai vaunujen korirakenne ei kestä sovittua 40 vuoden käyttöikää. HKL voisi näkemyksensä mukaan vaatia Bombardieriltä korvauksia, jos ratikoiden elinikä jää liian lyhyeksi.

HKL:n johtokunta käsittelee uutta hankintavaltuutusta torstaina. Uudet raitiovaunut maksaisivat varaosineen arviolta 61,3 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat