Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itäkeskuksen ruosteen puremat teräshäkkyrät uhkaavat romahtaa – nyt ne aiotaan suojella jälkipolville

Helsingin Itiksen julkisivua ei saa sorkkia, koska sitä ollaan suojelemassa. ”Se menee sitten veronmaksajien maksettavaksi”, kauppakeskus katsoo.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
2014 tehdyn kuntoarvion mukaan Tallinnanaukion ja bussipysäkkien puoleiset teräsrakenteet ovat osittain puhki ruostuneita ja niiden kantavuuskin on kyseenalainen. Kuva Tallinnanaukiolta heinäkuulta 2015.
2014 tehdyn kuntoarvion mukaan Tallinnanaukion ja bussipysäkkien puoleiset teräsrakenteet ovat osittain puhki ruostuneita ja niiden kantavuuskin on kyseenalainen. Kuva Tallinnanaukiolta heinäkuulta 2015. Kuva: Sami Kero / HS

Juuri nyt näyttää vahvasti siltä, että tulevatkin polvet ihailevat aikanaan teräshäkkyröitä Itiksen kauppakeskuksen ulkoseinissä. Seinien suojelu etenee kuin juna, ja remontin viivästyessä rakenteet ruostuvat ruostumistaan.

2014 tehdyn kuntoarvion mukaan Tallinnanaukion ja bussipysäkkien puoleiset teräsrakenteet ovat osittain puhki ruostuneita ja niiden kantavuuskin on kyseenalainen.

”Paikoitellen se on ruostunut jo sisäpuoleltakin”, sanoo Itiksen kiinteistöpäällikkö Jani Kiistala.

Itis haluaisi uusia ulkoseinät, mutta se ei käy, koska ne halutaan suojella.

Vaihtokuvasta näet nykyisen julkisivun ja sen, miten kauppakeskus haluaisi sitä muuttaa.

Artikkeli jatkuu vaihtokuvan jälkeen.

Itis haki ja sai viime vuonna rakennusluvan kauppakeskuksen vuonna 1984 valmistuneen vanhimman osan julkisivuremontille. Rakennustaiteen seura alkoi nopeasti ajaa julkisivun suojelua.

Museovirasto ulottaisi kauppakeskuksen suojelun vieläkin pidemmälle kuten sisätilojen pasaasikäytävään.

Suojelua kannattavat myös Helsingin kaupunginmuseo sekä kaupunkisuunnitteluvirasto.

Helsingin kaupunginhallitus lausuu kantansa maanantaina, ja päätösehdotuksen mukaan se suosittelisi suojelua ja esittäisi koko tontille rakennuskieltoa.

Rakennuskiellolla on tarkoitus estää rakennelmien pilaaminen remontilla ennen suojelupäätöksen valmistumista. Myös Uudenmaan ely-keskus on asettanut hankkeelle toimenpidekiellon.

Kauppakeskus on hyvin pettynyt remonttinsa viivästymiseen.

”Rakenteen ylläpito on todella haastavaa, mutta me olemme kiinteistön omistajana velvoitettu huolehtimaan siitä, ettei ohikulkijoille aiheudu vaaratilannetta”, Jani Kiistala sanoo.

Toistaiseksi teräspalkkeja on huollettu maalaamalla.

”1980-luvulla hitsattujen teräsrakenteiden pelastaminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä. Ainoa vaihtoehto olisi ennallistaminen eli rakenteiden vaihtaminen pala palalta.”

Rakennuskiellot eivät estä teräshäkkyröiden korjailua, kunhan suojeluarvot eivät vaarannu. Ely-keskuksen määräys suorastaan käskee kauppakeskuksen pitämään seinänsä turvallisina ja sellaisina, etteivät ne rumenna ympäristöä.

”Omistaja olisi halunnut investoida tähän ainakin miljoona euroa, mutta jos se menee suojeluun, niin sitten se menee veronmaksajien maksettavaksi”, Kiistala sanoo.

Korjaussuunnitelmaa kritisoiva Rakennustaiteen seura kavahti kauppakeskuksen remonttisuunnitelmia, koska seinien alkuperäiset teräsrakenteet oli tarkoitus korvata jäljitelmillä. Uudet rakenteet poikkeavat alkuperäisistä mittasuhteiltaan, rakenneperiaatteeltaan ja detaljeiltaan, seura katsoo.

Sen mielestä Itäkeskuksen vanhassa osassa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla arkkitehti Erkki Kairamon arkkitehtoniset pyrkimykset, kaupunkisuunnittelun uudet tavoitteet ja Itäkeskuksen merkitys kauppakeskusrakentamisen edelläkävijänä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat