Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauantaina Helsingissä järjestetään viisi mielenosoitusta – Pääministeri Sipilä osallistuu rasisminvastaiseen tapahtumaan Kuopiossa

Helsingin Peli poikki -mielenosoitukseen odotetaan tuhansia ihmisiä. Pääministeri osallistuu vastaavaan tapahtumaan Kuopiossa.

Kaupunki
 
Kynttilät palavat yhä Asema-aukiolla
Kynttilät palavat yhä Asema-aukiolla
Yhä uudet ihmiset toivat kynttilöitä ja kukkia Helsingin rautatieaseman eteen paikalle, jossa uusnatsien mielenosoittaja pahoinpiteli ohikulkijan. Mies kuoli myöhemmin sairaalassa. HSTV kuvasi time lapse -videon maanantaina, kun ihmiset pysähtyivät tapahtumapaikalla.

Pääministeri Juha Sipilä osallistuu lauantaina rasismin vastaiseen mielenosoitukseen Kuopiossa. Sipilän puolue keskusta tiedotti asiasta perjantaina.

Sipilä on paikalla Kuopion tilaisuudessa noin kello 11.

Mielenilmaukset liittyvät Helsingin Asema-aukion tapahtumiin 10. syyskuuta. Uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen jäsenen epäillään pahoinpidelleen ohikulkijan, joka myöhemmin kuoli sairaalassa.

Sipilän osallistumispaikaksi valikoitui Kuopio, koska Sipilä osallistuu lauantaina myös keskustan tilaisuuteen Suonenjoella.

Kuopion tapahtumaan on Facebookissa ilmoittautunut alle sata osallistujaa. Suurempi mielenosoitus järjestetään Helsingissä.

Helsingin Peli poikki -mielenosoitus, sen vastamielensoitus sekä kolme muuta mielenosoitusta työllistävät Helsingin poliisia lauantaina iltapäivällä Helsingin keskustassa.

”Poliiseja tulee olemaan paikalla kymmeniä. He liikkuvat siellä, missä on perustelluin tarve”, kertoo rikoskomisario Ismo Juvonen Helsingin poliisista.

Rasismia, fasismia ja poliittista väkivaltaa vastaan oleva Peli poikki -mielenosoitus on kerännyt tähän mennessä Facebookissa liki 9 000 osallistujaa, ja se on poliisin mukaan mielenosoituksista ehdottomasti suurilukuisin.

”On mahdollista, että paikalle todella tulee Facebookiin ilmoittautunut määrä”, Juvonen kertoo.

Peli poikki -mielenosoitus järjestetään lauantaina kello 12.00–15.00. Kulkue etenee Kansalaistorilta Senaatintorille, ja sen järjestävänä tahona on esimerkiksi Ihmisoikeusliitto.

Tapahtuma on järjestäjien mukaan tarkoituksellisesti puoluepolitiikasta vapaa. Puhujiksi ja esiintyjiksi ovat lupautuneet muun muassa presidentti Tarja Halonen sekä Paleface Huolestuneet Kansalaiset -yhtyeen kanssa.

Taustalla ovat Asema-aukion tapahtumat, missä uusnatsien mielenosoituksessa mukana olleen miehen epäillään pahoinpidelleen ohikulkijan. Ohikulkija kuoli myöhemmin sairaalassa, poliisin epäilyn mukaan pahoinpitelyn seurauksena.

Kello 11.30 Kansalaistorin Töölönlahden puoleisessa päädyssä järjestetään Peli poikki -mielenosoituksen vastamielenosoitus.

”Tarkoitus on, että nämä kaksi mielenosoitusta pysyvät selkeästi erillään”, komisario Juvonen Helsingin poliisista sanoo.

Kello 14.00 Senaatintorilta Kansalaistorille kulkee sukupuolineutraalia avioliittoa vastustava Aito avioliitto -mielenosoitus, jonka osallistujat ovat siis mahdollisesti Senaatintorilla samaan aikaan Peli poikki -mielenosoituksen osallistujien kanssa.

Kello 16.00 Narinkkatorilla järjestetään Näpit irti Rojavasta -mielenosoitus, joka vastustaa Pohjois-Syyriassa sijaitsevaan Rojavan alueeseen kohdistuvia hyökkäyksiä.

Kello 12.00 Kolmen sepän patsaalla oli tarkoitus järjestää myös Rajat kiinni -mielenosoitus, mutta yhteenoton mahdollisuuden vuoksi poliisi ei ole hyväksynyt paikkaa.

”Olemme ehdottaneet uudeksi paikaksi Narinkkatoria”, Juvonen sanoo.

HS seuraa suorana lauantain mielenosoituksia.

Maanantaina hallitus kokoontuu strategiaistuntoon käsittelemään väkivaltaisten järjestöjen toimintaa. Sisäministeri Paula Risikko (kok) ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) ovat väläyttäneet rasististen ja väkivaltaisten järjestöjen kieltämistä lailla.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä osallistuu lauantaina rasismin vastaiseen mielenosoitukseen Kuopiossa. Kuopion mielenosoituksen nimi on ”Emme suostu pelkäämään” ja sen järjestää Rajatonta rakkautta -kollektiivi.
Pääministeri Juha Sipilä osallistuu lauantaina rasismin vastaiseen mielenosoitukseen Kuopiossa. Kuopion mielenosoituksen nimi on ”Emme suostu pelkäämään” ja sen järjestää Rajatonta rakkautta -kollektiivi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat