Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi iski Kaisaniemen puistoon: Huumeiden katukauppa on röyhkeän avointa, aineita myydään myös lapsille

Kaikkiaan poliisi otti tehovalvontaan liittyen kiinni kymmenen ihmistä maanantain ja perjantaialkuillan välillä. Poliisin mukaan kiinniotetut olivat pää­osin ulkomaiden kansalaisia. Joukossa ei ollut yhtään turvapaikanhakijaa.

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Helsingin poliisin kenttävalvontaryhmän poliisit puuttuivat huumekauppaan Kaisaniemen puistossa koko alkuviikon ajan. Perjantaina sana oli kiirinyt, eikä huumekauppiaita enää näkynyt päiväsaikaan.
Helsingin poliisin kenttävalvontaryhmän poliisit puuttuivat huumekauppaan Kaisaniemen puistossa koko alkuviikon ajan. Perjantaina sana oli kiirinyt, eikä huumekauppiaita enää näkynyt päiväsaikaan. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Huumetakavarikot viime vuonna

 Marihuana 208 kiloa.

 Hasis 63 kiloa.

 Kannabiskasvit 23 000 kappaletta.

 Amfetamiini ja metamfetamiini 300 kiloa.

 Ekstaasi 23 660 kappaletta.

 Lsd 3 940 kappaletta.

 Kokaiini 8,5 kiloa.

 Heroiini 0,42 kiloa.

 Alfa-pvp 3,5 kiloa.

 Mdpv 0,08 kiloa.

 Lakka 95,5 litraa.

 Gamma 0,98 litraa.

 Subutex ja muut buprenorfiinit 42 950 kappaletta.

Huppariin ja mustaan takkiin pukeutunut naispoliisi seisoo Kaisaniemen puistossa ja katsoo ylös mäen rinteelle. Tummiin pukeutunut miespoliisi lähtee kiertämään mäen päälle.

Mäen päällä pyörii epäilyttävästi nuori mies, jolla on sininen takki ja oranssi huppari. Paikalla on viime aikoina tehty varsin avointa marihuana- ja hasiskauppaa.

Poliisit epäilevät, että mies yrittää etsiä myyjiä. Ketään ei kuitenkaan ole paikalla, koska poliisi on puuttunut tehostetusti katukauppaan Helsingin keskustassa, etenkin Kaisaniemen puistossa, koko viikon ajan. Sana on kiirinyt.

Tehostettua katuvalvontaa tehdään siksi, että katukauppa on käynyt poliisin havaintojen mukaan röyhkeän avoimeksi. Lisäksi kaupunkilaisilta on tullut asiasta runsaasti palautetta ja vihjeitä. Vihjeitä on tullut myös huumeiden myynnistä alaikäisille, kertoo ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista.

”Nyt ei ollut tarkoituskaan olla isojen kalojen ja takavarikkojen perässä, vaan haluttiin puuttua nimenomaan katukauppaan, jossa ainemäärät saattavat kerralla olla pieniä, mutta toiminta on jatkuvaa”, Roimu kertoo.

Alkuviikosta tehovalvontaa tehtiin pääosin Kaisaniemen puistossa.

Huumeita myytiin poliisin silmien alla kahdelle 14-vuotiaalle lapselle. Tapauksesta kirjattiin myyjän osalta epäily törkeästä huumausainerikoksesta. Lapsista taas tehtiin lastensuojeluilmoitukset.

”Alaikäisiin kohdistuva kauppa on erityisen huolestuttavaa”, Roimu sanoo.

Roimun mukaan huumekauppiailla on puistossa pieniä kätköjä, joten heillä ei tyypillisesti ole kerralla hallussaan suuria huumemääriä.

”Kun poliisikoiria ulkoilutetaan tauoilla puistossa, melkein aina sieltä jotakin löytyy.”

Myös siitä on havaintoja, että nuoret ovat kiertäneet puskia läpi diilerien kätköjä etsien.

Poliisi teki Kaisaniemenpuistossa viikon mittaan useita kiinniottoja. Se johti siihen, että huumekauppiaat siirtyivät torstaina Torkkelinpuistoon ja poliisit heidän perässään.

Perjantaina päivällä molemmat puistot olivat lähes tyhjiä. Silti kolme poliisia joutui painiin erään miehen kanssa, jolla oli hallussaan gramma marihuanaa.

”Tämä on kissa–hiiri-leikkiä valitettavasti. Kun poliisi kohdistaa valvontaa jollekin alueelle, myyjät poistuvat, mutta tulevat takaisin, kun poliisi on lähtenyt”, Roimu toteaa.

Kaikkiaan poliisi otti tehovalvontaan liittyen kiinni kymmenen ihmistä maanantain ja perjantaialkuillan välillä. Roimun mukaan kiinniotetut olivat pääosin ulkomaiden kansalaisia. Joukossa ei ollut yhtään turvapaikanhakijaa.

Poliisi kirjasi viisi rikosilmoitusta huumausainerikoksesta, 26 huumausaineen käyttörikoksesta ja yhden törkeästä huumausainerikoksesta. Lisäksi kirjattiin ilmoitus virkavallan vastustamisesta. Kiinni jäi myös kaksi huumekuskia, joita epäillään rattijuopumuksesta.

Viime viikolla poliisi puolestaan iski muutaman päivän ajan Romanian romanien harjoittamaan pillerikauppaan Sörnäisten Kurvissa ja Rautatieaseman lähistöllä.

Poliisi kirjasi kolme huumausainerikosta ja kolme huumausaineen käyttörikosta. Kiinni otettiin kahdeksan ihmistä ja takavarikkoon jäi vajaat 2 000 lääketablettia.

”Tabletit voivat olla aivan mitä vaan. Ostajilla ei ole mitään mahdollisuutta tietää, mitä ostavat”, Roimu sanoo.

Poliisi on myös kohdistanut tehostettua järjestyksenvalvontaa Rautatieaseman ympäristöön. Aseman kulmilla on ollut tänä kesänä ja syksynä ongelmana se, että alueella on oleskellut runsaasti hyvin sekavassa tilassa olleita päihdeporukoita.

”Asema toimii tietyllä tapaa kaupungin ikkunana ja ovena, eikä se kauhean kaunista kuvaa anna. Alueella on tehty myös jonkin verran ainakin pillerikauppaa.”

Aseman seudun, Kaisaniemen puiston ja Torkkelinpuiston lisäksi huumekauppaa on käyty tänä kesänä myös Alppipuistossa. Lisäksi avointa katukauppaa on ollut joidenkin ravintoloiden edustoilla.

”On mielenkiintoista, mitä tapahtuu, kun kelit kylmenevät. Sitten siirrytään osin katettuihin tiloihin ja sisätiloihin. Varmasti Rautatieasema on silloinkin yksi ongelmakohdista.”

Netti laajensi huumekaupan ympäri maan

Huumausaineiden nettikauppa on viime vuosien aikana yleistynyt ja muuttanut samalla huumekaupan luonnetta Suomessa. Nyt aineita on mahdollista myydä ja ostaa mistä päin Suomea tahansa ilman aiempia kontakteja huumepiireihin.

Nettikauppa ei kuitenkaan ole poistanut perinteistä huumekauppaa, vaan kaupanteko on jatkunut yhä myös kaduilla, asunnoissa ja ravintoloissa.

”Internetin myötä huumekauppa on levittäytynyt myös sellaisille alueille, joilla sitä ei ole perinteisesti tapahtunut. Se kattaa Suomen Hangosta Utsjoelle”, sanoo keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen.

Huumekauppaa tapahtuu etenkin anonyymissa tor-verkossa, josta viranomaisten on vaikea paljastaa myyjiä ja ostajia. Maksuvälineenä toimii usein bitcoin-virtuaalivaluutta.

”Ostajan kannalta nettikauppa vähentää katukauppaan verrattuna uhkaa joutua väkivallan uhriksi, kun hänen ei tarvitse kohdata kasvokkain myyjää. Myös myyjälle velkaantuminen on vaikeampaa. Tavaraa ei saa, jos ei maksa sitä”, Leskinen sanoo.

Leskisen mukaan myös viime vuosien huumetrendit – muuntohuumeiden ja kannabiksen kotikasvatuksen yleistyminen – johtuvat osin internetin tulosta osaksi huumekauppaa.

Kannabiksen kotikasvatuksen yleistyminen Suomessa johtuu Leskisen mukaan osittain siitä, että asiasta kiinnostuneet voivat tilata varsin helposti kannabiskasvien siemeniä netistä.

Myös muuntohuumeet ovat Leskisen mukaan vakiinnuttaneet osin nettimyynnin myötä asemansa Suomen markkinoilla 2000-luvulla. Suuri osa muuntohuumeista on peräisin kiinalaisista lääkelaboratorioista, joista ne myydään nettikauppojen kautta markkinoille.

Muuntohuumeilla tarkoitetaan huumeiden tavoin käytettäviä aineita, joiden kemiallista rakennetta on muutettu niin, etteivät ne kuuluisi huumelainsäädännön piiriin.

Huumeiden myynti netissä alkoi yleistyä viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

”Joka vuosi paljastuu entistä enemmän netin kautta tilattuja lähetyksiä. Kasvu ei ole kuitenkaan enää niin jyrkkää kuin takavuosina”, Sinkkonen sanoo.

Viranomaisten tiedossa on myös tapauksia, joissa alaikäiset ovat ostaneet huumeita netin kautta.

Kukaan ei tiedä, miten paljon huumeita myydään netissä. Sinkkosen näppituntuma on, että nettikaupan osuus huumemarkkinoista on kasvussa.

”Se ei ole kuitenkin poistanut face to face [kasvokkain tapahtuvaa] -kauppaa, vaan pikemmin tullut sen lisäksi”, Sinkkonen sanoo.

Sinkkonen huomauttaa, että netissä tapahtuu vain huumeiden myynti ja maksaminen.

”Itse tavara liikkuu edelleen henkilöltä henkilölle”, hän sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan huumeiden käyttö on yleistynyt viime vuosikymmenien aikana Suomessa. Eniten on lisääntynyt kannabiksen käyttö.

Vuonna 2014 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan hieman alle kymmenen prosenttia miehistä ja alle viisi prosenttia naisista oli käyttänyt jotain huumausainetta viimeisen vuoden aikana.

Kovista huumeista yleisin Suomessa on amfetamiini ja miedoista marihuana, joka on vallannut kotikasvatuksen yleistymisen ja salakuljetuksen myötä markkinoita hasikselta.

Huumemarkkinoilla liikkuu Leskisen mukaan etenkin ekstaasia. Lisäksi opiaattikorvaushoitoon tarkoitetun Subutexin ja muiden huumelääkevalmisteiden päihdekäyttö on edelleen yleistä.

Myös lsd-takavarikot ovat lisääntyneet viime aikoina.

Kokaiini on viime vuosina yleistynyt, mutta sen osuus huumekaupasta on yhä pieni. Heroiinin käyttö on Suomessa erittäin vähäistä.

Akseli Valmunen / HS
Helsingin poliisin kenttävalvontaryhmän poliisimies huomasi perjantaina Kansalaistorilla maassa pussukan, jossa oli hajun perusteella ollut amfetamiinia. Paikalla oli aiemmin päivällä nelikko piikittämässä huumeita.
Helsingin poliisin kenttävalvontaryhmän poliisimies huomasi perjantaina Kansalaistorilla maassa pussukan, jossa oli hajun perusteella ollut amfetamiinia. Paikalla oli aiemmin päivällä nelikko piikittämässä huumeita.
Akseli Valmunen / HS
Poliisi takavarikoi perjantaina vähän amfetamiinia ja noin 10 grammaa marihuanaa.
Poliisi takavarikoi perjantaina vähän amfetamiinia ja noin 10 grammaa marihuanaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat