Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasisminvastaiseen mielenosoitukseen tuli 15 000 ihmistä, vastamielenosoituksiin joitain kymmeniä – HSTV tallensi tunnelmia

Poliisi on ottanut kolme ihmistä kiinni Helsingin keskustan mielenosoituksissa, mutta muuten mielenosoitukset ovat sujuneet pääosin rauhallisesti.

Kaupunki
 
Ville Vaarne
Kaupunkilaiset Tuomiokirkon portailla: Äärijärjestöt pitää kieltää
Kaupunkilaiset Tuomiokirkon portailla: Äärijärjestöt pitää kieltää
Moni Helsingin Tuomiokirkon portaille kiivennyt mielenosoittaja olisi valmis kieltämään väkivaltaiset poliittiset järjestöt, vaikka kieltojen tie on vaikea. "Helppoja ratkaisuja ei ole", sanoo Peli poikki- tapahtumaan osallistunut Tuula Kousa. Artur Hytti toi mielenosoitukseen myös poikansa Danielin. Toimittaja Kaisa Hakkarainen, kuvaus Terhi Liimu.

Peli poikki -mielenosoitus keräsi lauantaina Helsingin keskustaan poliisin arvion mukaan ainakin 15 000 ihmistä. Vastamielenosoituksiin on osallistunut joitain kymmeniä.

Senaatintorilla rasismia vastustaneessa Peli poikki -mielenosoituksessa kuunneltiin esimerkiksi Finlandiaa ja vietettiin minuutin hiljaisuus pahoinpitelyn jälkeen kuolleen nuoren miehen muistolle.

15 000 halusi lopettaa poliittisen väkivallan - tältä se näytti
15 000 halusi lopettaa poliittisen väkivallan - tältä se näytti
Poliittista väkivaltaa ja rasismia vastustanut Peli poikki -mielenosoitus sujui Helsingissä rauhallisesti mutta vakavasti. Kulkueen sai liikkeelle Suomen Vastarintaliikkeen kahden viikon takainen mielenilmaus, jossa pahoinpidelty mies kuoli noin viikkoa myöhemmin. Poliisin mukaan Peli poikki -mielenosoitukseen osallistui noin 15 000 ihmistä. Toimittaja Kaisa Hakkarainen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Senaatintorilla puhui myös presidentti Tarja Halonen.

”Meitä on paljon. Se on erinomainen asia, sillä demokratia on joukkuepeliä”, Halonen sanoi. Hän lisäsi, että ”emme hyväksy väkivaltaa tai sillä uhkaamista”.

HS:n haastattelussa Halonen kommentoi lyhyesti myös mahdollisia muutoksia lakiin. Hänestä laki toimii jo hyvin silloin, kun yksilöt tekevät rikoksia. Sen sijaan joukkojen ja ryhmien toimintaa varten saattaa Halosen mukaan olla tarpeen tehdä muutoksia, vaikka hän jättikin asian hallituksen ja eduskunnan mietittäväksi.

Myös presidentti Tarja Halonen osallistui Peli poikki -mielenosoitukseen
Myös presidentti Tarja Halonen osallistui Peli poikki -mielenosoitukseen
"Demokratia on joukkuepeli, jossa on tilaa ja tarvetta sekä entisille presidenteille, että katutason vaikuttajille", sanoi presidentti Tarja Halonen osallistuessaan Peli poikki -mielenosoitukseen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi aiemmin lauantaina Ylelle, että äärijärjestöjä koskeviin lakeihin ja käytäntöihin on tulossa muutoksia.

Pääosin kaikki sujui rauhallisesti mielenosoituksissa, mutta poliisi otti kolme ihmistä kiinni.

Musiikkitalon luona paikalla on ollut nelisenkymmentä ihmistä, joista ehkä puolet otti aktiivisesti osaa vastamielenosoitukseen. Narinkkatorilla pienempi Rajat kiinni -vastamielenosoitus veti paikalla olleen HS:n toimittajan mukaan alkuun paikalle kymmenkunta ja lopulta kolmisenkymmentä osallistujaa.

Myös iltapäivällä järjestetty, sukupuolineutraalia avioliittoa vastustava Aito avioliitto -marssi keräsi noin 70 osallistujaa.

Kolme ihmistä on otettu mielenosoitusten yhteydessä kiinni, koska he eivät totelleet poliisin antamaa poistumiskäskyä.

Ensimmäinen näistä oli Rajat kiinni -mielenosoituksen järjestäjä lähellä Kolmen sepän patsasta. Toinen kiinniotto tapahtui Kansalaistorilla keskellä isoa Peli poikki -mielenosoitusta sen alkuvaiheessa. Kolmas oli Säätytalon kulmalla Aito avioliitto -mielenosoitusta häirinnyt ihminen.

Kiinniotetut pysyvät poliisin huostassa kunnes tapahtumat ovat ohi.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Suuri joukko ihmisiä osallistui rasismia ja fasismia vastustaneeseen Peli poikki -mielenosoitukseen Helsingin Kansalaistorilla.
Suuri joukko ihmisiä osallistui rasismia ja fasismia vastustaneeseen Peli poikki -mielenosoitukseen Helsingin Kansalaistorilla.

Sanomatalon nurkalla Peli poikki -mielenosoituksen alussa soitettiin musiikkia ja jaettiin mielenosoittajille pillejä, joihin he voivat viheltää. Sitten joukko marssi pitkin kaupungin katuja Senaatintorille huutaen esimerkiksi: ”Emme suostu pelkäämään”.

Järjestäjä Aleksi Pahkala: "Yhdessä täällä eletään ja piste"
Järjestäjä Aleksi Pahkala: "Yhdessä täällä eletään ja piste"
Helsinkiläinen monitoimimies Aleksi Pahkala on yksi Peli poikki -mielenosoituksen järjestäjistä. Hän perää poliitikoilta ja päättäjiltä rohkeutta: "Rasismi tuomitaan sanoina, mutta nyt vaaditaan tekoja", hän sanoo. Toimittaja Kaisa hakkarainen, kuvaus Terhi Liimu.

Tunnelma oli hyväntuulinen ja leppoisa, mutta paikalla olleen toimittaja Kaisa Hakkaraisen mukaan ei kuitenkaan karnevalistinen.

”Avoin ja ennakkoluuloton Suomi on tulevaisuuden Suomi”, toimittaja ja aktivisti Maryan Abdulkarim luki puhujalavalta otteen Irak-asiantuntija Hussein al-Taeen kirjoittamasta tervehdyksestä mielenosoittajille.

”Minun maailmassani ei ole tilaa rasismille tai väkivaltaiselle äärioikeistolle”, perusteli paikallaoloaan Tea Viitasalo. Hän toivoi, että systemaattisesti väkivaltaan kannustavat järjestöt kiellettäisiin laissa.

”Tuntuu, että ihmiset ovat kadottaneet maalaisjärkensä”, sanoi puolestaan Liisa Ronkainen, joka kertoi myös turhautuneensa viimeaikaisiin tapahtumiin Suomessa.

”Jokaisella on oikeus elää ilman pelkoa ja syrjintää. Demokratia on kaiken perusta”, sanoi erotuomarin pukuun pukeutunut ja natsismin kieltävää ”liikennemerkkiä” kantanut Toni Sepperi.

Tuula Pajala kommentoi ymmärtävänsä, että ihmisten sisällä voi olla vihaa, mutta sitä ei saisi purkaa toisiin.

”Hakkaa sitten mieluummin vaikka nyrkkeilysäkkiä”, hän sanoi.

Kansanedustaja Nasima Razmyar (sd) kommentoi, että Suomi on maa, jossa ei saa hyväksyä fasismia tai rasismia.

”Tähän kaikkien poliitikkojen pitää pystyä sitoutumaan.”

”Tämä kaupunki pitää nyt pelastaa väkivallalta”, tiedotti Batmaniksi esittäytynyt herra, joka liikkui muiden supersankarien seurassa ja jakeli perussuomalaisten nuorten tunnuksilla merkittyjä pillejä.

Myöhemmin kävi ilmi, että puvun takaa löytyi nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (ps). Tynkkynen ilmoitti järjestön iltapäivällä ilmestyneessä tiedotteessa, että pukeutumisen tarkoitus oli ”vasemmistolaiselta väkivallalta suojautuminen”.

Sebastian Tynkkynen pukeutui Batmaniksi mielenosoituksessa
Sebastian Tynkkynen pukeutui Batmaniksi mielenosoituksessa
Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen osallistui Helsingin mielenosoitukseen Batmaniksi naamioituneena. Tynkkysen mukaan pukeutumisen tarkoitus oli "suojautua vasemmistolaiselta väkivallalta". Toimittaja Kaisa Hakkarainen, kuvaus Terhi Liimu.

Peli poikki -tapahtuma ei sen järjestäjien mukaan ole puoluepoliittinen, mutta paikalla oli paljon poliitikkoja eri puolueista.

Mielenosoituksen taustalla on Helsingin Asema-aukiolla 10. syyskuuta tapahtunut pahoinpitely. Uusnatsistiseen mielenosoitukseen osallistuneen miehen epäillään pahoinpidelleen ohikulkijan, joka kuoli myöhemmin sairaalassa.

Järjestäjän mukaan puoluepoliittiset tunnukset eivät olleet mielenosoituksessa sallittuja, koska tämä oli pahoinpidellyn ohikulkijan omaisen toive. Tämän vuoksi perussuomalaisia nuoria pyydettiin poistumaan mielenosoituksesta, kun heidän toimintansa tuli järjestäjien tietoon.

Jukka Gröndahl / HS
Peli poikki -mielenosoitus päätyi Senaatintorille.
Peli poikki -mielenosoitus päätyi Senaatintorille.

Ennen mielenosoitusten alkua lauantaina aamupäivällä Helsingin poliisi twiittasi, ettei se hyväksy minkäänlaista väkivaltaa vaan tarttuu pieniinkin levottomuuksiin.

”Poliiseja tulee paikalle kymmeniä. He liikkuvat siellä, missä on perustelluin tarve”, kertoi rikoskomisario Ismo Juvonen Helsingin poliisista.

Poliisi: Kaikki meni ennakoitua paremmin - yksi henkilö otettiin kiinni
Poliisi: Kaikki meni ennakoitua paremmin - yksi henkilö otettiin kiinni
Poliisin tilannejohtaja, rikoskomisario Ismo Juvonen arvioi mielenosoituspäivän kuluneen jopa odotettua rauhallisemmin. Rajat kiinni -liikkeen johtohahmo otettiin kiinni, koska ryhmä ei suostunut siirtämään omaa mielenosoitustaan pois Peli poikki -mielenosoituksen reitin varrelta. Toimittaja Kaisa Hakkarainen, kuvaus Terhi Liimu.

Poliisi onnistuikin pitämään mielenosoitukset erillään toisistaan ja kuvaa kaiken sujuneen pääosin rauhallisesti.

Kynttilät palavat yhä Asema-aukiolla
Kynttilät palavat yhä Asema-aukiolla
Yhä uudet ihmiset toivat kynttilöitä ja kukkia Helsingin rautatieaseman eteen paikalle, jossa uusnatsien mielenosoittaja pahoinpiteli ohikulkijan. Mies kuoli myöhemmin sairaalassa. HSTV kuvasi time lapse -videon maanantaina, kun ihmiset pysähtyivät tapahtumapaikalla.

Kansalaistorin Töölönlahden puoleisessa päädyssä järjestettiin kello 11.30 alkaen Peli poikki -mielenosoituksen vastamielenosoitus. Paikalla oli puoliltapäivin noin 40 ihmistä, joista noin puolet osoitti mieltään.

Kolmen sepän patsaalla oli kello 12 tarkoitus järjestää myös Rajat kiinni -mielenosoitus, mutta yhteenoton mahdollisuuden vuoksi poliisi ei hyväksynyt paikkaa. Rajat kiinni siirtyi Narinkkatorille, jossa mielenosoittajia oli poliisin mukaan muutamia.

Puolenpäivän jälkeen paikalla oli noin 10 ihmistä. Iltapäivän mittaan paikalle kerääntyi enimmillään noin neljäkymmentä ihmistä, joista vain muutamat tukivat puheenvuoroja aplodein.

Mielenosoituksen ohi ajoi polkupyörällä eräs 15-vuotias poika, joka jäi muiden uteliaiden tavoin hetkeksi seuraamaan tilannetta.

”En pidä siitä, että kansallislaulua soitetaan tällaisen tapahtuman yhteydessä näin keskeisellä paikalla”, hän sanoi.

Mielenosoittajiin kuulunut keski-iän ylittänyt nainen sanoi tulleensa paikalle, koska halusi ajaa suomalaisten etua. Hänen mielestään suurin ongelma olivat ulkomailta tulevat ihmiset. Suurimmaksi syylliseksi hän nimesi valtamedian ja kuvaili rasisminvastaiseen mielenosoitukseen osallistuneita ”sinisilmäisiksi ja aivopestyiksi”.

Tilaisuus päättyi iltapäivällä kello 14 aikaan.

Lisäksi kello 14 Senaatintorin lähistöltä lähti sukupuolineutraalia avioliittoa vastustava Aito avioliitto -kulkue. Poliisin mukaan osallistujia oli arviolta 70.

Järjestäjät olivat pettyneitä siihen, että heidän mielenilmauksensa lähtöpaikka siirrettiin pois Senaatintorilta isomman mielenosoituksen tieltä. Kulkue lähti Kansalaistorille. Tapahtuma päättyi kello 15 aikaan.

Kello 16 Narinkkatorilla alkoi vielä Näpit irti Rojavasta -mielenosoitus, joka vastustaa Pohjois-Syyriassa sijaitsevaan Rojavan alueeseen kohdistuvia hyökkäyksiä. Tässä mielenosoituksessa osallistujia on poliisin arvion mukaan noin 150.

Protestien lisäksi Helsingin liikenteeseen vaikuttaa lauantaina Kiinan kansankongressin pysyvän komitean puhemiehen vierailu.

”Tänään iltapäivällä kannattaa välttää liikkumista keskustassa omalla autolla”, yleisjohtaja, ylikomisario Jussi-Pekka Lämsä totesi tiedotteessa.

Hallitus kokoontuu maanantaina strategiaistuntoon käsittelemään väkivaltaisten järjestöjen toimintaa. Sisäministeri Paula Risikko (kok) ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) ovat väläyttäneet rasististen ja väkivaltaisten järjestöjen kieltämistä lailla.

"Poliittinen väkivalta on viime vuosina lisääntynyt - törkyä tulee herkästi"
"Poliittinen väkivalta on viime vuosina lisääntynyt - törkyä tulee herkästi"
"Toistaiseksi Suomessa ei tarvitse kovin pahasti pelätä, mutta viime vuosina kehityssuunta on ollut huono." Näin sanoo Peli poikki -mielenosoitukseen Helsingissä osallistunut Toni Sepperi. "Nyt olisi mahdollisuus kääntää se." Toimittaja Kaisa Hakkarainen, kuvaus Terhi Liimu.

Tekstiä tarkennettu klo 22.36: Maryan Abdulkarimin nimen kirjoitusasu korjattu ja lisätty tieto, että hänen lukemansa sitaatti oli peräisin Hussein al-Taeelta.

Jukka Gröndahl / HS
Arviolta 15 000 ihmistä kokoontui Senaatintorille Peli poikki -mielenosoituksen lopuksi.
Arviolta 15 000 ihmistä kokoontui Senaatintorille Peli poikki -mielenosoituksen lopuksi.
Jukka Gröndahl / HS
Peli poikki -mielenosoituskulkue Aleksanterinkadulla.
Peli poikki -mielenosoituskulkue Aleksanterinkadulla.
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Suuri joukko ihmisiä osallistui rasismia ja fasismia vastustaneeseen Peli poikki -mielenosoitukseen Helsingin Kansalaistorilla.
Suuri joukko ihmisiä osallistui rasismia ja fasismia vastustaneeseen Peli poikki -mielenosoitukseen Helsingin Kansalaistorilla.
Jukka Gröndahl / HS
Peli poikki -mielenosoituskulkue Aleksanterinkadulla.
Peli poikki -mielenosoituskulkue Aleksanterinkadulla.
Jukka Gröndahl / HS
Peli poikki -mielenosoitus päätyi Senaatintorille.
Peli poikki -mielenosoitus päätyi Senaatintorille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat