Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petteri Orpo: ”Perussuomalaisten selvitettävä kytkynsä äärijärjestöihin”

Puheenjohtaja Timo Soini vastasi blogissaan, ettei perussuomalaiset ota ohjeita muilta puolueilta.

Kaupunki
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo vaatii perussuomalaisia käymään läpi puolueen jäsenten ja kansanedustajien mahdolliset kytkyt äärijärjestöihin.

”Minusta perussuomalaisten pitää nyt keskuudessaan käydä nämä asiat kunnolla läpi. Heidän pitää tehdä täysin selväksi, että he tuomitsevat väkivallan ja rasismin ja sen pitää näkyä heidän toiminnassaan. Suurin osa edustakuntaryhmästä ja toimijoista toimii vastuullisesti, mutta oletan että he käyvät huolella läpi nämä asiat”, Orpo sanoi lauantaina kokoomuksen puoluevaltuuston yhteydessä.

Hän tosin sanoo, ettei tunne kovin tarkkaan, miten perussuomalaiset ovat asioita selvitelleet. HS kertoi viime viikolla tässä jutussa eräiden perussuomalaisten poliitikkojen yhteyksistä äärioikeistolaisiin järjestöihin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastasi blogissaan Orpolle tuoreeltaan lauantaina, että perussuomalaiset on ”itsenäinen puolue, joka ei ota ohjeita tai käskytystä muilta puolueilta”.

”Petteri Orpo keskittyköön kokoomuksen hoitamiseen”, Soini kirjoitti.

Orpo vaati myös tehokkaampaa puuttumista vihapuheeseen. Sisäministeri Paula Risikko (kok) antoi jo viime viikolla poliisijohdon tehtäväksi valmistella toimia vihapuheen valvonnan ja siihen puuttumisen tehostamiseksi. Vihapuheella tarkoitetaan muun muassa rotuvihaa, muukalaisvihaa tai muuta suvaitsemattomuutta edistäviä puheita ja kirjoituksia.

”Pitkällä aikavälillä vihapuhe lisää vastakkainasettelua ja väkivaltaa. Meidän on paljon laajemmin ja perinpohjaisemmin voitava puuttua vihapuheen, poliittisen väkivallan, väkivallalla uhkaamisen ja rasististen tunnusten esittämiseen”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan kokoomus kannattaa myös väkivaltaisten äärijärjestöjen toiminnan kieltämistä lailla.

”Järjestöt, jotka käyttävät väkivaltaa poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseen eivät kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan”, Orpo sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi lauantaiaamuna Ylelle Kuopiossa järjestetyn rasismin vastaisen mielenosoituksen yhteydessä, että hallitus aikoo tehdä muutoksia radikaaleja järjestöjä koskeviin lakeihin. Yksityiskohtia hallitus kertoo maanantaina.

Orpon mielestä ääriajattelun ja rasismin kitkemiseksi pitää tehdä paljon muutakin kuin kiristää lainsäädäntöä. Ääriajattelu ja vihanpito kumpuavat huonovointisuudesta ja syrjäytymisestä.

”Olen syvästi huolissani Suomesta. Hyvinvointi on laajemminkin heikentynyt yhteiskunnassamme. Asema-aukion tapahtuma pysäytti, mutta se ei ole ainoa esimerkki väkivaltaisiin tekoihin, vihapuheeseen tai täydelliseen välinpitämättömyyteen ajaneesta ajattelusta”, Orpo sanoi.

Hän piti lauantain Peli poikki -mielenosoitusta hyvänä osoituksena siitä, että suomalaisten maltillinen enemmistö ei hyväksy rasismia eikä väkivaltaa. Orpo osallistui itsekin mielenosoitukseen muiden kokoomuspoliitikkojen kanssa.

”Suuren maltillisen joukon pitää nousta puolustamaan suvaitsevaista, avointa yhteiskuntaa. Tarvitaan myös toimia kouluissa ja työtä syrjäytyneiden nuorten parissa, koska siellä on alusta tälle ajattelulle. Jos on pettynyt yhteiskuntaan niin ajautuu helpommin ääriliikkeitten matkaan”, Orpo sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat