Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo aikoo säästää miljoonia kouluista ja päiväkodeista – iltapäiväkerhoja ja Espoo-lisää uhkaa lopettaminen

Listalla myös iltapäiväkerhojen ja Espoo-lisän lopettaminen kokonaan.

Kaupunki
 
Vesa Oja / HS
Espoon Puutarhurin päiväkodin lapset ulkoilemassa.
Espoon Puutarhurin päiväkodin lapset ulkoilemassa. Kuva: Vesa Oja / HS

Koulujen tuntikehyksiin tulee iso leikkaus. Päiväkotien ryhmäkokoja kasvatetaan, subjektiivisesta oikeudesta kokopäiväiseen päivähoitoon luovutaan. Espoo-lisä lakkaa kokonaan tai osittain. Koulujen iltapäivätoiminnasta säästetään, jopa luopumalla siitä täysin.

Siinä osa ehdotetuista säästöistä Espoossa. Kaikkia ei toki ole tarkoitettu toteutettaviksi yhtä aikaa vaan toistensa vaihtoehdoiksi. Esimerkiksi päivähoidon säästöt ja kotihoidon kuntalisä on asetettu vastakkain. Koulujen muiden säästöjen koko taas riippuisi siitä, miten paljon iltapäivätoimintaa leikataan.

Säästölista löytyy talousarvioehdotuksesta, jota Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta käsittelee keskiviikon kokouksessaan. Listalla on paljon samoja elementtejä kuin edellisinäkin vuosina. Esimerkiksi viime syksynä lautakunta torjui rankan säästöesityksen. Valtuusto teki varsinaisesti budjettia käsitellessään kyllä säästöpäätöksiä lapsilta ja nuorilta, mutta nämä olivat paljon alkuperäistä ehdotusta lievempiä.

Esityksessä koko Espoon sivistystoimen kehys olisi ensi vuonna 710,9 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että varsinaiseen toimintaan käytettävissä oleva rahamäärä vähenee, samalla kun lasten ja nuorten määrä edelleen kasvaa kaupungissa.

Ehdotuksessa esitetään siksi säästöjä 5,7 miljoonan edestä suomenkieliseen opetukseen ja 2,9 miljoonan edestä varhaiskasvatukseen.

Opetuksen kohdalla tarjolla on kolme kilpailevaa mallia.

Ensimmäisessä mallissa perusopetuksen tuntiresursseja leikataan 5 prosenttia ja lukioiden 7 prosenttia. Tämä tarkoittaa käytännössä isompia ryhmiä, vähemmän jakotunteja ja huonompaa valikoimaa erilaisia valinnaisia kursseja ja aineita. Samalla iltapäivätoiminnan maksut korotettaisiin kaksinkertaisiksi nykyiseen verrattuna ja lisää kakkosluokkalaisia valuisi toiminnan ulkopuolelle. Säästöjä haettaisiin myös esimerkiksi avustajien määrästä, koulukuljetuksista ja sähköisistä ylioppilaskirjoituksista.

Toisessa mallissa Espoo luopuisi kokonaan koulujen iltapäivätoiminnasta. Tällöin osa lapsista olisi todennäköisesti iltapäivät yksin jo ensimmäiseltä luokalta alkaen. Opetuksesta säästettäisiin edelleen myös, mutta vähemmän, peruskouluissa 2,5 ja lukioissa 4,5 prosenttia tuntiresursseista.

Kolmannessa mallissa iltapäivätoiminnasta ei säästettäisi, mutta opetuksesta otettaisiin rajummin kuin muissa vaihtoehdoissa. Perusopetuksen leikkaus olisi 7,7 prosenttia, lukioiden 9,7.

Varhaiskasvatuksessa vastakkain on asetettu päivähoito ja kotihoito.

Reilu puoli miljoonaa säästöistä saavutettaisiin laajentamalla kerhotoimintaa entistä houkuttelevammaksi, se kun on kaupungille päiväkoteja reilusti edullisempaa.

Suurempi osuus voitaisiin saavuttaa kahdella tavalla.

Espoo päätti alkuvuodesta täpärästi, että kaupunki ei tänä syksynä rajannut subjektiivista oikeutta päivähoitoon, kuten laki nykyisin sallisi. Tätä rajausta ehdotetaan nyt uudelleen. Samoin halutaan kasvattaa ryhmäkokoja niin, että yhtä aikuista kasvattajaa kohden saisi olla kahdeksan yli kolmevuotiasta nykyisen seitsemän sijaan.

Toinen vaihtoehto säästöille on, että Espoo puuttuu kotona oleville alle kolmevuotiaille lapsille maksamaansa kuntalisään. Lisä voidaan poistaa kokonaan, sitä voidaan pienentää tai se voidaan rajata nykyistä nuoremmille lapsille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat