Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Erottajalle on tulossa monumentti, joka kuvaa Suomen ja Ruotsin yhteistä taivalta

Julkinen veistos on lahja satavuotiaalle itsenäiselle Suomelle vuonna 2017. Sen vastinpari nousee Tukholmaan.

Kaupunki
 
Hanasaaren kulttuurikeskus
Havainnekuva Erottajalle suunnitellusta taideteoksesta.
Havainnekuva Erottajalle suunnitellusta taideteoksesta. Kuva: Hanasaaren kulttuurikeskus

Svenska Teaternin edustalle Helsingin Erottajalle sijoitetaan Suomen ja Ruotsin yhteiseloa kuvastava veistoskokonaisuus. Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlintaa 2017.

Ruotsalaisen taiteilijan Eva Langen suunnittelema Flera delar – En helhet (Monta osaa – Yksi kokonaisuus) -veistos asettuu teatterirakennuksen ja Eteläesplanadin väliselle aukiolle aivan Helsingin ydinkeskustaan.

Teos on osa laajempaa Kaksi maata – Yksi tulevaisuus (Två länder – En framtid) -kokonaisuutta. Siihen kuuluu toisena puoliskona Tukholmaan keskeiselle paikalle sijoitettava suomalaisen taiteilijan teos. Tukholman teoksen paikaksi on ehdotettu Suomen instituutin läheisyydessä sijaitsevaa Engelbrektsplania, ja sen tekijäksi tila- ja installaatiotaiteilija Marja Kanervoa.

Eva Langen teos koostuu neljästä harmonisesta veistoksesta, joiden materiaaleja ovat graniitti, rauta ja teräs. Veistosten sijoituspaikalla on voimassa oleva asemakaava ja Helsingin kaupungin rakennusvirasto valmistelee paraikaa alueen toteutussuunnitelmaa.

Teoksen vastaanottamisesta ja sijoittamisesta on saatu lausunnot kaupungin taidemuseolta (HAM), kaupunkikuvaneuvottelukunnalta, rakennusvalvontavirastolta, sekä rakennusvirastolta ja kaupunkisuunnitteluvirastolta.

Ne suhtautuvat hankkeeseen jokseenkin myönteisesti. Lausujista kaupunkikuvaneuvottelukunta on varauksellisin. Neuvottelukunta toivoo, että veistokselle pohdittaisiin vielä vaihtoehtoista paikkaa valmiimmalta ja vähemmän ”toiminnallisesti kuormittuneelta” paikalta.

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina kokouksessaan, että Erottajan aukio on sopiva sijoituspaikka veistoskokonaisuudelle.

Esittelijän, sivistystoimen johtajan Ritva Viljasen (sd) mukaan aukio on haasteellisuudestaan huolimatta erinomainen sijoituspaikka teokselle.

”Aukio sijoittuu sekä arkkitehtonisesti että toiminnallisesti merkittävään ja keskeiseen kohtaan kaupungissa, ja korostaa siten teoksen merkitystä. Hyvällä suunnittelulla ja yhteistyöllä teoksesta tulee uusi puhutteleva maamerkki kaupungin keskustaan kertomaan Suomen ja Ruotsin pitkästä yhteisestä historiasta ja yhteistyöstä”, esittelytekstissä sanotaan.

Helsinki ja Tukholma saavat julkiset veistokset lahjoituksina. Hanketta hallinnoi Suomessa Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.

Suomi oli 600 vuoden ajan olennainen osa Ruotsin valtakuntaa. Vuonna 1809 Suomi liitettiin Venäjän keisarikuntaan, mistä ajasta on lukuisasti muistumia muun muassa Senaatintorilla, Kauppatorilla ja Esplanadin puistossa sekä niiden ympäristössä.

Ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus muistuttaa, että Ruotsin vallan ajasta on niukemmin näkyviä jälkiä pääkaupungin katukuvassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat