Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonien eurojen leikkuri uhkaa Espoon kouluja ja päiväkoteja – ”Olisimme yhä ykkösiä”, puolustaa kokoomus

Opetuksen tason säilyttäminen ei ole näillä säästöillä mahdollista, sanoo vihreiden Inka Hopsu.

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Iida Larmala keinutti Luukas Larmalaa, 2, maanantaiaamuna Leppävaaran asukaspuistossa. Kantoliinassa nukkui kolmikuinen Tiitus.
Iida Larmala keinutti Luukas Larmalaa, 2, maanantaiaamuna Leppävaaran asukaspuistossa. Kantoliinassa nukkui kolmikuinen Tiitus. Kuva: Akseli Valmunen / HS

”Kuulostaa hullulta, täysin hullulta”, puuskahtaa espoolainen kahden pienen pojan äiti Mira Määttä kotikaupunkinsa säästösuunnitelmista.

Espoon virkamiesten esitys päivähoidon ja opetuksen leikkauksista ihmetyttää asukkaita Leppävaaran asukaspuistossa.

Se on harkitsematonta, sillä yksi tärkeimmistä vetovoimatekijöistä koko kaupungissa on juuri sen opetuksen ja varhaiskasvatuksen laatu, sanoo Määttä.

Lakkautusuhan alla ovat muun muassa Espoo-lisä ja koululaisten iltapäivätoiminta. Esityksessä ehdotetaan myös päiväkotiryhmien kasvattamista sekä koulujen määrärahoista niistämistä.

Leikkauksia on kaikkiaan luvassa opetus- ja ja varhaiskasvatusviraston ehdotuksen mukaan päivähoitoon ja suomenkieliseen opetukseen yhteensä 8,6 miljoonan euron verran vuonna 2017.

Ehdotuksessa on asetettu vastakkain saman toimialan palveluita. Toisin sanoen, jos poliitikkoja ei houkuttele Espoo-lisän lakkautus, voivat he vaihtoehtoisesti kasvattaa päiväkotien ryhmäkokoja. Samoin vastakkain on asetettu koululaisten iltapäivätoiminta ja tuntikehykset.

Esillä on myös subjektiivinen päivähoito-oikeus, vaikka Espoon kaupunginvaltuusto juuri keväällä päätti oikeuden säilyttämisestä erittäin tiukassa äänestyksessä.

Leikkuri osuu kaikkiin lapsiperheisiin, mikäli se toteutetaan ehdotuksen mukaan.

”Päiväkotiryhmät ovat jo nyt liian isoja”, Määttä sanoo. Hänen kaksi poikaansa, Max, 5, ja Miki, 2, Mäkinen ovat päivähoidossa. ”Eiväthän hoitajat ehdi huolehtia kaikista, jos kokoa vielä kasvatetaan. Ja vaativat ne isommatkin lapset huomiota, vaikka osaavatkin jo toimia itse.”

Vanhempainvapaalla olevaan Iida Larmalaan mahdolliset säästöt osuvat myös kipeästi. Hän hoitaa kahta poikaansa kotona ja saa Espoo-lisää, jota ehdotetaan poistettavaksi.

”Täällä eläminen ja asuminen on niin paljon kalliimpaa kuin muualla Suomessa, että onhan se ihan merkittävät summa. Hurjalta tuo kuulostaa.”

Larmala joutuu pohtimaan uudelleen tulevaisuudensuunnitelmiaan, mikäli lisä poistetaan.

”Minulla on kyllä ollut koko ajan sellainen ajatus, että olisin mahdollisimman pitkään kotona. Ainakin siihen saakka, että nuorempikin on kolmevuotias, tai jopa pidempään. Ajattelen kuitenkin, että se on sellainen rikkaus sitten myöhemmin.”

Suunnitelmat kauhistuttavat myös osaa poliittisista ryhmistä. Vihreät ja sdp eivät ole halukkaita esitettyihin leikkauksiin.

Kokoomuksen piiristä löytyy ymmärrystä. Espoo-lisän lakkauttaminen ei ole ryhmän mieleen - se lisäisi poistolistalle mieluummin subjektiivisen päivähoito-oikeuden, sanoo kokoomusryhmän puheenjohtaja Pia Kauma (kok).

Kauman mukaan lisän poistaminen ei tuo merkittäviä säästöjä.

”Kaikkein pienimpien lasten kotihoito tulee selvästi kaupungille edullisemmaksi kuin päivähoito, siksi Espoo-lisän poisto ei ole järkevää.”

Keväällä valtuusto päätyi säilyttämään oikeuden hyvin tiukan äänestyksen päätteeksi, nyt uusi äänestys samasta asiasta saattaa toteutua.

Lisäksi kokoomuksessa pidetään tärkeänä iltapäivätoiminnan säilyttämistä ensimmäisen luokan oppilaiden kohdalla.

Muut leikkaukset saavat Kaumalta varovaista tukea.

Yhdessä ehdotuksen mallissa perusopetuksen tuntiresursseja leikattaisiin 5 prosenttia ja lukioiden 7 prosenttia. Tämä tarkoittaa käytännössä isompia ryhmiä, vähemmän jakotunteja ja huonompaa valikoimaa erilaisia valinnaisia kursseja ja aineita.

Toisessa mallissa Espoo luopuisi kokonaan koulujen iltapäivätoiminnasta. Tällöin osa lapsista olisi todennäköisesti iltapäivät yksin jo ensimmäiseltä luokalta alkaen.

Opetuksesta leikattaisiin edelleen myös, mutta vähemmän, peruskouluissa 2,5 ja lukioissa 4,5 prosenttia tuntiresursseista.

Kolmannessa mallissa iltapäivätoiminnasta ei leikattaisi, mutta opetuksesta otettaisiin rajummin kuin muissa vaihtoehdoissa. Perusopetuksen leikkaus olisi 7,7 prosenttia, lukioiden 9,7.

”Se, mihin koulusäästöt käytännössä osuvat, täytyy vielä tarkasti selvittää. Muuten Espoossa laitetaan vielä säästöjen jälkeenkin enemmän rahaa kouluihin kuin muualla, tulemme pysymään ykkösenä siinä”, Kauma sanoo.

Kauman mukaan opetuksen laatua ei kannata mitata vain ryhmäkokoja tarkastelemalla. ”On mielestäni aika vanhanaikaista tarkastella vain lapsikohtaisia lukuja.”

Vasemmisto ja vihreät eivät hyväksy esitystä.

”Tosi rajua”, toteaa valtuuston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd). Hän ei olisi valmis hyväksymään leikkauksia.

”Jos lasten ja nuorten asioita ei hoideta hyvin alun pitäen, tulevat ne myöhemmässä vaiheessa vastaan ja paljon kalliimpina”, Guzenina sanoo.

”Päiväkotiryhmien kasvattaminen voi vaikuttaa lapseen kauan. Sillä voi olla vielä koulussakin vaikutuksia oppimiskykyyn, sillä lapsi saattaa liian isossa ryhmässä syntynyttä turvattomuuden tunnetta pitkään mukanaan.”

Samaa sanoo myös vihreiden ryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu (vihr). ”Juuri tästä syystä olimme valmiita veroprosentin nostamiseen, kun oli hyvin tiedossa, että tämä on sitten se seuraus.”

Guzenina pitää virkamiesten tapaa laittaa vastakkain kaksi erilaista kaupungin palvelua, arveluttavana.

”Erikoinen tapa kiristää poliitikoilta haluttu päätös. Tässä annetaan ymmärtää, että muita vaihtoehtoja ei ole. Kyllä on.”

Sdp, vihreät ja kristillisdemokraattien ryhmät ovat ehdottaneet rahastojen ylijäämien purkamisen lisäksi myös veroprosentin nostamista. Kumpikaan ehdotus ei ole tähän mennessä saanut kannatusta kokoomukselta tai perussuomalaisilta.

”Espoossa ollaan tietoisesti panostettu laadukkaaseen opetukseen. Tämä toteutuessaan kyllä muuttaa suunnan”, Hopsu huokaa. ”Palvelun laatu ei voi pysyä samana, jos näihin leikkauksiin ryhdytään.”

Perussuomalaiset eivät ole vielä ottaneet kantaa esitykseen. ”Eihän ne hyviltä vaikuta”, ryhmän puheenjohtaja Seppo Huhta (ps) sanoi.

Espoon säästöjen perimmäiset syyt liittyvät metroon ja sen ympärille kasvavaan uuteen kaupunkiin asuinrakennuksineen.

Metroa ja asuntorakentamista varten kaupunki velkaantuu hurjaa tahtia tulevina vuosina. Espoo rakentaa tänä vuonna noin 800 miljoonalla eurolla.

Lainaa kaupunki ottaa 309 miljoonaa euroa. Tarkoitus on saada velan ottaminen taittumaan vuoteen 2020 mennessä.

Tuolloin koko kaupungilla tytäryhtiöineen on laskelmien mukaan lainaa 9,9 miljardia euroa. Lisäksi kaupungin toimintakatteen olisi parannuttava ensi vuonna 15 miljoonalla eurolla. Toimintakate kertoo kuinka suuri osuus kaupungin palveluiden tuottamisesta tapahtuu verorahoilla.

Kaupungin poliittiset päättäjät ovat sopineet, että mahdollisimman suuri osuus rakentamisesta maksetaan kaupungin tuloilla - näin sen ei tarvitsisi ottaa niin paljon velkaa. Tätä kutsutaan kaupungin tuottavuuden parantamiseksi.

Jotta rakentamiskulujen kattaminen tuloilla onnistuisi, on Espoon karsittava menoja muualta, kuten palveluista. Samaan aikaan taloutta rasittavat yllättävät lisämenot kuten sisäilmaongelmien kanssa kamppailevat koulut sekä kasvava asukasmäärä ja sen tarvitsemat palvelut.

Akseli Valmunen / HS
Iida Larmala keinutti Luukas Larmalaa, 2, maanantaiaamuna Leppävaaran asukaspuistossa. Kantoliinassa nukkui kolmikuinen Tiitus.
Iida Larmala keinutti Luukas Larmalaa, 2, maanantaiaamuna Leppävaaran asukaspuistossa. Kantoliinassa nukkui kolmikuinen Tiitus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat