Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurpitsojen sesonki on nyt – vantaalaisen Katariina Kääpän takapihalta niitä myydään tuhansia kiloja Halloween-lyhdyiksi ja risottomausteeksi

Katariina Kääpä ihastui kurpitsoiden taianomaisuuteen ja ryhtyi sivutoimiseksi viljelijäksi markkinointi- ja viestintätöiden ohella. Nyt hänen takapihallaan kasvaa kymmenen amerikkalaista kurpitsalajiketta, joista voi kaivertaa Halloween-lyhdyn tai tehdä risoton.

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen
20 vuotta viestintäalalla työskennellyt Katariina Kääpä innostui kurpitsoista ollessaan vaihdossa Yhdysvalloissa.
20 vuotta viestintäalalla työskennellyt Katariina Kääpä innostui kurpitsoista ollessaan vaihdossa Yhdysvalloissa. Kuva: Heidi Piiroinen

Maisemasta se lähti. Vantaan Peräjänkulmalla peltojen keskellä asuva Katariina Kääpä, 45, katsoi ikkunastaan eräänä aamuna takapihalleen. Siellä näkyi varhaista usvaa, tulevaisuuden asuinalue ja markkinarako.

”Katselin ulos ja mietin, että lähelle Kivistöön rakennetaan valtavasti asuntoja. Minulla oli 3000 neliömetriä viljelymaata, halu saada vastapainoa Helsingin päivätyölleni viestintä- ja markkinointialalla ja toive yhdistää viestintäosaamiseni yrittäjyyteen”, Kääpä kertoo.

Hän tanssahtelee Peräjänkulman Nassulassa kohopenkkien välissä suuri lyhtykurpitsa kädessään. Kurpitsalla on jo koverrettu kaksihampainen maltohymy, vaikka Suomessa suosiotaan kasvattaneeseen Halloweeniin on yli kuukausi.

On kulunut vuosi siitä, kun idea kurpitsaviljelmästä syntyi. Kääpän viljelmällä kasvaa nyt 10 amerikkalaista kurpitsalajiketta, joista osa on jo kypsiä poimittavaksi. Lähes kaikki ovat Halloween-lyhdyiksi sopivia.

Niitä menee tänä vuonna myyntiin tuhansia kiloja. Kurpitsan myynti on ollut Suomessa kasvussa Halloweenin ja satokausiajattelun vanavedessä.

Kurpitsaviljelmä on osa opintokokonaisuutta, jota puutarhuriksi pian valmistuva Kääpä on suorittanut virkavapaalla ollessaan.

Keski-Suomesta kotoisin oleva Kääpä opiskeli alun perin muun muassa journalistiikkaa Jyväskylässä, eikä hänen perheestään löydy muita viljelysalalla olevia.

”Olen sitä mieltä, että ihmisellä on hyvä olla kaksi ammattia, joista toinen liittyy käsillä tekemiseen. Käsillä tehty työ ei ole kielimuureista kiinni, joten voisin työskennellä myös ulkomailla.”

Kurpitsat valikoituvat lopulta viljelykohteeksi, koska Kääpä oli ihastunut niihin jo ollessaan vaihdossa Yhdysvalloissa 80-luvun lopulla. Hän on viljellyt kurpitsaa harrastuspohjalta useita vuosia.

”Muoto, väri, taikuus, satumaisuus ja magia”, Kääpä luettelee vastaukseksi, kun häneltä kysyy, mikä tekee kurpitsoista erityisiä.

Hän hypistelee appelsiininkokoista Little Guy -lajiketta käsissään. Suosituin Halloween-lyhtykurpitsalajike Racer pullistelee kohopenkissä, ja kauniin tasavärinen Touch of autumn sekä valkoinen Casperita ovat keossa kaltaistensa kanssa.

Vaikka kurpitsan myynti on kasvanut 250 prosenttia viime vuoteen verrattuna (HS 11.1.2016), taloudellisesti siihen keskittyminen ei Kääpän mukaan kannata. Tällä hetkellä kurpitsaa myydään lähialueen tukkuihin, ruokakauppoihin ja suoraan kuluttajille. Ensi keväänä edessä on paluu virkavapaalta töihin.

”Jos haluaisin tehdä viljelyä elääkseni, minun pitäisi kasvattaa muutakin kuin kurpitsaa ja isommalla alueella”, Kääpä sanoo.

Vaikka kurpitsan viljely ei sinänsä ole vaikeaa, lajikkeet täytyy valita niin, että ne menestyvät Suomen kaltaisessa kylmässä maassa. Esimerkiksi ruoanlaitossa suosittua myskikurpitsaa menisi Kääpän mukaan niin paljon kuin hän pystyy viljelemään, mutta se ei menesty Suomessa erityisen hyvin.

Yksi ongelma on myös, että monet eivät tiedä, mitä tehdä veikeännäköisillä oransseilla kurpitsapalleroilla.

”Vaikuttaa siltä, että jos kurpitsasta jotain Suomessa tehdään niin se on useimmiten klassinen pikkelsi. Tosin en tunne ketään, joka siitä pitäisi”, Kääpä sanoo.

”Itse teen kurpitsasta mieluiten risottoa tai keittoa. Kurpitsasta voi tehdä myös sosetta, jota voi pakastaa ja käyttää piirakoissa ja muussa leivonnassa, ja miksei sitä voisi laittaa vaikka raakana smoothieen.”

Eikä kurpitsan käsittely ole vaikeaa. Kääpä näyttää: hän viiltää puolitoistakiloisen kurpitsan linkkuveistellä puoliksi, kahmii sormillaan ulos siemenet ja niitä ympäröivän hötön ja leikkaa kurpitsan neljään osaan. Kurpitsan palat laitetaan kuorineen uuniin 45 minuutiksi, jonka jälkeen niiden malto irtoaa helposti. Siemenet voi pestä, kuivata ja paahtaa uunissa.

Toki Kääpän unelmissa siintää siirtyminen kokopäiväiseksi viljelijäksi. Sen puolesta puhuu monta seikkaa.

”Parasta työssä on ulkona oleminen, fyysinen työ, sadonkorjuu, elävän luonnon parissa työskentely ja maiseman katselu. Sekä iloisten ihmisten näkeminen, kun he keräävät kurpitsoita järjestämissäni tapahtumissa.”

Toimistotyössä syntyneet niska- ja hartiakivut ovat viljelyn myötä kadonneet tyystin.

”Minun ei tarvitse kahvakuulailla, koska voin kurpitsakuulailla. Olen vahvempi kuin koskaan, sillä monet kurpitsat painavat yksinään montakymmentä kiloa.”

Ja vaikka Kääpä pian palaa toimistotöihin, viljely on hänelle henkireikä.

”Voin potkaista korkokengät nurkkaan ja tulla tänne kohopenkkien sekaan möyrimään.”

Lisätietoa Katariina Kääpän kurpitsojen sadonkorjuutapahtumista täältä.

Katariina Kääpän kurpitsarisotto

4 annosta

valmistusaika 30 min

  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 5 dl kasvislientä
  • noin 500 g uunissa paahdettua kurpitsaa (valmistusohje ohessa olevassa artikkelissa). Hyvä valinta on Little Guy -lajike.
  • 3 dl risottoriisiä
  • 5 dl kuivaa valkoviiniä
  • 50 g voita
  • 2 dl parmesaania raastettuna
  • voita paistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria

Valmista kasvisliemi. Pilko sipulit ja valkosipulit.

 Kuullota sipulisilppua hetki voissa laakeassa kasarissa. Lisää riisi ja sekoittele kunnes se alkaa muuttua läpikuultavaksi. Kaada viini pannulle ja sekoittele kunnes viini on imeytynyt riisiin.

 Lisää paahdettu kurpitsa ja pari desiä kasvislientä. Sekoittele. Lisää lientä vähitellen sitä mukaa, kun edellinen liemi on imeytynyt riisiin. Jatka liemen lisäämistä kunnes riisi on pehmeää, mutta vielä napakasti pureskeltavaa.

 Sekoita joukkoon voi ja parmesaani. Rouhi joukkoon mustapippuria ja lisää tarvittaessa suolaa.

Heidi Piiroinen
Little Guy -kurpitsoja.
Little Guy -kurpitsoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat