Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hupparit tulivat konttorille – Testaa, osaatko päätellä ammatin vaatteiden perusteella

Työnteon tavat muuttuvat ja samalla muuttuu työpukeutuminen. Professorin mukaan liian asiallinen työpukeutuminen luovilla aloilla voi tehdä hallaa yrityksen brändille. Tee HS-testi ja selvitä, arvaatko ammatin vaatteista.

Kaupunki
 

On paljon ammatteja, joihin liittyvään työvaatetukseen liittyy voimakkaita mielikuvia. Aalto-yliopiston muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen antaa muutaman esimerkin: insinöörejä pidetään nuhjuisina ja hieman tylsinä pukeutujina, arkkitehteja minimalistisina ja lastentarhanopettajien uskotaan suosivan värikkäitä lapsien silmiä miellyttäviä asukokonaisuuksia.

Hirvosen mukaan jotkut ennakko-odotukset osuvat maaliinsa, jotkut eivät.

Testaa, osaatko sinä päätellä ammatin vaatetuksesta.Juttu jatkuu kyselyn jälkeen.

Töihin pukeutumiseen liittyy monia sääntöjä. Osa niistä perustuu käytännöllisyyteen tai turvallisuuteen, osa niistä on kirjoittamattomia.

Helsingin Sanomien haastattelemat työntekijät muusikosta projektipäällikköön ja varastotyöntekijästä LVI-insinööriin korostivat työpukeutumisessa mukavuutta. Toimistotyöläiset arvostivat siisteyttä ja asiallisuutta, mutta myös puhuivat rennosta konttoripukeutumisesta.

Toimistotyötä tekevä Sinikka Huitu kokee, ettei hänen pukeutumisensa poikkea olennaisesti tavanomaisesta toimistopukeutumisesta. Pinkkiin takkiin ja mukaviin kenkiin sonnustautunut Huitu epäilee, että häntä on vaikea lokeroida toimistotyöläiseksi pelkästään vaatteiden perusteella.

”Toimistopukeutumisessa on tyypillistä kohtuullisen asiallinen linja ja mukavuus”, Huitu kertoo.

Kuvassa näkyvä takki niittää kehuja metromatkoilla. Juttu jatkuu kuvan alla.

Kaisa Rautaheimo / HS
Toimistotyöntekijä Sinikka Huitu tunnistaa pankissa ja mainosalalla työskentelevät vaatetuksesta.
Toimistotyöntekijä Sinikka Huitu tunnistaa pankissa ja mainosalalla työskentelevät vaatetuksesta.

Professori Pirjo Hirvosen mukaan työpukeutuminen on rentoutunut paljon viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Hirvonen kertoo, että toimistotyöläiset käyttävät yhä useammin farkkuja eikä hameenhelmojen pituutta syynätä enää niin tarkkaan kuin ennen.

Työn muutos vaikuttaa ajatuksiin soveliaasta työpukeutumisesta. Vielä muutama vuosi sitten olisi voinut olla ennenkuulumatonta nähdä yrityksen johtotehtävissä työskentelevä henkilö hupparissa, nykyään tyyli yhdistetään startup-yrityksiin.

”Tällaisissa yrityksissä liian asiallinen työpukeutuminen voi viedä yrityksen brändiä väärään suuntaan”, Hirvonen kertoo.

Hirvosen mukaan erityisesti 1980-luvun jälkeen syntyneet suhtautuvat työpaikkapukeutumiseen paljon rennommin ja yksilöllisyyttä korostaen. Varsinkin luovilla aloilla asiallisen työpaikkapukeutumisen rajoja koetellaan.

”Pukeutumisessa rikotaan rajoja ja luovan alan konttoriin saattavat kelvata jopa vapaa-ajan retaleet.”

Teollisuus- ja metallialalla on käynyt päinvastoin.

Ennen kuin työsuojelulakeja alettiin noudattaa työpaikoilla, työskentelivät metallialan työntekijät omissa vetimissään. Metalliliiton historiikkia kirjoittavan historioitsijan Eino Ketolan mukaan heitä ei voitu silloin tunnistaa työvaatteiden perusteella ammattiryhmäksi yhtä helposti kuin nykyään.

”Vaatevalinnat olivat kirjavia. Ennen esimerkiksi valimoissa saatettiin työskennellä pölyn ja savun keskellä ilman paitaa ja tupakka suussa.”

Nykyään valimopukeutumiseen kuuluu esimerkiksi erilaisia tulenkestäviä haalarikokonaisuuksia, suojalasit ja turvakengät.

Metallialan työntekijöiden lisäksi on myös monia muita aloja, joiden työntekijöiden ei tarvitse aamulla miettiä asuvalintojaan.

Linja-autonkuljettaja Janne Vielmaan mielestä tunnistettava työasu tuo työntekijälle turvallisen tunteen. Lisäksi hänen mielestään on matkustajan kannalta hyvä, että vaatteista näkee kuka kuuluu henkilökuntaan. Joskus työasu voi johtaa myös harhaan.

”No, on minua luultu Cittarissa kauppiaaksi ja junassa konduktööriksi”, Vielmaa muistelee.

Kaisa Rautaheimo / HS
Linja-autonkuljettaja Janne Vielmaan ei tarvitse miettiä aamulla, mitä hän laittaa päälle.
Linja-autonkuljettaja Janne Vielmaan ei tarvitse miettiä aamulla, mitä hän laittaa päälle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat