Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

23-vuotias Ida-Maria lähti vapaaehtoisena viemään vanhusta ulos – ”Nyt minulla on Helsingissäkin mummo”

Vuosi sitten Ritva Liikasen elämä oli kutistunut pieneen tilaan. Hän oli kokenut halvauksen ja tasapainon kanssa oli yhä ongelmia. Sitten liikuntakaveriksi ilmestyi Ida-Maria Savila.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Ritva Liikanen ja Ida-Maria Savila ensimmäisellä kävelyllä yhdessä pitkän tauon jälkeen.
Ritva Liikanen ja Ida-Maria Savila ensimmäisellä kävelyllä yhdessä pitkän tauon jälkeen. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Ulkoilu auttaa erityisesti iäkkäitä

 Liikkuminen ulkona ja etenkin vihreässä ympäristössä vaikuttaa kaikkien terveyteen, mutta iäkkäiden kohdalla vaikutukset ovat voimakkaampia kuin muilla.

 Ulkoilu tutkitusti lisää terveitä elinvuosia. Vaihteleva maasto harjoittaa jalkojen lihasvoimaa ja tasapainoa, mutta kävely myös virkistää ja rauhoittaa mieltä sekä pitää yllä muistitoimintoja.

 Viikon päästä torstaina vietetään valtakunnallista iäkkäiden ulkoilupäivää. Siihen huipentuu Vie vanhus ulos -kampanja, jossa on innostettu ihmisiä yhteiseen ulkoiluun. Helsingin lisäksi muissakin kaupungeissa on lisäksi säännöllistä vapaaehtoistoimintaa, jossa välitetään lenkkiseuraa ikääntyneille.

Ensimmäiselle lenkille lähtivät rinnakkain vapaaehtoinen ja hänen iäkäs autettavansa, rollaattori mukanaan. Lenkiltä takaisin tulivat ystävät, Ida-Maria Savila ja Ritva Liikanen.

Savila on 23-vuotias opiskelija ja liikuntakaveri. Kyse on siis yhdestä Helsingin kaupungin tarjoamasta vapaaehtoistyön muodosta.

Harvalle tätä kautta tavanneelle kuitenkaan käy ihan tällainen tuuri kuin näille naisille.

Vuosi sitten Ritva Liikasen elämä oli kutistunut pieneen tilaan. Hän oli kokenut halvauksen, tasapainon kanssa oli yhä ongelmia.

”Pelkäsin kaatuvani. Ilman vierellä kulkijaa tuntui vaikealta mennä ulos.”

Liikanen sanoo olleensa yksin vaikkei yksinäinen. Tärkeitä ihmisiä elämässä siis oli, muttei ketään joka olisi voinut juuri tässä käytännön asiassa tukea, siis sekä fyysisesti että henkisesti.

Tämä on oikeastaan aika tavallinen osa tarinaa. Moni ikääntynyt ei nimenomaan uskalla liikkeelle yksin, vaikka miten hyvin tajuaisi liikunnan terveyshyödyt.

Toisin kuin Liikasella, syynä voi olla myös esimerkiksi muistisairaus tai esteellinen ympäristö. Esimerkiksi kotihoidon iäkkäistä asiakkaista Suomessa joka toinen pääsee ulos kerran viikossa tai vähemmän.

Sitten Liikasen fysioterapeutti vihjasi, että nimenomaan liikunnassa auttavia vapaaehtoisia on olemassa. Liikanen innostui: tällaisesta hän ei ollut kuullutkaan keneltäkään ennen, ei vaikka hän itsekin oli tehnyt pitkän uran terveydenhoitajana.

Savila puolestaan oli hiljan muuttanut Helsinkiin opiskelemaan puusepäksi. Tieto yksinäisten määrästä kaupungissa kosketti, kun omiin rakkaisiin isovanhempiin oli välimatkaa.

”Halusin tehdä jotain, koska voin.”

Niinpä Savila meni vapaaehtoiselle tarkoitettuun koulutukseen ja sitten jännittynein mielin Liikasta tapaamaan. Vapaaehtoiset eivät toki etukäteen sitoudu hommaansa tietyksi ajaksi, sillä ihmisten välisiä suhteita on paha määräillä.

Sitten sukulaissielut tunnistivat toisensa. Tuli heti sellainen olo, että tuohon ihmiseen voi luottaa.

”Ritvan kanssa voi olla oma itsensä.”

”Ida-Maria on niin rohkea, juuri sopiva vetämään minut ulos täältä asunnosta.”

Rollaattori vaihtui viikoittaisilla lenkeillä kahteen sauvaan, sitten pieneen keppiin. Lenkit pitenivät.

Kesällä liikuntakaveruuteen tuli tauko, kun Savila matkusti kotipaikkakunnalleen. Toisaalta Liikasenkin elämä oli muuttunut: hän oli kuntoutunut taas kävelemään ominkin voimin, mutta myös tavannut ”elämänsä miehen” kävelemään rinnallaan.

Liikuntakaveruus ei jatku ennallaan, mutta ystävyys on tullut tilalle. Ystävykset voivat vaikka käydä yhdessä tapahtumissa, soitella toisilleen ihan vaan vaihtaakseen kuulumisia – tai välillä mennä sille lenkillekin.

Ystävykset kertovat kaveruudestaan niin, että toinen jatkaa lausettaan siitä mistä toinen aloitti. Niin, molemmilla on sellainen pienessä kylässä kasvaneen ihmisen tapa suhtautua muihin. Ketään ei jätetä yksin. Ja huumori, se on tärkeää, hyvässä elämässä itku ja nauru välillä sekoittuvat.

”Minä olen aina uskonut, että jotenkin asiat vielä järjestyvät”, sanoo toinen.

”Niin minäkin”, toinen sanoo heti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat