Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-Pasilan montusta on kaivettu maata kolmen Eduskuntatalon verran – nyt monttu alkaa täyttyä rakennuksista

Parhaillaan monttuun nousee Triplan kauppakeskuksen pysäköintiluolan rakenteita ja rampit parkkihalliin.

Kaupunki
 
Pasila muuttuu
Pasila muuttuu
Pitkään hiekkakenttänä ollut Keski-Pasilan alue on nyt satojen rakennustyöntekijöiden työpaikka. Kuvaus Mika Ranta ja Akseli Valmunen, leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Helsingin työmaamontut

 Helsingissä ammottaa monta suurta kuoppaa, joihin kohoaa suunnitelmien mukaan lähivuosina kaupunkikuvaa muuttavia rakennuksia.

 Keskustaan Lasipalatsin ja vanhan linja-autoasemaan alle rakennetaan uusi Amos Rex -niminen taidemuseo.

 Kalasataman keskukseen nousee kahdeksan tornitaloa sekä valmistuessaan kantakaupungin suurin kauppakeskus Redi.

 Töölönlahdelle rakennetaan uusi kirjastorakennus. Rakennukseen tulee kirjaston lisäksi elokuvateatteri, ravintola ja studio- sekä työskentelytiloja.

 Tripla on Itä- ja Länsi-Pasilan yhdistävä noin miljardin euron rakennushanke Pasilassa. Siihen kuuluu muun muassa kauppakeskus, hotelli, asuntoja sekä toimistoja.

Keski-Pasilan ammottavaa monttua ei voi olla huomaamatta. Se sijaitsee Pasilan ytimessä aivan joukkoliikenteen solmukohdassa ja on yksi Suomen suurimmista rakennustyömaista.

Triplan rakennuttajan YIT:n mukaan montusta on kaivettu maata pois 600 000 kuutiota, mikä vastaa kolmea eduskuntataloa.

Enää kuoppa ei syvene vaan täyttyy, koska Tripla-keskuksen kuuluvan pysäköintiluolan rakennus on aloitettu. Keskus muodostuu muun muassa joukkoliikenneterminaalista, kauppakeskuksesta, asunnoista, toimistotiloista ja hotellista.

Nyt Triplan kauppakeskuksen pysäköintiluolan rakenteita pystytetään pilari pilarilta ja montun länsipäässä kohoavat pysäköintihallin ajorampit, joista toinen on jo valmis, ja toinen kasvaa hyvää vauhtia.

Montun kaivuu alkoi vuosi sitten syyskuussa ja loppui kesäkuussa. Vuoden päästä rakennustyömaa näyttää jo aivan erilaiselta.

”Mukavaa päästä pikkuhiljaa montusta ylöspäin”, sanoo rakennuttamisen johtaja Jarkko Pakkala.

Sen jälkeen kun rakentaminen Keski-Pasilassa alkoi, on kaupunginosa elänyt myllerryksessä. Suomen suurimpiin meneillään oleviin rakennushankkeisiin kuuluvan Tripla-keskus on valmistuessaan reilusti yli kahden Kampin kokoinen. Kauppakeskuksen lisäksi Keski-Pasilaan tulee myös läntinen lisäraide.

Triplaan on suunniteltu kauppojen lisäksi myös toimistotiloja, hotelli ja palveluita. Myös Pasilan rautatieasema ja joukkoliikenneterminaali muodostuvat osaksi Triplaa.

”Triplaan ei tule pelkästään liiketilaa vaan myös elämää. Yritämme saada keskukseen kaikenlaisia palveluita. Ravintoloita, kulttuuria, kuntosalipalveluita, lääkäripalvelua”, Pakkala kertoo.

Keskuksen rakentaminen etenee tuhansien suomalaisten silmien alla. Asema on monien junalla työmatkansa kulkevan päivittäisen reitin varrella ja siten se vaikuttaa myös muihinkin kuin helsinkiläisiin.

Tripla-keskuksesta valmistuvat ensimmäisenä uusi Pasilan asema kauppoineen, Triplan kauppakeskus ja pysäköintiluola. Pakkalan mukaan ne valmistuvat loka–marraskuun vaihteessa 2019, jos suunnitelmat pitävät.

Toimistot ja hotelli valmistuvat vuonna 2020.

Korjaus 30.9.2016 klo 16.15: Juttuun korjattu kaivetun maan määrä 600 000 kuutioksi. Alunperin mainittu 108 000 kuutiota on pilaantuneen maan määrä.

Mika Ranta / HS
Mika Ranta / HS
Ajoramppi pysäköintiluolaan on jo valettu.
Ajoramppi pysäköintiluolaan on jo valettu.
Mika Ranta / HS
Työmaamonttu alkaa täyttyä vauhdilla.
Työmaamonttu alkaa täyttyä vauhdilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat