Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkipyörät ovat menestys: tuottaneet odotettua enemmän eikä yksikään ole kadonnut

Toukokuussa lanseeratut Helsingin kaupunkipyörät ovat välttyneet katoamisilta ja ilkivallalta. Lisäksi ne ovat tuottaneet yli 400 000 euroa.

Kaupunki
 
Kaupunkipyöristä on pidetty Helsingissä hyvää huolta.
Kaupunkipyöristä on pidetty Helsingissä hyvää huolta.

Helsingissä toukokuun alussa lanseeratut kaupunkipyörät ovat olleet monella tapaa menestys. Pyörät ovat sekä säästyneet katoamisilta ja ilkivallalta että ylittäneet tuotto-odotuksensa.

”Toistaiseksi yksikään pyörä ei ole kadonnut”, kertoo Helsingin kaupungin liikenteen (HKL) kaupunkipyöristä vastaava projektipäällikkö Samuli Mäkinen.

Mäkisen mukaan pyöriä ei ole myöskään lentänyt mereen eikä niihin ole muutenkaan kohdistunut juurikaan ilkivaltaa.

”Pyöristä pidetään, ja siksi niistä myös pidetään huolta.”

Mäkisen mukaan muutaman kerran pyörä on ollut vaarassa kadota, mutta ne ovat löytyneet myöhemmin. Yhden pyöräparkin päälle myös peruutti auto. Isoja vaurioita ei kuitenkaan syntynyt.

Muutos on valtava verrattuna ensimmäiseen kaupunkipyöräjärjestelmään, joka aloitti vuonna 2000 ja lopetti muutamaa vuotta myöhemmin. Lopettamisen syynä olivat kolikkopanteilla toimineisiin pyöriin jatkuvasti kohdistunut ilkivalta ja varkaudet.

Kaupunkipyörät ovat myös ylittäneet tuotto-odotuksensa niiden viiden kuukauden aikana, joina ne ovat olleet toiminnassa.

”Kaupunkipyörillä on todella paljon aktiivisia käyttäjiä, ja ne ovat tuottaneet jo yli 400 000 euroa”, Mäkinen kertoo.

Kaupunkipyöriä operoi tällä hetkellä City Bike Finland -niminen yritys kymmenen vuoden sopimuksella. Pyörät tulevat tänä aikana maksamaan noin 13 miljoonaa euroa, ja summasta puolet on tarkoitus kattaa käyttömaksuilla. Toinen puoli kustannetaan sponsoroinnilla, mainostuloilla ja verovaroin.

Pyöräasemia rakennetaan 150 ja pyöriä otetaan käyttöön 1500. Tänä vuonna suunnitelmasta on molempien osalta toteutettu kolmannes. Loput on tarkoitus toteuttaa ensi vuonna.

”Tulevina vuosina on kiinnostavaa nähdä, kasvaako kaupunkipyörien käyttäjien määrä yhtä paljon kuin pyörien määrä”, Mäkinen pohtii.

”Jos pyörien suosio jatkuu samanlaisena kuin nyt, on erittäin mahdollista, että käyttömaksuilla pystytään suunnitelmien mukaisesti kustantamaan puolet kaupunkipyörien ja -asemien kuluista.”

Kaupunkipyöräkausi loppuu lokakuun lopussa. Seuraava kausi alkaa toukokuussa 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat