Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseutu ei saa omia terveyspalveluita – muun Uudenmaan asukkaat olisivat olleet pulassa omien terveyspalvelujensa kanssa

Hallitus antoi lauantaina kauan odotetun kuoliniskun pääkaupunkiseudun sote-alueelle. Päätös oli erityisen vaikea kokoomukselle.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Pääkaupunkiseutu ei saa omaa sosiaali- ja terveysaluetta.
Pääkaupunkiseutu ei saa omaa sosiaali- ja terveysaluetta. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Viikkojen jännitysnäytelmä on ohi. Suomen hallitus päätti lauantaina, ettei pääkaupunkiseutu saa omaa sosiaali- ja terveysaluettaan.

”Olen pahoillani siitä, että kaupunkien yhteinen ehdotus ei edennyt”, kirjoitti Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) Espoon kaupungin aiheesta lähettämässä tiedotteessa.

”Ihmettelen, miten kevyesti pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan erilaisiin olosuhteisiin suhtaudutaan. Uusimaa on yli 20 kertaa suurempi kuin pienimmät maakunnat. Sote- ja maakuntauudistuksesta uhkaa tulla tälle seudulle hallinnollinen ja taloudellinen katastrofi”, Mäkelä jatkoi.

Hallitus lyttäsi pääkaupunkiseudun sote-esityksen perustuslaillisiin syihin vedoten. Jos tiheimmin asutettu pääkaupunkiseutu olisi saanut oman sote-alueensa, muu Uusimaa olisi ollut vaarassa joutua eriarvoiseen asemaan koko Suomen asukkaisiin verrattuna, perusteli sote-uudistuksen projektinjohtaja Tuomas Pöysti päätöksen jälkeen.

”Oma sote-alue ei olisi välttämättä suosinut pääkaupunkiseudun asukkaita. Mutta pääkaupunkiseutu on koko alueen koossa pitävä voima, ja olisi ollut vaikea järjestää palveluverkkoa ja erikoistason palveluita muulle Uudellemaalle”, Pöysti sanoo.

Voimakkaasti pelkistäen myös tavallinen pääkaupunkiseudun asukas saa Pöystin mukaan nyt hyvät sote-palvelut tasavertaisesti muiden kansalaisten kanssa.

Pääkaupunkiseudun sote-alueen kaatuminen ei ollut suuri yllätys, sillä HS uutisoi jo kaksi viikkoa sitten, etteivät keskusta ja perussuomalaiset kannata sitä. Ne muodostavat Suomen hallituksen yhdessä kokoomuksen kanssa. Lue HS:n uutinen täältä.

Lopullista ulostuloa jouduttiin kuitenkin odottamaan pitkään. Pääkaupunkiseudun suurten kuntien kaupunginjohtajat, Helsingin Jussi Pajunen (kok), Espoon Mäkelä ja Vantaan Kari Nenonen (sd), tapasivat sote-uudistuksen luotsaavan Pöystin torstaina.

Tapaamisen jälkeen oli lähes varmaa, etteivät kaupunginjohtajat saa omaa sote-aluettaan. Perjantaina tilanne kuitenkin eli niin, ettei esimerkiksi Helsingin Pajunen omien sanojensa mukaan vielä lauantaina voinut olla varma, miten soten käy.

Hetkeä myöhemmin pääkaupunkiseudun sote-alue kuitenkin sai kuoliniskunsa, kun hallitus tiedotti kolmen jälkeen, ettei se näe edellytyksiä erillisratkaisulle.

Päätös oli HS:n tietojen mukaan hallitukselle erityisen vaikea. Hankalin ratkaisu oli ymmärrettävästi kokoomukselle.

Puolue on Helsingin, Espoon ja viime eduskuntavaalien kannatuksella mitattuna myös Vantaan suurin puolue, joten sille on tärkeää puolustaa hallituksessa pääkaupunkiseudun näkemystä.

Nyt näkemyksen puolustaminen ei toteutunut, sillä Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen jäivät ilman omaa sote-aluettaan, vaikka ne esittivät sitä yksimielisesti.

Hallituksen mielestä pääkaupunkiseudun esitys erosi liian radikaalisti hallituksen näkemyksestä. Pääkaupunkiseudun mallissa perustason sosiaali- ja terveyspalvelut ja osa erikoispalveluista olisi jäänyt kaupungeille. Niillä olisi ollut oikeus myös omaan palvelutuotantoon.

Vaativin erikoissairaanhoito olisi pääkaupunkiseudun esityksessä jäänyt maakunnan eli käytännössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hoidettavaksi.

Hallitus taas pyrkii siihen, että palveluita tuottaisivat keskenään kilpailevat yritykset. Potilas voisi valita niistä mieleisensä. Esimerkiksi kuntien omat terveysasemat pitäisi hallituksen aikeissa yhtiöittää, jotta ne voisivat osallistua kilpailuun.

”Vastuuministerit pyysivät sotesta erillisratkaisua, ja nyt sitä ei voitu hyväksyä, koska se on erillisratkaisu”, ihmetteli Mäkelä Espoon tiedotteessa.

Pesäpalloliitto / Lehtikuva
Ossi Savolainen
Ossi Savolainen

Uudenmaan maakuntauudistuksen aloitus on hallituksen jahkailun takia myöhässä. Maakuntahallinto oli joka tapauksessa päättänyt aloittaa Uudenmaan maakuntauudistuksen esivalmistelun maanantaina.

Maakuntajohtaja Ossi Savolainen on pöyristynyt siitä, että hallitus ei tuntunut välittävän Suomen suurimman maakunnan uudistuksen polkemisesta paikoillaan.

”Tässä on menetetty kuukausi, tilanne on ollut aivan uskomaton. Jo kerran olimme joutuneet perumaan ison kokouksen, eikä ole pystytty rekrytoimaan muutosjohtajia”, Savolainen sanoo.

Täysin tyhjin käsin pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat eivät jääneet. Hallitus on valmis antamaan Helsingille, Espoolle, Vantaalle ja Kauniaisille omaa valtaa työllisyysasioiden, elinkeinopalveluien ja maahanmuuttoon liittyvien asioiden hoitamisessa.

”Nyt lähdettiin tarjoamaan näissä asioissa erillistä ratkaisua pääkaupunkiseudulle”, Pöysti sanoo.

Erityisesti kokoomuksessa oli halua antaa kaupungeille valtaa näiden palveluiden järjestämisessä.

Pääkaupunkiseudun johtajat ovat lähivuosina puhuneet metropolikaavasta, jolla koko seudun asuntotuotantoa ja liikennejärjestelyjä voisi hoitaa yli kuntarajojen.

Metropolikaavan kaltaista vallan välinettä ei toistaiseksi ole käsitelty näissä neuvotteluissa. Nyt hallitus sanoo, että neuvotteluissa voidaan käsitellä maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevien mal-sopimusten uudistamista. Tähän tulisivat tosin mukaan myös maakuntatason toimijat. Hallitus väläyttää, että myös investointien rahoituksesta voi neuvotella.

Pääkaupunkiseudulla on pelko, että sote-uudistuksen yhteydessä Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen joutuisivat rahoittamaan entistä enemmän myös muun Suomen palveluita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat