Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Keskuspuiston puolustajaksi äitynyttä vasemmistoliittoa syytetään takinkäännöstä – ryhmä irtisanoutuu neuvottelijan tekemästä sovusta

Helsinkiin valmisteilla oleva yleiskaava mahdollistaisi rakentamisen Keskuspuiston laidoille. Vasemmistoliiton poukkoilu tuskastuttaa suuria valtuustoryhmiä.

Kaupunki
 
Näin Keskuspuistoa raivattaisiin
Näin Keskuspuistoa raivattaisiin
Valmisteilla olevassa Helsingin yleiskaavassa ehdotetaan talorivistöjen rakentamista Keskuspuiston länsilaidalle. HS näyttää miten puisto saattaisi kaventua Pirkkolan urheilupuiston kohdalla.

Helsingin Keskuspuiston rakennusmahdollisuuksien leikkaussuunnitelmista on syntynyt kiista, jossa kokoomus, vihreät ja Sdp syyttävät vasemmistoliittoa takinkäännöstä.

Kiista lähtee liikkeelle Helsingin valmisteilla olevasta yleiskaavasta. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston ja valtuustopuolueiden yhdessä sorvaama kaavaehdotus esittää, että Keskuspuiston vieressä kulkeva Hämeenlinnanväylä muutettaisiin asuinkaduksi, niin kutsutuksi kaupunkibulevardiksi. Tämä tarkoittaisi, että Keskuspuiston reunalueille saatettaisiin tulevaisuudessa rakentaa asuntoja.

Esimerkiksi Maunulan Uurnalehdon kohdalla Keskuspuisto saattaisi tulevaisuudessa kaventua näin:

Yleiskaavaehdotus on herättänyt sekä ihastusta että vihastusta, mutta viime kesäkuussa näytti jo hetken siltä, että valtuustopuolueet olisivat päässeet kaavan suurista linjoista yksimielisyyteen. Kaavaehdotus hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa kesäkuun puolivälissä ilman vastalauseita. Myös vasemmistoliitolla on edustaja lautakunnassa.

Vain viikko hyväksynnän jälkeen vasemmistoliitto kuitenkin julkaisi tiedotteen, jonka mukaan Keskuspuisto tulisikin säilyttää yleiskaavassa koskemattomana. Tämän jälkeen puolue on pitänyt aihetta esillä. Viimeksi maanantaina vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Paavo Arhinmäki vastusti Keskuspuiston leikkauksia HS:n mielipidesivuilla.

Muissa suurissa puolueissa vasemmistoliiton poukkoilu ei saa ymmärrystä.

”Näin suuresta päätöksestä irtautuminen sen jälkeen, kun on osallistunut yhteisiin neuvotteluihin...Tämä vetää sanattomaksi”, sanoo Sdp:n ryhmänjohtaja Osku Pajamäki.

”On perin juurin kummallista, että meillä on Helsingissä puolue, joka voi näin pahasti livetä aiemmin hyvässä yhteisymmärryksessä tehdystä päätöksestä”, sanoo kokoomuksen ryhmänjohtaja Lasse Männistö.

”Kyllähän tämä vaikeuttaa neuvotteluprosesseja, jos joku ryhmä on ensin mukana ja sitten ei olekaan. Tässäkin asiassa neuvotteluiden lopputulos olisi voinut olla toisenlainen, jos vasemmistoliitto olisi ollut alusta asti nykyisellä kannallaan”, sanoo vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs.

Tilanteeseen tuo lisäkierrettä myös se, ettei vasemmistoliiton edustajana yleiskaavaneuvotteluissa ollut kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Eija Loukoila itsekään hyväksy puolueensa linjaa.

”Olin mielestäni saanut valtuudet neuvotella sopimusratkaisusta. Olen todella pettynyt ryhmän toimintaan. Ikävä ja hankala tilanne minun kannaltani”, Loukoila sanoo.

Loukoilan mukaan vasemmistoliiton ryhmässä on suhtauduttu kaavoitusprosessin aikana kaupunkibulevardeihin myönteisesti ”yhtä poikkeusta lukuunottamatta”.

”Viheralueista nirhaistaan muuallakin, joten myös Keskuspuistosta voidaan ottaa arvottomampia alueita asuinkäyttöön”, Loukoila sanoo.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Veronika Honkasalo kertoo, että vasemmistoliiton ryhmä suhtautui Keskuspuiston reuna-alueiden kaavoittamiseen kielteisesti jo ennen viime kevään neuvotteluita. Honkasalon mukaan tästä kerrottiin myös Loukoilalle.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Veronika Honkasalo (vas).
Veronika Honkasalo (vas).

”Ryhmä on eri kannalla kuin meidän kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen. Meillä on ryhmäkuri vain budjettiin liittyvissä asioissa”, Honkasalo (kuvassa oikealla) sanoo.

Miksi lähetitte neuvotteluihin ihmisen, joka on eri mieltä kuin valtuustoryhmä?

”Neuvottelut käytiin kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenten kesken.”

Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardi on ollut yleiskaavassa luonnosvaiheesta lähtien. Neuvotteluissa haetaan etukäteen ratkaisua, jolle voidaan saada poliittinen hyväksyntä. Mitä hyötyä on käydä neuvotteluita, jos niissä ei tule ilmi ryhmien kannat?

”Mä näen politiikan prosessina, joka kehittyy koko ajan ja kysymyksiin tulee koko ajan uusia näkökulmia. Yleiskaava on esimerkki sellaisesta asiasta, johon liittyy valtava määrä informaatiota. Pelottavaa olisi sellainen politiikka, joka ei olisi valmis mukautumaan.”

Kerroit, että tiesitte jo ennen neuvotteluita, että Loukoilalla on eri kanta kuin ryhmällä. Eikö neuvotteluiden lopputulos olisi parantunut, jos olisitte tiedottaneet tästä jo ennen neuvotteluita?

”Se on mielestäni vähän jossittelua. Selkeyden vuoksi laitoimme tiedotteen ulos kesäkuussa, kun näytti siltä, että ei ole tiedossa, mikä [ryhmän] kanta on.”

Kysymys Keskuspuiston kohtalosta on liitetty vahvasti koko yleiskaavan hyväksymiseen. Helsingin kaupunginhallituksen on tarkoitus päättää yleiskaavaehdotuksesta vielä lokakuussa. Sen jälkeen kaava etenee kaupunginvaltuustoon, joka tekee lopullisen päätöksen siitä, hyväksytäänkö kaava vai ei.

HS:n saaman Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa valmisteilla olevan muistion mukaan Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin poistaminen kaavasta vaikuttaisi muun muassa kaavassa suunniteltuun liikenneverkkoon niin dramaattisesti, että yleiskaava olisi asetettava uudelleen kaupunkilaisten nähtäväksi.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kaavaa ei saataisi hyväksyttyä tämän valtuustokauden aikana ja sen mahdollistamien rakennusprojektien aloittaminen viivästyisi. Asuntopulan kanssa painiva Helsinki varautuu yleiskaavassa siihen, että kaupunki kasvaisi tulevina vuosikymmeninä 250 000 ihmisellä. (Tässä jutussa kerrotaan millainen Helsinki voisi vuonna 2050 olla.)

Honkasalon mukaan kyseessä on ”kaupungin virkamiesten poliittinen tulkinta”, jolla pyritään ajamaan kaavaa läpi. Honkasalo viittaa oikeustieteen tohtori Olavi Syrjäsen tulkintaan, jonka mukaan vasemmistoliitonkin vaatimien muutosten tekeminen ei edellyttäisi kaavan uudelleen näytteille asettamista.

”Tämä on poliittista ohjausta, joka vaikuttaa meidän vaikutusmahdollisuuksiin. Voi kysyä, että miksi meillä on kaupunginhallitusvaihe ja valtuustovaihe, jos asioihin ei voi enää vaikuttaa”, Honkasalo sanoo.

Helsingin maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki korostaa, että muistion tarkoitus ei ole rajata kaupunginhallituksen tai valtuuston päätäntävaltaa, vaan selvittää tilannetta.

Muissa puolueissa pelätään, että Keskuspuistoon suunniteltujen kaavamerkintöjen poistaminen yleiskaavasta aloittaisi uudestaan keskustelun myös kaavan muista osista. Esimerkiksi Malmin lentokentän ja muiden kaupunkibulevardien kaavoittaminen ovat saaneet osakseen suurta arvostelua.

”Jos kaava avataan jostain nurkasta, niin se avautuu todella monesta paikasta. Vasemmistoliiton täytyy ymmärtää, että historiallisen väestönkasvun tilanteessa meidän on saavutettava nämä asuntorakentamistavoitteet”, Osku Pajamäki sanoo.

”Tämä asettaa muut ryhmät vaikeaan tilanteeseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat