Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseutu ei saa omaa erillistä terveysaluetta

Hallitus antoi lauantaina kauan odotetun kuoliniskun pääkaupunkiseudun sote-alueelle. Päätös oli erityisen vaikea kokoomukselle.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Pääkaupunkiseudun toiveet omasta erillisalueesta sosiaali- ja terveyspalveluissa ei toteudu.
Pääkaupunkiseudun toiveet omasta erillisalueesta sosiaali- ja terveyspalveluissa ei toteudu. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Viikkojen jännitysnäytelmä on ohi. Suomen hallitus päätti lauantaina, ettei pääkaupunkiseutu saa omaa sosiaali- ja terveysaluettaan.

”Olen pahoillani siitä, että kaupunkien yhteinen ehdotus ei edennyt”, kirjoitti Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) Espoon kaupungin aiheesta lähettämässä tiedotteessa.

”Ihmettelen, miten kevyesti pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan erilaisiin olosuhteisiin suhtaudutaan. Uusimaa on yli 20 kertaa suurempi kuin pienimmät maakunnat. Sote- ja maakuntauudistuksesta uhkaa tulla tälle seudulle hallinnollinen ja taloudellinen katastrofi”, Mäkelä jatkoi.

Hallitus lyttäsi pääkaupunkiseudun sote-esityksen perustuslaillisiin syihin vedoten. Jos tiheimmin asutettu pääkaupunkiseutu olisi saanut oman sote-alueensa, muu Uusimaa olisi ollut vaarassa joutua eriarvoiseen asemaan koko Suomen asukkaisiin verrattuna, perusteli sote-uudistuksen projektinjohtaja Tuomas Pöysti.

”Oma sote-alue ei olisi välttämättä suosinut pääkaupunkiseudun asukkaita, mutta pääkaupunkiseutu on koko alueen koossa pitävä voima. Olisi ollut vaikea järjestää palveluverkkoa ja erikoistason palveluita muulle Uudellemaalle”, Pöysti sanoo.

Voimakkaasti pelkistäen myös tavallinen pääkaupunkiseudun asukas saa Pöystin mukaan nyt hyvät sote-palvelut tasavertaisesti muiden kansalaisten kanssa.

Pääkaupunkiseudun sote-alueen kaatuminen ei ollut suuri yllätys, sillä HS uutisoi jo kaksi viikkoa sitten, etteivät keskusta ja perussuomalaiset kannata sitä. Ne muodostavat hallituksen yhdessä kokoomuksen kanssa.

Lopullista ulostuloa jouduttiin kuitenkin odottamaan pitkään. Pääkaupunkiseudun suurten kuntien kaupunginjohtajat, Helsingin Jussi Pajunen (kok), Espoon Mäkelä ja Vantaan Kari Nenonen (sd), tapasivat sote-uudistuksen luotsaavan Pöystin torstaina. Tapaamisen jälkeen oli lähes varmaa, etteivät kaupunginjohtajat saa omaa sote-aluettaan.

Perjantaina tilanne kuitenkin eli niin, ettei esimerkiksi Helsingin Pajunen omien sanojensa mukaan ollut varma, miten soten käy.

Lauantaina pääkaupunkiseudun sote-alue kuitenkin sai kuoliniskunsa, kun hallitus tiedotti kolmen jälkeen, ettei se näe edellytyksiä erillisratkaisulle.

Päätös oli HS:n tietojen mukaan hallitukselle kuitenkin vaikea. Hankalin ratkaisu oli ymmärrettävästi kokoomukselle.

Puolue on Helsingin, Espoon ja viime eduskuntavaalien kannatuksella mitattuna myös Vantaan suurin puolue, joten sille on tärkeää puolustaa hallituksessa pääkaupunkiseudun näkemystä.

Nyt näkemyksen puolustaminen ei toteutunut, sillä Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen jäivät ilman omaa sote-aluettaan, vaikka ne esittivät sitä yksimielisesti.

Hallituksen mielestä pääkaupunkiseudun esitys erosi liian radikaalisti hallituksen näkemyksestä.

Pääkaupunkiseudun mallissa perustason sosiaali- ja terveyspalvelut ja osa erikoispalveluista olisi jäänyt kaupungeille. Niillä olisi ollut oikeus tuottaa nämä palvelut itse toisin kuin muissa maakunnissa.

Vaativin erikoissairaanhoito olisi pääkaupunkiseudun esityksessä jäänyt maakunnan eli käytännössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hoidettavaksi.

Hallitus taas pyrkii siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelut nivotaan yhteen, ja palveluita tuottaisivat keskenään kilpailevat yritykset. Potilas voisi valita niistä mieleisensä.

”Vastuuministerit pyysivät sotesta erillisratkaisua, ja nyt sitä ei voitu hyväksyä, koska se on erillisratkaisu”, ihmetteli Mäkelä Espoon tiedotteessa.

Uudenmaan maakuntauudistuksen aloitus on hallituksen jahkailun takia muihin verrattuna myöhässä. Maakuntahallinto oli joka tapauksessa päättänyt aloittaa Uudenmaan maakuntauudistuksen esivalmistelun maanantaina.

”Tässä on menetetty kuukausi, tilanne on ollut aivan uskomaton. Jo kerran olimme joutuneet perumaan ison kokouksen, eikä muutosjohtajia ole pystytty hakemaan”, maakuntajohtaja Ossi Savolainen harmittelee.

Täysin tyhjin käsin pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat eivät jääneet. Hallitus on valmis antamaan Helsingille, Espoolle, Vantaalle ja Kauniaisille omaa valtaa työllisyysasioiden, elinkeinopalveluiden ja maahanmuuttoon liittyvien asioiden hoitamisessa.

Jatkoneuvotteluissa voidaan käsitellä maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevien mal-sopimusten uudistamista. Mukaan tulisivat myös maakuntatason toimijat.

Hallitus väläyttää, että myös investointien rahoituksesta voi neuvotella.

Pääkaupunkiseudulla on pelko, että sote-uudistuksen yhteydessä Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen joutuisivat rahoittamaan entistä enemmän myös muun Suomen palveluita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat