Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Vartiosaaren rakentamissuunnitelmat saattavat kaatua – ”Tämä voi ratketa yhdellä äänellä”

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee maanantaina Vartiosaaren rakentamissuunnitelmia. Saaren rakentamisesta on noussut kuuma poliittinen kiista.

Kaupunki
 
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Havainnekuva Vartiosaaren rakennussuunnitelmasta.
Havainnekuva Vartiosaaren rakennussuunnitelmasta. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Itäisessä Helsingissä sijaitsevan Vartiosaaren rakentamisesta on kehkeytymässä yllättävän kuuma poliittinen kiista.

Helsingin virkamiesten suunnitelmien mukaan alueelle voisi rakentaa asuntoja 5 000–7 000 uudelle asukkaalle. Rakentamaan voitaisiin päästää arvioiden mukaan 2020-luvun alussa.

Vielä keväällä kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi asuinrakentamisen mahdollistavan osayleiskaavaesityksen numeroin 7–2. Enää saaren rakentuminen ei näytä yhtä varmalta.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee kaavaesitystä tänään maanantaina. Saaren rakentamista kannattavat HS:n tietojen mukaan kaupunginhallituksessa varmasti kokoomus ja Sdp. Rakentamissuunnitelmaa vastustavat puolestaan vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Keskustalla ei ollut sunnuntai-iltana vielä selvää kantaa.

”Hankkeeseen olisi melkein helpompi suhtautua kriittisesti. Toisaalta Helsingin asuntopoliittinen keskustelu pistää miettimään jokaista kaavapäätöstä todella tarkkaan”, sanoo Terhi Peltokorpi (kesk).

Hän kertoo, että Vartiosaaren säilyttämistä puhtaasti virkistyskäytössä puolustavat ihmiset ovat olleet asiassa viime aikoina todella aktiivisia.

Perussuomalaisten kaupunginhallitusedustajaa HS ei sunnuntaina tavoittanut. Todennäköistä on, että puolue kannattaa rakentamista, sillä se kannatti sitä myös kaupunkisuunnittelulautakunnassa.

”Tästä on tulossa todella tiukka keskustelu. On mahdollista, että tämä ratkeaa kaupunginvaltuustossa yhden äänen enemmistöllä, jos kaupunginhallitus hyväksyy kaavaesityksen maanantaina”, sanoo vasemmistoliiton valtuustoryhmää johtava Veronika Honkasalo.

Hänen mielestään alue pitäisi säilyttää nykyisessä virkistyskäytössään.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen (kok) mielestä alue pitäisi sen sijaan rakentaa kaupungin asuntopulan takia. Samaa mieltä on Sdp:n valtuustoryhmää johtava Osku Pajamäki.

”Ei tämä välttämättä ole kaikkein mukavin päätös, mutta tässä tapauksessa asuminen vaan menee edelle”, Pajamäki sanoo.

”Toivotaan, että Kruunusiltojen ja muiden joukkoliikenneratkaisujen avulla Itä-Helsingin luonto avautuu mahdollisimman monien käyttöön.”

Rauhamäen mielestä Vartiosaareen kannattaa rakentaa asuntoja myös siksi, että Kruunuvuorenrantaan kulkeva satojen miljoonien joukkoliikennesilta saisi mahdollisimman paljon käyttäjiä.

”Raideinvestointeja pitää hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Kun investointeihin laitetaan valtavasti rahaa, niin silloin myös käyttäjiä pitää olla mahdollisimman paljon.”

Vihreiden ryhmäjohtajan Otso Kivekkään mielestä Vartiosaarta ei tarvitse rakentaa, sillä Helsingin yleiskaava mahdollistaa saman asukasmäärän mahduttamisen edullisemmin muualle Helsinkiin.

Vartiosaari sijaitsee Laajasalon ja Vuosaaren välissä. Se on noin neliökilometrin kokoinen.

Hyvästä sijainnistaan huolimatta se on ollut hyvin vähäisellä käytöllä 1960-luvulta lähtien. Saaressa on noin 50 huvilaa, jotka ovat pääosin kesäkäytössä.

Vartiosaaren vierailijamäärät ovat tähän asti olleet pieniä, koska saareen ei ole siltaa.

Leif Rosas
Vartiosaaresta Viikinkikallion laelta aukeaa kansallismaisema itään Kallahdenselälle.
Vartiosaaresta Viikinkikallion laelta aukeaa kansallismaisema itään Kallahdenselälle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat