Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmin lentokentän säilyttäminen menee eduskunnan käsiteltäväksi – kansalaisaloite keräsi 50 000 nimeä

Helsinki kaavailee kentälle asuntoja 25 000 ihmiselle.

Kaupunki
 
Kimmo Taskinen HS
Malmin lentokenttää puolustava kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn.
Malmin lentokenttää puolustava kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Malmin lentokentän säilyttämistä kannattava kansalaisaloite saavutti maanantaina 50 000 allekirjoituksen rajan. Rajan ylittäminen tarkoittaa sitä, että aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Lentokentän kohtalo on jakanut suomalaisten mielipiteitä. Helsinki suunnittelee lentokentän kaavoittamista asuinkäyttöön. Lentokenttä on tärkeä osa Helsingin nyt valmisteilla olevaa yleiskaavaa ja sen alueelle suunnitellaan asuntoja 25 000 ihmiselle.

Helsinki omistaa Malmin kentän, mutta alueen käyttöoikeus on ollut valtiolla. Suomen hallitus teki kuitenkin vuonna 2014 päätöksen vetäytyä Malmin kentältä.

Malmin lentokentän puolustajat ovat käyneet voimakasta kampanjaa kentän säilyttämisen puolesta. Kannattajat korostavat, että Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, jolla on mittavia kulttuurihistoriallisia arvoja. Lentokentän puolustajat haluaisivat suojella koko kentän alueen.

Helsingin suunnitelmissa on suojella vain kentän arvokkaimpina pidetyt rakennukset eli lentoasemarakennus, lentokonehalli ja niiden välitön ympäristö.

Helsingin maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) kertoo, ettei kansalaisaloitteen eteneminen eduskuntaan ainakaan vielä muuta Helsingin askelmerkkejä.

”Jatkamme alueen suunnittelua. Sekä edellinen että nykyinen hallitus on vahvistanut, että valtio ei käytä eikä tarvitse kenttää”, Sinnemäki sanoo.

Finavian on tarkoitus vetäytyä Malmin lentokentältä tämän vuoden lopussa. Näillä näkymin lentotoiminta ei enää tämän jälkeen jatkuisi Malmilla ainakaan nykyisessä laajudessaan. Samalla alue rakennuksineen siirtyy kaupungin haltuun.

”Tietenkin sitten jos säädettäisiin kansallista lainsäädäntöä tästä kentästä niin se tarkoittaisi kokonaan ja monella tapaa aivan uutta tilannetta”, Sinnemäki sanoo.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi kertoo, että kansalaisaloitteen etenemisvauhti riippuu siitä, kuinka kauan aloitteeseen kerättyjen allekirjoitusten tarkastaminen vie Väestörekisterikeskukselta.

”Yleensä se on ollut parin–kolmen kuukauden luokkaa”, Kulovesi sanoo.

Allekirjoitusten tarkastamisen jälkeen lakialoite tuodaan eduskunnan täysistuntoon lähetekeskusteluun ja lähetetään sitten valmisteltavaksi aihetta käsittelevään valiokuntaan. Lex Malmi -lakialoitteen tarkoituksena on säilyttää ”Helsinki-Malmin lentopaikka ilmailukäytössä, kehittää lentopaikan oheistoimintaa ja säilyttää lentopaikan kulttuuriympäristöarvot”.

Ilmailu kuuluu liikenne- ja viestintävaliokunnan toimialaan.

”Saattaa olla, että se tulee meille. Mutta en tiedä vielä”, liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps) sanoo.

Toinen Lex Malmi -kansalaisaloitetta käsittelevä valiokunta saattaa olla perustuslakivaliokunta. Kysymys kuuluu, voiko valtio puuttua Malmin tapauksessa kunnalliseen itsehallinto-oikeuteen ja toisaalta omaisuudensuojaan.

Kansalaisaloitteen vireillepanijoiden mukaan esitys ei ole ristiriidassa perustuslain kanssa. Kansalaisaloitteessa esitetään, että valtio voisi pakkolunastaa Malmin lentokentän alueet Helsingiltä.

Perustuslaissa määritellään, että perustuslain takaamasta omaisuudensuojasta voidaan ”yleisen tarpeen” vuoksi poiketa lailla, jos omaisuudesta maksetaan täysi korvaus.

Valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén ei tunne tarkemmin aloitteen sisältöä, eikä näin ollen voi kommentoida esityksen suhdetta perustuslakiin.

”Jos perustuslaillisia ongelmia ilmenee, asiasta hankitaan tarvittaessa perustuslakivaliokunnan lausunto”, Hidén sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat