Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläismies löysi vuokrattavana-palstalta oman asuntonsa kuvineen päivineen – Valeasunnoista tulee monta ilmoitusta viikossa

Vuokravakuuksien saalistajat skannaavat kuvia ja tietoja asuntosivustoilta ja esimerkiksi Airbnb:stä.

Kaupunki
 
Kaksion omistaja näki oman asuntonsa vuokrailmoituksen Oikotie.fi-sivustolla.
Kaksion omistaja näki oman asuntonsa vuokrailmoituksen Oikotie.fi-sivustolla.

Helsinkiläisen Joonas Pekkasen sähköposti kilahti perjantaina: Asuntovahti on bongannut hienon vuokrakaksion. Muuten hyvä, mutta Pekkanen omistaa asunnon itse eikä etsi siihen vuokralaista. Haisee huijaukselta.

Sähköposti tuli Oikotie-palvelusta, jonne Pekkanen on asettanut vahdin. Vahti lähettää hänelle viestin, jos samaan taloon tulee vuokra-asunto tarjolle.

Todennäköisesti Pekkasen asunto ja Oikotie ovat joutuneet huijauksen välikappaleiksi, arvelee Oikotien asuntoliiketoiminnan johtaja Mikko Ristimäki.

Hänen mukaansa vastaavat tapaukset ovat todellinen maanvaiva ja ”ihan ammattimaista toimintaa”.

”Kun joku saadaan blokattua, tulee aina uusi.”

Vastaavat huijausyritykset vaivaavat Ristimäen mukaan asuntoportaaleja ympäri maailmaa.

”Me saamme joka viikko useita ilmoituksia huijausepäilyistä”, Ristimäki sanoo. Niistä ilmoittavat sekä huijatuksi tulleet ihmiset että sellaiset, jotka muuten vain huomaavat epäilyttävän vuokra-asunnon.

Ristimäki tuntee hyvin huijareiden logiikan: näiden tarkoitus on saada vuokra-asunnon tarvitsija maksamaan vuokravakuus.

”Jos asunnon etsijällä on kiire, hänelle saatetaan luvata asunto, kun hän vain maksaa vakuuden.”

Mitään näyttöjä huijausasunnoista ei tietenkään järjestetä, eikä asuntoja välttämättä ole edes olemassa.

”Huijarit skannaavat verkkosivustoja ympäri maailman ja myös meillä. Niiltä he kopioivat talteen ilmoituksia ja kuvia, joilla he myöhemmin houkuttelevat ihmisiä.”

Pekkasenkin kaksiosta on netissä valokuvia, sillä hän vuokraa Etu-Töölössä sijaitsevaa asuntoaan Airbnb-palvelun kautta.

Oikotiellä Pekkanen ei ole ilmoittanut. Siellä Pekkasen asuntoa vuokraa ”Vilho”.

”Vilho” ei ole jättänyt ilmoitukseen yhteystietojaan, vaan hänet saa kiinni vain vastaamalla ilmoitukseen.

Mikko Ristimäen mukaan uutterimmat ”vilhot” tekevät viestejään käsin. Huijausta on vaikea tunnistaa, jos huijarilla on esimerkiksi fi-päätteinen sähköpostiosoite tai uskottavan näköinen puhelinnumero.

Todellisuudessa ”Vilhoja” on ympäri maailmaa.

”Niitä tulee kaikista maanosista, Aasiasta, Afrikasta, Lähi-idästä, Venäjältä ja Etelä- ja Pohjois-Amerikasta. Ja varmasti myös Suomesta, mutta isommassa mittakaavassa ulkomailta.”

Oikotie on Ristimäen mukaan tehnyt poliisille muutamia tutkintapyyntöjä, mutta lähtökohtaisesti palvelu ei voi tehdä rikosilmoituksia uhrien puolesta.

Huijauksen paljastuttua Oikotie poistaa ilmoituksen ja estää uusien ilmoitusten jättämisen kiinni jääneen ”vilhon” sähköpostiosoitteella. Myös teknisiä keinoja ja pankkitunnistautumista on mietitty.

Oikotien näkökulmasta huijauksen rikosnimike voi olla esimerkiksi tietoliikenteen häirintä, Ristimäki sanoo.

”Uhrin näkökulmasta se on petos, joten suosittelemme rikosilmoituksen tekemistä.”

Myös poliisille ilmiö on tuttu. Helsingin poliisin rikoskomisario Heikki Sandberg kehottaa ihmisiä olemaan erityisen varovaisia silloin, jos heistä tuntuu, että esimerkiksi ilmoituksen kohteena oleva asunto on poikkeuksellisen edullinen.

”Usein houkutus tulee siitä, että joku myy jotain pikkaisen halvemmalla kuin muut. Silloin ostaja kuvittelee saavansa jonkun tuotteen liian halvalla ja, ettei myyjä tajua myymänsä tuotteen arvoa”, Sandberg sanoo.

Poliisille tuttuja ovat myös härskisti huijatut ihmiset.

”On ollut niitäkin tapauksia, että vuokrataan asunto ja vaihdetaan avaimet, takuuvuokra ja ensimmäisen kuun vuokra jossain huoltoasemalla. Sitten, kun se vuokraaja koettaa päästä asuntoon hän huomaa, ettei avaimet sovi kämppään ollenkaan. Ei näihin kuitenkaan ihan joka viikko törmää”, Sandberg sanoo.

Sandberg sanoo, ettei esimerkiksi etumaksuja kannata maksaa pelkän netissä nähdyn asuntoilmoituksen perusteella, koska silloin suurena riskinä on, että ostajaa menettää rahansa.

”Esimerkiksi Airbnb:tä käytetään välikkappaleena tällaisissa huijauksissa. Se on tunnettu brändi, joka luo uskottavuutta. Huijarit ovat keksineet, että he saavat sitä kautta rahaa, koska Airbnb mainostaa erikseen estävänsä huijauksia.”

Sanberg kertoo, että Helsingin poliisi on saanut kesäkuusta syyskuun loppuun 30–40 Airbnb:tä koskevia rikosilmoitusta.

”Siitä minulla ei ole tilastoa, kuinka paljon esimerkiksi Oikotiellä yritetään myydä tai vuokrata asuntoja perusteettomasti”, Sandberg sanoo.

”Molemmissa rikostyypeissä varmaan suurin osa jää ilmoittamatta, sillä molemmissa tapauksissa ihmisiä saattaa vähän hävettää asia. Ne keneltä menee isompi summa, ne tulevat poliiisille, sillä he toivovat saavansa ainakin osan rahoista takaisin.”

Helsingissä ja Suomessa vuokra-asuntohuijausten vilkkainta aikaa on loppukesä, jolloin esimerkiksi opiskelijat etsivät kuumeisesti asuntoja.

Viime viikolla HS kertoi huijausaallosta, jossa kohteeksi ovat joutuneet ensimmäistä asuntoaan etsivät, turvapaikan saaneet maahanmuuttajat.

Helsingin poliisin rikoskomisario Reijo Enqvist arvelee viime viikolla julkaistussa uutisessa, että tiedot pimeästä välityksestä eivät yleensä kantaudu poliisille. Selkeimmistä huijauksista on kuitenkin jo aloitettu esitutkintoja.

”Meillä on tutkittavana muutamia juttuja. Vuokrattavaksi on tarjottu esimerkiksi asuntoa, jossa on jo asunut joku muu.”

Helsingin Sanomat ja Oikotie.fi:n omistava Sanoma Digital kuuluvat samaan Sanoma Media Finland -konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat