Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi varoittaa netin asuntohuijareista – hälytyskellojen pitäisi soida, jos asunto tuntuu liian halvalta

Asuntoja välittävän Oikotie saa viikoittain ilmoituksia huijausepäilyistä. Myös poliisi muistuttaa, ettei esimerkiksi takuuvuokria pitäisi maksaa pelkkien netissä nähtyjen asuntoilmoitusten perusteella.

Kaupunki
 
Kaksion omistaja näki oman asuntonsa vuokrailmoituksen Oikotie.fi-sivustolla.
Kaksion omistaja näki oman asuntonsa vuokrailmoituksen Oikotie.fi-sivustolla.

Helsingin poliisi varoittaa edullista vuokra-asuntoja metsästäviä varomaan netissä liikkuvia asuntohuijareita. Helsingin poliisin rikoskomisario Heikki Sandberg kehottaa ihmisiä olemaan erityisen varovaisia silloin, jos heistä tuntuu, että esimerkiksi ilmoituksen kohteena oleva asunto on poikkeuksellisen edullinen.

”Usein houkutus tulee siitä, että joku myy jotain pikkaisen halvemmalla kuin muut. Silloin ostaja kuvittelee saavansa jonkun tuotteen liian halvalla ja, ettei myyjä tajua myymänsä tuotteen arvoa”, Sandberg sanoo.

Poliisi törmää suhteellisen säännöllisesti tapauksiin, jossa ihmisiä on huijattu netissä todella härskisti.

”On ollut niitäkin tapauksia, että vuokrataan asunto ja vaihdetaan avaimet, takuuvuokra ja ensimmäisen kuun vuokra jossain huoltoasemalla. Sitten, kun se vuokraaja koettaa päästä asuntoon hän huomaa, ettei avaimet sovi kämppään ollenkaan. Ei näihin kuitenkaan ihan joka viikko törmää”, Sandberg sanoo.

HS kertoi tiistaiaamuna helsinkiläisen Joonas Pekkasen tapauksesta. Pekkaselle paljastui viime perjantaina, että ”Vilho” -nimimerkillä toimiva huijari vuokraa Oikotie-palvelussa Pekkasen asuntoa Pekkasen tietämättä asiasta mitään.

Pekkanen vuokraa Etu-Töölössä sijaitsevaa kaksiotaan Airbnb-palvelun kautta. Kuvat huijausilmoitukseensa ”Vilho” oli napannut Pekkasen Airbnb:ssä julkaisemasta ilmoituksesta.

Oikotien asuntoliiketoiminnan johtaja Mikko Ristimäki sanoi HS:n aiemmassa uutisessa, että vastaavat tapaukset ovat todellinen maanvaiva ja ”ihan ammattimaista toimintaa”. Lue HS:n uutinen aiheesta täältä.

Myös poliisille ilmiö on tuttu. Sandberg sanookin, ettei esimerkiksi takuuvuokria tai muita mahdollisia etumaksuja pidä maksaa pelkän netissä nähdyn asuntoilmoituksen perusteella. Silloin suurena riskinä on, että ostajaa menettää rahansa.

”Esimerkiksi Airbnb:tä käytetään välikkappaleena tällaisissa huijauksissa. Se on tunnettu brändi, joka luo uskottavuutta. Huijarit ovat keksineet, että he saavat sitä kautta rahaa, koska Airbnb mainostaa erikseen estävänsä huijauksia”, Sandberg sanoo.

Airbnb:n idea on, että ihmiset voivat vuokrata toisten ihmisten koteja lyhytaikaiseen käyttöönsä. Asuntojen yöhinnat vaihtelevat, mutta hinnat ovat useissa kaupungeissa kilpailukykyisiä esimerkiksi hotelleihin verrattuna.

Sanberg kertoo, että Helsingin poliisi on saanut kesäkuusta syyskuun loppuun 30–40 Airbnb:tä koskevaa rikosilmoitusta.

”Siitä minulla ei ole tilastoa, kuinka paljon esimerkiksi Oikotiellä yritetään myydä tai vuokrata asuntoja perusteettomasti”, Sandberg sanoo.

”Molemmissa rikostyypeissä varmaan suurin osa jää ilmoittamatta, sillä molemmissa tapauksissa ihmisiä saattaa vähän hävettää asia. Ne keneltä menee isompi summa, ne tulevat poliiisille, sillä he toivovat saavansa ainakin osan rahoista takaisin.”

Helsingin Sanomat ja Oikotie.fi:n omistava Sanoma Digital kuuluvat samaan Sanoma Media Finland -konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat