Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki kauppaa Malmin lentokenttää festarien areenaksi, lentäjät jatkaisivat ilmailua korpikenttäperiaatteella

Kaupunginkanslian mielestä festarit ja kesätapahtumat ”loisivat imagoa tulevalle asuinalueelle”. Tapahtumajärjestäjiä arveluttavat melu ja liikenneyhteydet.

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Weekend-festivaali voisi olla yksi mahdollinen Malmin lentokentän käyttäjä. Festivaali joutunee joka tapuksessa lähivuosina etsitään uuden paikan Kyläsaaren tilalle.
Weekend-festivaali voisi olla yksi mahdollinen Malmin lentokentän käyttäjä. Festivaali joutunee joka tapuksessa lähivuosina etsitään uuden paikan Kyläsaaren tilalle. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Kansanjoukkojen liikuttelu voi olla ongelma, mutta silti: Helsingin kaupunki haluaa, että Malmin lentokentällä alettaisiin pitää kesätapahtumia kuten festivaaleja ja konsertteja.

Ilmailuharrastajat sen sijaan ehdottavat, että he voisivat jatkaa Malmin pyörittämistä korpikenttänä sen jälkeen, kun Finavia lopettaa kenttätoiminnan tämän vuoden lopussa.

Festari-ideaa puolestaan elätellään Helsingin kaupunginkansliassa. Yksi taka-ajatus on muokata ihmisten mielipiteitä Malmin rakentamisesta.

”Alueen rakentamisen ja kaupunkikehittämisen näkökulmasta tapahtumat tekisivät alueen tutummaksi myös mahdollisena asuinalueena ja voisivat luoda jopa imagoa tulevalle asuinalueelle”, sanoo projektinjohtaja Sirpa Kallio Helsingin kaupunginkansliasta.

Helsinki on Kallion mukaan keskustellut Malmista useiden tapahtumajärjestäjien kanssa.

”Se tuntuu kiinnostavan. Hangaari eli iso lentokonehalli kiinnostaa, koska se on suuri, yhtenäinen tila. Myös nurmikentillä voisi olla joitakin festareita.”

Kaupungilta on oltu yhteydessä muun muassa ulkomaisia artisteja Suomeen tuovaan Fullsteam-toimistoon.

”Ihan kiinnostava ja monipuolisia mahdollisuuksia tarjoava laakee aakee”, arvioi Fullsteamin toimitusjohtaja Heidi Aho. ”Isoista paikoista on puutetta etenkin, kun Stadikkakin on remontissa.”

Helsingin kantakaupungissa järjestettävistä kesän musiikkifestareista esimerkiksi Weekend Festival joutuu ennen pitkää muuttamaan, jos rakentaminen puristaa tapahtuman pois Kyläsaaresta.

Festivaalin järjestäjiin kuuluva Tomi Lindblom ei kiellä eikä myönnä, että keskusteluja Malmista olisi käyty.

”Ensisijaisesti haluamme jatkaa Kyläsaaressa, mutta meillä on myös muutama muu varteenotettava vaihtoehto Etelä-Suomessa”, Lindblom sanoo.

Weekend Festivalin samoin kuin muidenkin kaupunkifestivaalien yhteydessä on vuodesta toiseen keskusteltu melusta. Lindblomin mukaan Malmille muutto tuskin vähentäisi meluporua.

”Malmi on aika lähellä asutusta, ja Weekend Festivalin musiikissa on vahvat bassolinjat. Se voi olla haasteellinen paikka.”

Toinen haaste Malmissa on liikenne.

”Kentälle menee vain yksi kapeahko autotie”, Lindblom muistuttaa. ”Ellei liikenne toimi, niin ihmiset vaeltelee pitkin pihoja ja syntyy helposti liikennemotteja, jotka vaikuttavat koko Pohjois-Helsinkiin.”

Aho on samoilla linjoilla ja myös Sirpa Kallio myöntää, että liikenne voi olla ongelma. Mahdollisen lentotoiminnan ja festareiden yhdistäminen taas kävisi hänen mielestään ihan hyvin päinsä.

”Tietenkin niin, että jos siellä on 50 000 ihmisen festari, niin samaan aikaan ei lennettäisi. Kyllä ne voi sovittaa yhteen kun halutaan ja sovitetaan.”

Korpikenttä-ajatus on lähtöisin Malmin lentokenttäyhdistyksestä, joka haluaisi alkaa operoida kenttää Finavian lähdettyä. Korpikentät ovat yhdistysten ylläpitämiä lentokenttiä, joiden toiminnan ehdot määrittää liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

”Jotain liikkumisen rajoituksia siihen varmaan liittyisi, ja ympäristöviranomaisillakin on sanansa sanottavana. Lentäminen tuottaa tunnetusti ääntä”, Sirpa Kallio sanoo.

Lentokenttäyhdistys ilmoittautui halukkaaksi, kun Helsinki etsi väliaikaisia yhteistyökumppaneita ja vuokralaisia 130 hehtaarin lentokentälle.

Alue siirtyy kaupungin hallintaan ensi vuoden alusta, mutta asuinrakentaminen ei pääse alkamaan ainakaan muutamaan vuoteen. Uusin viivytys on kentän suojelemisesta tehty kansalaisaloite, joka on menossa eduskunnan käsittelyyn.

Kansalaisaloitteen käynnistäjän Kim Korkkulan mukaan festarikäyttö ja ilmailu eivät sulje toisiaan pois.

Kaupunki on saanut kentän väliaikaiskäytöstä kymmenkunta ehdotusta. Kallion mukaan joukossa oli muutama ilmailua läheltä liippaava yritys, joiden toimialaa ovat esimerkiksi liitovarjoilu tai laskuvarjohypyt.

Malmilla jo nyt toimiva Finnish Hot Rod Association haluaisi laajentaa harrasteautotoimintaansa Malmilla, ja muutama yritys toivoo saavansa Malmin rakennuksista varastotilaa.

Liikuntavirastosta on ehdotettu, että Malmia voisi hyödyntää veneiden talvisäilytykseen.

”Pääkaupunkiseudun rantojen rakentaminen ahdistaa satamia, koska veneiden säilytykselle ei ole tilaa entisessä mittakaavassa”, Kallio sanoo.

”Tietyt piirit ovat iskeneet silmänsä lentokenttäalueeseen, mutta en osaa sanoa mitään siitä, onnistuuko. Ensin pitää katsoa sisään tulleet hakemukset ja sitten mietitään, jääkö veneille tilaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat