Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisseurakunta kapinoi kirkon avioliittolinjaa vastaan – tarjoaa tilojaan samaa sukupuolta olevien häihin

Paavalin seurakunta pyytää historiallisessa vetoomuksessaan, että kirkko tekisi avioliittolain noudattamisesta päätöksen, jotta papit voisivat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Vallilassa sijaitseva Paavalin kirkko on avoinna samaa sukupuolta olevien hääjuhliin.

Kaupunki
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Suomen avioliittolaki muuttuu ensi maaliskuussa. Sen myötä ihmiset sukupuolestaan riippumatta voivat solmia avioliiton.
Suomen avioliittolaki muuttuu ensi maaliskuussa. Sen myötä ihmiset sukupuolestaan riippumatta voivat solmia avioliiton. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsinkiläinen Paavalin seurakunta vetoaa piispoihin ja kirkolliskokoukseen, jotta kirkko tekisi päätöksen avioliittolain noudattamisesta eli käytännössä samaa sukupuolta olevien vihkimisestä.

Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvosto on lähettänyt vetoomuksen piispainkokoukselle ja kirkolliskokousedustajille. Siinä seurakunta toivoo selkeitä toimintaohjeita evankelis-luterilaisen kirkon papeille, kun avioliittolaki tulee ensi maaliskuussa voimaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Valomerkki.

Tällainen seurakuntaneuvoston suora vetoomus kirkon päättäjille on hyvin harvinainen. Paavalin seurakuntaan kuuluvat Helsingistä Vallilan, Hermannin, Kumpulan, Toukolan, Arabianrannan ja Itä-Pasilan kaupunginosat.

”Ei tämä ole arkipäivää. Tämä on historiallinen ele, mutta toivottavasti Paavalin seurakunta ei ole viimeinen seurakunta, joka tekee vetoomuksen”, sanoo Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala vetoomuksesta.

Seurakuntaneuvosto kertoo selvästi kantansa avioliittolain noudattamiseen.

”Olen ylpeä omasta seurakunnastani, joka vetoaa kirkolliskokoukseen ja pyytää tekemään tarvittavat muutokset, jotta papit voivat vihkiä kaikki ihmiset, jotka lain mukaan voi avioliittoon vihkiä”, Kanala toteaa.

”Tämä on minusta seurakunnalta hieno tapa ilmaista, että välitämme seurakuntalaisista ja heidän elämäntilanteistaan. Paavalin seurakunta haluaa olla ihmisten elämässä mukana kaikissa tilanteissa.”

Vetoomuksessa kerrotaan myös, että Paavalin kirkko ja seurakunnan tilat ovat käytössä kaikkien parien häätilaisuuksia varten. Toistaiseksi tämä tarkoittaa siunausta ja hääjuhlaa.

Kanala on kertonut olevansa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, mutta ymmärtää pappeja, jotka eivät näin halua tehdä ja heillä pitää olla mahdollisuus kieltäytyä. Kanalan mielestä seurakunnan kuitenkin pitää järjestää vihkimismahdollisuus samaa sukupuolta oleville pareille. Kirkkoherra Kanalan mielestä Norjan malli olisi sopiva Suomellekin.

”Meillä lähtökohta on se, että pappi voi kieltäytyä vihkimisestä, mutta seurakunnan täytyy tarjota vihkimistä ja pappeja kyllä löytyy, jotka haluavat vihkiä”, Kanala sanoo.

”Voimme ottaa tilavarauksia vastaan.”

Tatu Paulaharju
Paavalin kirkko sijaitsee Helsingin Vallilassa.
Paavalin kirkko sijaitsee Helsingin Vallilassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat