Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettajien purnausta kuunneltiin – Helsingin koulujen digimittarit menevät takaisin valmisteluun

Opetuslautakunta palautti kiistelyt mittarit uudelleen valmisteluun.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Koulupoliitikot ovat tänä syksynä keskustelleet siitä, millä mittareilla koulujen digitalisaation onnistumista mitataan.
Koulupoliitikot ovat tänä syksynä keskustelleet siitä, millä mittareilla koulujen digitalisaation onnistumista mitataan. Kuva: Sami Kero / HS

Kiistellyt mittarit digitalisaatiolle Helsingin kouluissa eivät sittenkään toteudu suunnitellussa muodossa. Opetuslautakunta palautti tiistain kokouksessaan mittarit uudelleen valmisteltavaksi ilman mitään sitovia saatesanoja.

”Ajatus oli, että otetaan aikalisä. Olisi ollut epäloogista ottaa nyt kantaa mittareiden sisältöön, kun tarkoitus on osallistaa opettajia”, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn (vihr).

Monet opettajat ovat kritisoineet alkuperäisessä esityksessä erityisesti kahta kohtaa. Alun perin virkamiesten aikeena oli asettaa tarkat rajat sille, miten suuren osan opetuksesta pitäisi olla ilmiöpohjaista ja miten paljon kouluissa pitäisi käyttää sähköistä portfoliota. Sähköisellä portfoliolla tarkoitetaan palvelua, johon oppilaan tekemät työt kootaan ja jota käytetään arvioinnin pohjana.

Alkuperäisessä esityksessä mainittiin kaiken lisäksi erikseen nimeltä yksi ohjelma, oppimispäiväkirja ePortfolio. HS:n verkkokyselyyn vastanneista sadoista opettajista ja opiskelijoista selkeä enemmistö piti ePortfoliota kelvottomana. Sitä kuvailtiin esimerkiksi vaikeaksi käyttää ja kömpelöksi. Kaikki vastanneet eivät olleet itse kokeilleet ohjelmaa, mutta kokeilleista harvalla oli ohjelmasta hyvää sanottavaa.

Vastanneista osa oli muuten innostunut digitekniikasta ja kertoi jo käyttävänsä lukuisia muita työkaluja samaan asiaan. Myös ilmiöpohjaista opetusta moni esimerkiksi Tulevaisuuden koulu Helsingissä -ryhmässä keskustellut opettaja pitää hyvänä. Opettajat arvostelivat kuitenkin sitä, että heidän kätensä sidottaisiin asettamalla tarkkoja rajoja yhden työkalun tai opetusmenetelmän käytölle.

Lautakunta jätti syyskuun kokouksessaan asian pöydälle. Nyt lokakuussa poliitikkojen käsittelyssä oli uusittu esitys, joka oli tuotu lautakunnalle vain tiedoksi nyt ja päätettäväksi vasta myöhemmin.

Uudessa versiossa todettiin, että mittareita kehitetään vielä kokeilukouluissa, joissa digitalisaatio tapahtuu muita kaupungin kouluja nopeammin. Sana ePortfolio oli korvattu sanoilla sähköinen portfolio eli kohta ei enää suoraan viitannut yhteen ohjelmaan.

Tiistaina lautakunnassa tiedoksianto muuttui päätökseksi palauttaa asia kokonaan uudelleen valmisteltavaksi siksi, että lautakunnassa syntyi erimielisyyttä siitä, voiko vain tiedoksi tulevan asian muotoilusta äänestää.

Nyt siis valittiin ennemmin asian palauttaminen valmisteluun.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että mittareita kehitellään kokeilukouluissa niin kuin aiemminkin suunniteltiin. Lautakunnan päätettäväksi mittarit tulevat uudelleen joskus ensi vuonna. Kouluista riippuu, millaisina ne palaavat.

Helsinki hyväksyi viime keväänä vuoteen 2019 ulottuvan digitalisaatio-ohjelman kouluihinsa. Sen tarkoitus on muuttaa pedagogiikkaa uuden opetussuunnitelman hengessä, mutta ohjelman myötä kouluihin myös hankitaan lisää laitteita oppilaiden käyttöön ja langattomia verkkoja parannetaan.

Esitetyissä mittareissa on myös esimerkiksi opettajien osaamiseen ja koneiden määrään oppilasta kohden liittyviä kohtia. Näitä ei niinkään ole kritisoitu. Moni HS:n kyselyyn vastannut kuitenkin suri sitä, että omassa koulussa ei vielä ole melkein lainkaan välineitä digitalisaatioon.

Krohn kertoo, että itse digitalisaatio-ohjelmaa ollaan valmisteltu pitkään ja siihen poliittiset päättäjät ovat hyvin sitoutuneita. Hän pitää muutosta tärkeänä esimerkiksi kouluviihtyvyyden vuoksi. Hän haluaa täsmentää, että ohjelman kautta nimenomaan hankitaan työvälineitä ja tarjotaan opettajille lisäkoulutusta.

”Perinteinen tapa opiskella ei sovi kaikille. Pitää olla erilaisia vaihtoehtoja oppimiseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat