Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki upottaa yli 650 miljoonaa kaupungin kasvuun ensi vuonna – katso laskurista, mihin kuntaverosi menee

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen budjettiesitys sisältää runsaasti investointeja uusia asukkaita varten. Velkaa Helsinki ottaa noin 108 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Kaupunki
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Jätkäsaaressa rakennetaan.
Jätkäsaaressa rakennetaan. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Rakennuskypärien taajuus on Helsingissä tihein miesmuistiin. Suuret työmaat hallitsevat niin merenrantoja kuin Helsingin sisämaata.

Taloja nousee Jätkäsaareen, Kalasatamaan ja Kruunvuorenrantaan. Rakennukset alkavat pian kohota monttunsa reunan yli Keski-Pasilassa, raudoittajat viimeistelevät kehikoitaan perustusten valuja varten Keskustakirjaston työmaalla Kluuvissa, ja Myllypurossa Metropolia-ammattikorkeakoulun kampuksella kaivurit rouhivat maata rakentajien tulla.

”Kaupunkilaiset näkevät nyt paljon nostureita horisontissa”, Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) muotoilee.

Helsingin kaupungin osuus rakentamisesta on paljolti infrastruktuuria: maapohjaa, liikenneväyliä, puistoja... Keskustakirjaston hinnaksi arvioidusta 100 miljoonasta eurosta Helsinki maksaa noin 70 miljoonaa ja valtio 30 miljoonaa euroa.

Suurissa asuntorakentamisen, toimistorakentamisen ja kaupanalan rakennushankkeissa on paljon yksityistä rahaa. Finanssimarkkinat ovat suotuisat sikäli, että ”korkotaso on alhainen ja pääomakustannukset suhteellisen pienet”, Pajunen selittää.

Pajusen Helsingin talousarvion vuodelle 2017 julkaistiin keskiviikkona aamupäivällä. Edellisiin vuosiin nähden se ei sisältänyt mitään hätkähdyttävää uutta. Kuntaverot ovat edelleen kaupungin ylivoimaisesti suurin tulonlähde, ja menoissaan sosiaali- ja terveystoimi ei löydä vertaistaan.

Tältä tulojen ja menojen jakauma näyttää (teksti jatkuu grafiikan alla):

Helsinki säilyttää esityksen mukaan kuntaveron ennallaan eli 18,5 prosentissa. Tuloverojen kautta kaupunki saa noin 2,5 miljardia euroa vuonna 2017. Yhteisö- ja kiinteistöverot mukaan laskien verotuloja kertyy vähän yli 3,1 miljardia euroa. Kun valtionosuudet vielä ynnätään päälle, päästään noin 3,4 miljardiin euroon.

Rikastumaan Helsinki ei kuitenkaan pääse. Helsinkiläiset sairastavat fyysisesti ja henkisesti, tarvitsevat sosiaaliapua, päivähoitoa ja koulutusta eli kuluttavat sosiaali- ja terveystoimen sekä sivistystoimen palveluja noin 3,34 miljardilla eurolla.

Se käyttömenoista eli syömärahoista. Lisäksi tarvitsee investoida eli lähinnä suunnata rahaa uuden rakentamiseen ja vanhan korjaamiseen. Suurimmat rahat menevät sinne, minne ennekin.

”Se on se investointien perinteinen kolmiyhteys: peruskorjauksia [esimerkiksi homekoulut], uusien alueiden rakentaminen asuntotuotannolle ja suuret liikenneinvestoinnit”, Pajunen luettelee.

Investointeihin Helsinki varaa 657 miljoonaa euroa vuonna 2017. Summaan sisältyy myös Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) 169 miljoonan euron investoinnit.

Talousarvioehdotuksen mukaan Helsingin kaupungin lainakanta kasvaa nettomääräisesti noin 236 miljoonalla eurolla vuosina 2017–2019. Kasvun selittää HKL:n lainanotosta joukkoliikenneinvestointeihin. Uuttsa velkaa Helsinki ottaa noin 108 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Entä miten menot suhteutuvat yksittäisen ihmisen palkkaan? Alla olevasta laskurista voit katsoa, kuinka suurella summalla rahoitat mitäkin osaa Helsingin kaupungin toiminnasta.

 

Kaupunginjohtaja Pajunen esitteli keskiviikkona näillä näkymin viimeisen budjettinsa. Hänen virkansa lakkaa olemasta 1. kesäkuuta, jolloin Helsinki siirtyy uuteen johtamisjärjestelmään. Muutos asetttuu siis keskelle budjettikautta, mutta käytännössä muutos aiheuttaa vain numeroiden siirtelyä uusiin lokeroihin.

”Budjetit lasketaan uudelleen ensi vuoden kesäkuun alusta lähtien uuden mallin mukaisesti. Muutos on lähinnä tekninen”, Pajunen sanoo.

Toinen horisontissa odottava suuri muutos liittyy sosiaali- ja terveyspalveluiden valtakunnalliseen uudistukseen maakuntamallin mukaisesti. Maan hallitus torjui juuri viime viikon lopuksi pääkaupunkiseudun neljän kaupungin oman esityksen uudistuksen erillisratkaisuksi, jossa sote-palveluiden järjestäminen olisi jäänyt kaupungeille.

Sote-hallinnon muutos ei vaikuta vielä vuoden 2017 budjettiin, mutta 1. tammikuuta 2019 voimaan tulevaksi suunniteltuna se kummittelee jo Helsinginkin kolmivuotisen taloussuunnitelman 2017–2019 loppupäässä.

Yksittäisistä heti ensi vuoden alkuun sijoittuvista muutoksista kuntamenoissa on perustoimeentuloturvan rahoituksen ja maksatuksen siirtyminen Helsingin kaupungilta Kansaneläkelaitokselle (Kela) eli valtiolle.

Helsingillä oli pitkään onni voida kauhoa vuosittain budjetissa oleviin aukkoihin paikkeeksi rahaa tuottoisasta Helsingin Energiasta. Nyt tulouttaminen ei ole vuosiin enää onnistunut, kun EU:n vaatimuksesta kaupungin rahasampo jouduttiin yhtiöittämään.

Pajusen mukaan Helsingin Energian tuloutuksen jäätyä pois on kehitetty korvaavia rahoituslähteitä ja -reittejä, eikä energiayhtiön rahoja enää tarvitse haikailla.

”Olemme pyrkineet tasapainottamaan tilanteen. Askel askeleelta olemme lähestyneet tavoitetta”, Pajunen sanoo.

Se, että rakennustyömaiden kypärätiheys on melkeinpä yhtä suuri kuin Helsingissä räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattaneen polkupyöräilyn katukuvaan tuoma kypärätiheys, on tietysti hyvä asia, mutta yksin rakennusteollisuus ei kaupungin tai valtakunnan elinkeinoelämää tee.

”Rakentamisella on tietysti työllistävä vaikutus. Mutta toivotaan, että muu talouselämä tulee perässä. Elinkeinoelämän rattaat pitää saada pyörimään ja vienti vetämään. Jos kansantalous ei ala kasvaa, olemme ongelmissa.”

Oikaisu 6.5. klo 13.15: Jutussa väitettiin aiemmin, että Helsinki saisi veroja yhteensä noin 3,4 miljardia, ja valtionosuudet päälle laskien tuloja noin 3,7 miljardia euroa. Todellisuudessa verotulot olisivat noin 3,1 miljardia euroa, ja valtionosuudet päälle laskien yli 3,4 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat