Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättimäinen pronssirapu ryömii merikontista Kalasatamassa, jos taidekisan voittajateos toteutetaan

Helsingin Kalasatamaan on tulossa neljä uutta julkista taideteosta. Yksi niistä on valtava pronssinen erakkorapu.

Kaupunki
 
Kuvanveistäjä Lotta Mattila on tehnyt mahdollisesti toteutettavasta teoksestaan havainnekuvan ja pienoismallin.
Kuvanveistäjä Lotta Mattila on tehnyt mahdollisesti toteutettavasta teoksestaan havainnekuvan ja pienoismallin.

Valtava erakkorapu hamuaa saksillaan maata, putkimaiset silmät tähyilevät maisemaa. Ravun takana häämöttää sen koti, satamakontti, jonka suuaukolla saksikäsi kainosti kurkistelee.

Tällainen tulee todennäköisesti olemaan Kalasataman yksi seuraavista julkisista taideteoksista. Se valittiin neljän muun taideteoksen ohessa Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston taidekilpailun voittajaksi. Kilpailulla etsittiin Kalasatamaan julkisia taideteoksia.

Alueella on niitä entuudestaan kaksi: Timo HeinonVeteen piirretty viiva” sekä huhtikuussa Junonkadulle pystytetty kahdeksanmetrinen lintu, Villu JaanisoonKuukkeli”.

Timo Aalto
Kuukkelia kuljetettiin paikalleen Kalasataman Siwan edustalle keväällä 2016.
Kuukkelia kuljetettiin paikalleen Kalasataman Siwan edustalle keväällä 2016.

Satamakontissa asusteleva rapu eli ”Asuttaja” on kuvanveistäjä Lotta Mattilan mukaan vähän kuin helsinkiläiset - ympäröiviin elinoloihin sopeutuva.

Mattila hakee taideteostensa aiheet eläinmaailmasta ja eläinten lajityypillisestä käytöksestä. Siinä on usein jotain samaa kuin ihmisten toiminnassa, Mattila sanoo.

”Erakkoravulla ei ole omaa kuorta, vaan se yleensä majoittuu tyhjiin kotiloiden kuoriin. Jos sellaista ei löydy, niin muihin koloihin, jopa peltipurkkeihin tai muihin esineisiin. Satamakontti tässä kuvaa alueen historiaa”, Mattila kuvailee.

Teos tulee olemaan oikean satamakontin kokoinen, sillä oikea kontti tulee olemaan osa teosta. Mattila kertoo pitävänsä satamakonttien ulkonäöstä.

”Onhan se vähän rujo, mutta hyvin funktionaalisen näköinen. Satamakontit kestävät mitä vain ja niiden ilme on juuri sellainen, mihin niitä käytetäänkin. Kyllä minua viehättävät satama-alueiden pitkät konttirivit ja niiden eri väriset palikat.”

”Asuttaja” on tarkoitus pystyttää Kalasataman vasta rakenteilla olevalle asuinalueelle, Aallonhalkojanaukiolle.

Asuinalueella sijaitsevalla taiteella voi olla suuri merkitys ihmisten elämässä.

”Se luo sitä alueen identiteettiä ja ihmiset saavat näistä yleensä paljon irti”, sanoo suunnittelija Klas Fontell. Helsingin taidemuseosta.

”Sen näkee siitä miten ihmiset sitoutuvat näihin teoksiin, niistä tulee muistojen ja kokemusten paikkoja, jotka voivat olla hyvinkin tärkeitä.”

Teoksista pitää vielä erikseen tehdä hankintapäätös, kertoo Fontell, mutta rahaa ympäristötaiteeseen on jo hankittu. Teokset rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla.

Jussi Tiainen
Kirsi Kaulasen ”Mare” tulisi näyttämään tältä.
Kirsi Kaulasen ”Mare” tulisi näyttämään tältä.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto palkitsi kilpailussa kaikkiaan viisi teosta. Mattilan erakkoraputeoksen lisäksi Kalasatamaan valittiin Loviseholminpuistoon Kirsi KaulasenMare” ja Vinsentinaukiolle Pekka KauhasenLitistynyt houkka”.

Pekka Kauhasen ”Litistynyt houkka” havainnekuvassa.
Pekka Kauhasen ”Litistynyt houkka” havainnekuvassa.

Kolmas paikka jaettiin Olli Keräsen ja Maija LuutosenPica Pican” sekä Pentti Kareojan, Aimo Katajamäen ja Marko PullinMustikkanaamion ja 9 supermustikan” kesken.

Kaikki Kalasataman taideteokset on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2023 mennessä. Teokset ovat osa alueen ympäristötaidehanketta.

Kilpailuun tulleet ehdotukset sekä kilpailun toiseen vaiheeseen edenneiden ehdotusten pienoismallit ovat nähtävillä Helsingin kaupungin näyttelytila Laiturilla 22. lokakuuta saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat