Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki tarjoaa ilmaiseksi pneumokokkirokotteita ikääntyneille kotihoidossa

Maksuttomalla rokotuksella pyritään vähentämään vanhusten sairaalahoitoa keuhkokuumeen vuoksi.

Kaupunki
 
Milla Takala / Lehtikuva
Potilas saa rokotuksen olkavarteen helsinkiläisellä terveysasemalla. Pneumokokkirokotuksia ikääntyneille antavat kotihoidon sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat.
Potilas saa rokotuksen olkavarteen helsinkiläisellä terveysasemalla. Pneumokokkirokotuksia ikääntyneille antavat kotihoidon sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Helsinki alkaa rokottaa ilmaiseksi ikääntyneitä kotihoidon asiakkaita pneumokokkirokotteella.

Maksutonta rokotetta tarjotaan ilmaiseksi säännöllisen kotihoidon piirissä oleville. Ikäraja on 65 vuotta.

Pneumokokkibakteerit ovat ikääntyneillä yleisin keuhkokuumeen aiheuttaja. Ne ovat usein myös esimerkiksi aivokalvontulehdusten tai korvatulehduksien taustalla.

Rokotteista suurin osa annetaan marraskuussa eli samalla, kun ikääntyneet saavat myös influenssarokotuksen. Rokotetta on kuitenkin saatavilla ympäri vuoden.

Idea ei ole uusi, esimerkiksi Espoo ja Vantaa ovat kokeilleet samaa jo aiemmin. Helsingin sosiaali- ja terveysviraston va. virastopäällikkö Juha Jolkkonen kertoo, että Helsingin päätöksen taustalla on, että tutkimustietoa rokotteen vaikutuksista alkaa olla riittävästi.

”On näyttöä, että tämä vaikuttaa juuri hauraimpiin ikääntyneisiin, joilla on suuri riski sairastua pneumokokin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. Rokote voi säästää sairaalajaksoilta ja ajautumiselta pois kotoa.”

Esimerkiksi Joensuussa kunta ryhtyi rokottamaan ihmisiä yhtenä syynä kaupungin tiukka talous. Rokotteet tulevat kaupungille halvemmaksi kuin sairaalahoito ja sairauspoissaolot töistä keuhkokuumeen vuoksi.

Ajatus on siis osin sama kuin influenssarokotteiden kohdalla. Niitäkin tarjotaan riskiryhmille ilmaiseksi.

Riskiä sairastua keuhkokuumeeseen kasvattavat iän lisäksi esimerkiksi krooniset keuhko- ja sydänsairaudet, diabetes ja maksan vajaatoiminta.

Lasten rokotusohjelmaan pneumokokkirokotus tuli Suomessa 2010. Lapsille ja ikääntyneille tarjotut rokotteet eivät ole täsmälleen samoja.

Lasten rokottaminen suojaa paitsi heitä itseään myös muuta väestöä, siis etenkin herkimmin sairastuvia ikääntyneitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat