Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon virkamiehet tutustuivat veneiden säilytykseen Kanadassa – Poliitikot suuttuivat, kun samaan aikaan olikin jääkiekkokisat

Kaupunginhallitus sopi maanantaina, että tästä eteenpäin kaikki Euroopan ulkopuolelle suuntautuvat matkat tulisi hyväksyttää kaupunginhallituksessa.

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta / HS
Martti Merra
Martti Merra Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Espoolaisten virkamiesten matkasta Kanadan Torontoon on noussut kohu poliitikkojen keskuudessa. Kohun vuoksi Espoo julkaisi torstaina matkasta kirjallisen raportin sivuillaan.

Matka on herättänyt epäilyksiä veronmaksajien rahojen väärinkäytöstä, sillä noin 15  000 euron arvoinen matka osui samaan ajankohtaan jääkiekon World Cupin kanssa ja matkalla oli innokkaina urheilumiehinä tunnettuja virkamiehiä kuten Espoon liikunta- ja nuorisotoimen johtaja Martti Merra (kok), liikuntapalvelupäällikkö Jarmo Ikävalko sekä myös poliitikkona tunnettu liikuntapäällikkö Markku Sistonen (sd). Lisäksi matkalla oli opetuspuolelta perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen.

Markus Jokela / HS
Markku Sistonen (sd) on poliitikkona kaupunginvaltuustossa ja virkamiehenä Espoon liikuntapäällikkönä.
Markku Sistonen (sd) on poliitikkona kaupunginvaltuustossa ja virkamiehenä Espoon liikuntapäällikkönä.

Matkan aikana virkamiehet tutustuivat useisiin erilaisiin jäähalleihin, sillä Espoossa suunnitellaan Matinkylän uutta jäähallia. Lisäksi ohjelmassa oli koulujen liikuntapuoleen tutustumista sekä veneiden talvisäilytykseen tutustumista.

Virkamiesten matka tehtiin syyskuussa ja se kesti viikon. Matkaohjelman mukaan joukkion virallinen ohjelmaosuus on loppunut joka ilta melko aikaisin, viimeistään kello 17.30. Tämän jälkeen osallistujilla on ollut mahdollisuus viettää vapaa-aikaa esimerkiksi jääkiekon parissa.

Asian nosti alun perin esille kaupunginhallituksen pitkäaikainen jäsen Kurt Byman (ps/sit.). Asiasta uutisoi Länsiväylä jo syyskuun lopussa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki (kok) otti asian esille kaupunginhallituksessa.

Sami Kero / HS
Kurt Byman (ps/sit) on pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.
Kurt Byman (ps/sit) on pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.

”Tässä on selkeästi kysymys siitä, että matkan pääkohde olivat jääkiekko-ottelut. Siksi päiväohjelma on laitettu loppumaan näin aikaisin”, Byman arvelee.

Kaupunginhallitus sopi maanantaina pöytäkirjan ulkopuolella, että tästä eteenpäin kaikki Euroopan ulkopuolelle suuntautuvat matkat tulisi hyväksyttää kaupunginhallituksessa.

”Eikö sitä oppia saa tästä läheltä? Eikö veneiden talvisäilytykseen voi saada oppia Turusta ja emmekö me itsekin osaa, olemmehan tähänkin asti siitä jotenkin suoriutuneet?”, Byman kyselee.

”Tämä liikuntatoimen matkailu saa luvan loppua. Puhelimella ja netillä voi kyllä myös selvittää asioita.”

Asia herättää närää myös valtuuston puheenjohtajassa Maria Guzeninassa (sd). ”Saatiinko sinne paikan päälle menemällä jotain sellaista veronmaksajaa hyödyttävää tietoa, mitä täältä käsin ei ollut mahdollista saada?” Guzenina kysyy.

Maria Guzenina (sd) on kansanedustaja ja Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.
Maria Guzenina (sd) on kansanedustaja ja Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

”Jos on kyseessä on asiallinen matka, niin ei sitä tarvitse etukäteen hissutella vaan siitä voi ihan avoimesti kertoa matkaohjelmineen kaikkineen. Kun valtuusto joutuu pian pohtimaan leikkauksia palveluista, osoittaa huonoa harkintaa lähteä toiselle puolelle maapalloa matkalle, jonka perusteet tuntuvat heppoisilta.”

Toronton matkalla käytiin katsomassa jääkiekkoa, myöntää Merra. ”Jotkut kävivät neljä kertaa, itse kävin katsomassa kolme ottelua.” Virkamiehet maksoivat jääkiekko-otteluiden liput itse.

Merra kuitenkin kieltää, että matka olisi tehty jääkiekkokisojen vuoksi.

”Itse halusin ohjelmaan useampia kohteita useilta eri alueilta, pelkkä opetukseen ja liikuntaan tutustuminen ei mielestäni olisi riittänyt perusteeksi. Jääkiekko oli osin sattumaa, sinne olisi menty joka tapauksessa. Se on aina kiinni siitä miten sen näkee.”

Merra huomauttaa, että liikuntatoimea johtavalta henkilöltä voi odottaakin kiinnostusta urheilutapahtumiin. ”Se sopii kuin nyrkki silmään. Jos liikunta-alalla työskentelevänä on vapaa-aikana mahdollisuus mennä liikuntatapahtumaan, niin tietenkin menen ja suosittelen sitä muillekin, siinä voi oppia jotain uutta.”

Virkamiehen vapaa- aika työmatkoillakin on oikeaa vapaa-aikaa, milloin on mahdollisuus tehdä mitä haluaa.

”Onko se sitten parempi, että menee syömään tai baariin, sitä voi jokainen arvioida. Mielestäni liikuntatapahtuma on parasta mitä minä voin tehdä.”

Espoon kaupunginhallitus pyysi matkasta selvityksen maanantaina. Se sai tuolloin suullisen selvityksen ja nyt kaupungin sivuilla on nähtävillä myös kirjallinen raportti matkasta.

Merra itse on matkaan tyytyväinen. ”Siinä oli kunnianhimoiset tavoitteet, mutta onnistuimme paremmin kuin olin odottanut.”

Selvityksen mukaan matkan ajankohta osui syyskuun loppuun, sillä Espoon yhteystyökumppanin (York Region District School Board) edustajien kanssa on marraskuussa sovittuna muuta yhteistyötä. Tämän Ontarion maakunnassa toimivan kumppanin kanssa on Espoolla yhteistyötä jo kymmenen vuoden ajalta.

Espoon sivistystoimen johtaja Sampo Suihko, joka on hyväksynyt Merran matkan, pitää matkan tulosta hyvänä. Merra puolestaan on Sistosen ja Ikävalkon esimiehenä hyväksynyt näiden matkat.

”Itse asiassa olen jopa sitä mieltä, että he saivat paljon enemmän tulosta tällä matkalla kuin olisin itse odottanut. Ja pitää muistaa, että jokainen tekemättä jäänyt virhe investoinneissa, saattaa säästää paljon rahaa”, Suihko sanoo. Hän sanoo ymmärtävänsä myös jääkiekon katselun.

”Itse yritän aina virkamatkoilla hakeutua kulttuurin pariin. Se kuuluu sivistykseen, mutta myös ammattitaitooni. Tietysti ne menot hoidan vapaa-ajallani ja omalla rahalla”, Suihko kuvailee.

”Se, että onko siellä nyt sitten ollut yksi virkamies liikaa, niin se on sitten lukijan arvioitava itse.”

Korjaus 6. lokakuuta kello 19.50: Poistettiin viidennen kappaleen ensimmäisestä lauseesta sana kaupunginhallituksessa, sillä Byman ei nostanut asiaa esille kaupunginhallituksessa, toisin kuin jutussa aluksi väitettiin. Lisättiin lause: Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki (kok) otti asian lopulta esille kaupunginhallituksessa. kello 20.30: Poistettiin sana ”lopulta” edellisestä lauseesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat