Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehdotus: Helsingin Kauppatorin alle pysäköintiluola ja Suomenlinnan lautalle uusi paikka

Helsingin kaupunki on jo pitkään suunnittelut Kauppatorin kehittämistä. Kaupunkisuunnitteluviraston tilaamassa Kauppatorin historiaselvityksessä menneisyyden Helsinki yhdistyy nykyiseen.

Kaupunki
 
Gustaf Sandberg
Helsinkiläisiä promeneeraamassa Kauppatorilla 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.
Helsinkiläisiä promeneeraamassa Kauppatorilla 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Kuva: Gustaf Sandberg

Kaivetaanko Helsingin Etelärannan alle suuri pysäköintiluola? Rakennetaanko Suomenlinnan lautalle uusi terminaalirakennus lähelle Vanhaa kauppahallia? Suihkuaako Presidentinlinnan edustalla jonakin päivänä vesiveistos?

Vastaus on kyllä, jos Kauppatorin historiaan perehtyneiden arkkitehtien näkemys otetaan huomioon torialueen tulevaisuutta mietittäessä.

Mistä on kyse?

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto tilasi selvityksen Kauppatorin kaupunkirakennehistoriasta. Arkkitehtitoimisto Okuluksen tekemän selvityksen viimeisillä sivuilla esitetään historiaan perustuvia kehitysehdotuksia siitä, mihin suuntaan Kauppatoria pitäisi kehittää.

Selvityksessä esimerkiksi kerrotaan siitä, miten 1800-luvun puolivälissä Kauppatorin läheisiä kävelyreittejä kutsuttiin Papperslyktan-lehdessä Helsingin ”kaiken elämän” keskipisteeksi. ”Promeneeraaminen” eli käveleskely kuului olennaisesti Kauppatorin kulttuuriin.

Klassisten Helsinki-kuvien ottaja Signe Brander kuvasi Kauppatorin elämää 1900-luvun alussa. Vaihtokuva näyttää saman näkymän nyt.

 

Siispä selvityksessä ehdotetaan muun muassa, että jalankulkukokemusta pitäisi parantaa esimerkiksi hidastamalla raitiovaunu- ja autoliikennettä alueella. Ehdotuksista voi lukea tarkemmin oheisesta faktalaatikosta.

Tältä ehdotus näyttää:

Arkkitehtitoimisto Okulus / Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Havainnekuva on luonnos uudesta Kauppatorista.
Havainnekuva on luonnos uudesta Kauppatorista.

 

”Tämä on keskustelun avaus, yksi asiantuntijanäkemys historian näkökulmasta”, viraston toimistopäällikkö Janne Prokkola sanoo.

Fakta

Näin Kauppatorin ympäristöä ehdotetaan kehitettäväksi kaupungin tilaamassa selvityksessä

 Torin yhteyttä mereen vahvistetaan purkamalla Keisarinluodon laituri ja rakentamalla porras mereen.

 Kauppahallin ja Kauppatorin välistä jalkakäytävää levennetään ja Vironaltaan ympäristöä kehitetään niin, että se tuo uutta liikettä kauppahallin läpi.

 Presidentinlinnan ja Linnanaltaan yhteyttä korostetaan esimerkiksi niin, että ketjutolppa-aita siirretään torin rajaksi ja Linnanaltaaseen suunnitellaan vesiveistos.

 Vironaltaalle luodaan kaupunkiliikenteen venesatama.

 Meren ja torin välissä sijaitsevat pysäköintialueet otetaan muuhun käyttöön ja maan alle rakennetaan pysäköintiluola. Torialueen kadunvarsien parkkipaikoille voi pysäköidä 30 minuutiksi.

  Raitiovaunuliikennettä Havis Amandan ympärillä keventyy. Havis Amandan aukiolla kääntymisen sijaan raitiovaunut kulkevat Unioninkatua etelään ja kääntyvät Palacen ympäri.

 Jalankulkijan asemaa parannetaan hidastamalla pyörä-, auto ja raitioliikenttä Havis Amandan aukiota reunustavilla liikenneväylillä.

Kaupunkisuunnitteluviraston maisema-arkkitehti Anu Lamminpään mukaan Kauppatorin kaltaisen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan alueen kannalta on tärkeää, että historia otetaan huomioon, mutta kaikkea ei voi tehdä historian ehdoilla.

”Nykyään esimerkiksi autoja on paljon enemmän ja siksi liikenne vaatii paljon enemmän tilaa.”

Toimistopäällikkö Prokkolan mukaan Kauppatorilla on niin paljon erilaisia yrityksiä ja yhteisöjä, ettei ehdotuksia voi toteuttaa sellaisenaan ilman keskustelua.

Kaupunkisuunnitteluviraston lisäksi Kauppatorin alueesta keskustelevat esimerkiksi Helsingin satama, Tukkutori, liikuntavirasto, rakennusvirasto, HKL, Suomenlinnan hoitokunta ja Helsingin kaupunginmuseo.

Eri tavoitteiden yhdistelemisessä on työtä, sillä kaikki haluavat toimia samassa tilassa. Jotkut ristiriidat liittyvät liikenteeseen, jotkut toimintaan ja jotkut torikauppaan.

”Yhteistyökumppaneja on paljon ja tavoitteet saattavat olla ristiriidassa. Niiden yhdistäminen on iso kakku”, Prokkola sanoo.

Nyt alueella toimivat laativat Kauppatorille suunnitteluperiaatteita.

”Työ on vielä kesken.”

Kun suunnitteluperiaatteet valmistuvat, ne viedään kaupunkisuunnittelulautakuntaan ja asemakaavaa muutetaan tarvittaessa myöhemmin. Kaavoista päättää kaupunginvaltuusto.

Historiaselvitys on yksi näkökulma, joka otetaan huomioon, kun suunnitteluperiaatteita sorvataan. Muita näkökulmia ovat torin toiminta, liikenne ja esimerkiksi risteilyalusten ja Suomenlinnan lautan tarpeet.

Lisäksi suunnitellessa on otettava huomioon autoilijoiden, kävelijöiden, pyöräilijöiden, julkisen liikenteen ja huoltoliikenteen reitit.

Vuosisata sitten Kauppatorilla ei ollut parkkipaikkoja, mutta sen sijaan torin poikki liikkui junia.

 

Prokkolan mukaan lähtökohta on se, että Kauppatorin alue pysyy avoimena ja edustuksellisena torina niin, että eri osapuolet pystyvät toimimaan alueella.

Helsingin kaupungilla on jo pitkään ollut suunnitelmia Kauppatorin ja koko Eteläsataman uudistamiseksi.

Syyskuussa HS esitteli Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelemat torikojut. Opiskelijat ryhtyivät suunnittelemaan kojuille uutta ilmettä sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen suurlähettiläs Bruce Oreck julkisti suunnittelukilpailun telttojen uudistamiseksi.

Oreckin mielestä olisi jo aika kehittää Helsingin kauppatoria.

”Nyt tämä näyttää pakolaisleiriltä”, kommentoi Oreck toritelttoja HS:lle toukokuussa.

Vuonna 2012 Helsingin kaupunki järjesti Kirjava satama -kilpailuun, jonka tarkoituksena oli kerätä ideoita ja suunnitelmia Eteläsataman eli Katajanokan, Kauppatorin ja Olympiaterminaalin muodostaman alueen piristämiseksi.

Kilpailuun tuli 201 ehdotusta kaikista maanosista, mutta voittajaa ei löytynyt, koska paikka osoittautui niin vaikeaksi.

Silloin kaupunki jakoi neljä hopeasijaa ja lunasti kolme ehdotusta.

Arttu Luhtala / HS
Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck Helsingin kauppatorilla.
Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck Helsingin kauppatorilla.
Jussi Nukari / Lehtikuva
Silakkamarkkinat vetävät ihmisiä Kauppatorille jo vuodesta 1743.
Silakkamarkkinat vetävät ihmisiä Kauppatorille jo vuodesta 1743.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat