Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat sitoutuivat luovuttamaan elimensä Helsingin keskustan tapahtumassa – ”En koe, että tarvitsisin sisäelimiäni mukaani hautaan”

Testamenttaajat jättivät myös viestejä –”Lahja elämälle Eskolta”

Kaupunki
 
Sadat allekirjoittivat elintenluovutustestamentin
Sadat allekirjoittivat elintenluovutustestamentin
Kansainvälinen elintenluovutuspäivä näkyi kirkkaissa väreissä Kolmen Sepän aukiolla Helsingissä. Elintenluovutustestamentin allekirjoittaneille jaettiin ilmaisia Ivana Helsingin suunnittelemia t-paitoja. Kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Fakta

Elintensiirrossa pyritään selvittämään vainajan mielipide

  Elintenluovutus tarkoittaa, että kuolemassa olevan tai aivokuolleen ihmisen vielä toimivia elimiä siirretään sellaisille, joiden omat vastaavat elimet eivät toimi.

 Eniten tehdään munuaisensiirtoja, mutta Suomessa on tehty myös muun muassa menestyneitä sydämensiirtoja, maksansiirtoja ja keuhkonsiirtoja.

 Lain mukaan aivokuolleen ihmisen elimiä ja kudoksia voidaan siirtää toiselle ihmiselle, mikäli luovuttaja ei ole sitä eläessään vastustanut.

 Mahdollisen luovuttajan mielipide on kuitenkin pyrittävä selvittämään.

Keltaiset paidat liehuvat tuulessa keskellä Kolmen Sepän aukiota Helsingin keskustassa. On meneillään kansainvälinen elintenluovutuspäivä ja jokaiselle elintenluovutustestamentin paikan päällä kirjoittaneelle annettiin Ivana Helsingin suunnittelema paita.

Moni luovuttajaksi sitoutuva halusi jättää viestin. Sellaisen sai kirjoittaa paitojen vieressä narulla roikkuviin taftisuikaleisiin. ”Lahja elämälle Eskolta”, luki yhdessä, toisessa: ”Toivon auttavani jotain hädässä olevaa”.

Se onkin ihmisten harras toive, kertoo munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa. Saada tietää onko kuolleen läheisen luovutetuista elimistä saatu jollekin toiselle uusi elämä.

Mikäli ihminen ei ole kirjoittanut elintenluovutustestamenttia, omainen ei voi kieltää kuolleen omaisensa elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Elintenluovutustestamentilla tehdään omille läheisille tiettäväksi oma tahto, sillä muuten asiasta ei välttämättä tule keskusteltua, Inomaa selventää.

”Läheisille se tieto voi olla hyvin tärkeä ja lohduttava. Yleensä ihmiset jälkikäteen miettivät paljon sitä, olisiko se luovutus ollut myös sen luovuttajan oma toive, jos tästä asiasta ei ole elinaikana puhuttu. Siksi jokaisen kannattaa tiedottaa lähimmäisiään tästä asiasta jo eläessään.”

Elintenluovutuksella voi olla suuri merkitys vakavasti sairaiden elämässä, sillä pelastetaan usein esimerkiksi munuaissairaat.

Kun luovuttajan ja vastaanottajan elimistöt vastaavat kudoksiltaan tai iältään riittävästi toisiaan, ovat elinsiirtoleikkaukset hyvin onnistuneita.

”Niiden onnistumisprosentti on kaikkiaan yli 90 prosentin tietämillä”, Inomaa sanoo.

Kolmen Sepän patsaalla vilisi luovuttajaksi sitoutuvia. Pauliina Frimodig ja Petri Hölttä tulivat allekirjoittamaan elintenluovutustestamentit yhdessä.

”En koe, että tarvitsisin sisäelimiäni mukaani hautaan”, Hölttä perusteli.

Esa Syväkuru
Pauliina Frimodig ja Patri Hölttä allekirjoittivat omat elintenluovutustestamentit.
Pauliina Frimodig ja Patri Hölttä allekirjoittivat omat elintenluovutustestamentit.

Frimodigille asia oli muutenkin läheinen, hän kuului myös kantasolurekisteriin syöpään sairastuneen sukulaisensa vuoksi. Siinä rekisteriin liittyneeltä voidaan pyytää luovuttamaan kantasoluja. Kantasoluilla hoidetaan esimerkiksi verisyöpää eli leukemiaa sairastavia.

Kantasolurekisteriin kuuluvalle elintenluovutustestamentti on luonteva teko.

”Jos kävisi niin huonosti, että oma elämäni olisi lopussa, niin ei se olisi minulta pois, että joku toinen voi käyttää elintäni”, Frimodig mietti.

Kampanja toimii hyvin, sillä parin ensimmäisen tunnin aikana suurin osa paidoista on kadonnut ihmisten mukaan.

”Kuopiossa oli eilen tullut oikein jono, mutta täällä ei päästy ihan siihen. Helsingissä on ehkä nähty t-paitoja ennenkin”, Innomaa vitsaili.

Yhden kuolema voi olla toisen elämä. Tällä hetkellä uutta elämää odottaa 400 ihmistä elintenluovutusjonossa, suurin osa odottaa sopivaa munuaista. Joka vuosi heistä kuolee 5–10 prosenttia, sillä sopivaa elintä ei löydy.

Frimodigin kantasolut saattavat vielä jonain päivänä auttaa jonkun toisen sukulaista, vaikka niillä ei pystytty hänen sukulaistaan pelastamaan.

Oikaisu 10. lokakuuta kello 10.54: Toisin kuin artikkelissa alun perin sanottiin, omaiset eivät voi tehdä päätöstä omaisensa elinten hyödyntämisestä.

Esa Syväkuru HS
Helsingin keskustassa etsittiin mahdollisia elintenluovuttajia lauantaina.
Helsingin keskustassa etsittiin mahdollisia elintenluovuttajia lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat