Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Legendaarinen valokuvaaja Signe Brander saamassa oman kadun Helsinkiin

Helsingin nimistötoimikunnan nimipankissa vuoroaan odottavat myös esimerkiksi Miina Sillanpää, Veikko Hursti ja Toivo Kärki

Kaupunki
 
Fakta

Helsingin nimistöön tuloaan tekeviä

 Miina Sillanpää, 1866–1952 (Suomen ensimmäinen naisministeri, tasa-arvon edistäjä)

 Toivo Kärki, 1915–1992 (muusikko, säveltäjä, tuottaja.)

 Veikko Hursti, 1924–2005 (kodittomien ja alkoholistien auttaja)

 Aale Tynni, 1913–1997 (runoilija, kääntäjä, akateemikko)

 Veijo Meri, 1928–2015 (kirjailija, akateemikko)

Lähde: Nimistötoimikunnan nimipankki

Valokuvaaja Signe Brander (1869–1942) on saamassa oman nimikkokadun Helsingin Hakaniemenrantaan. Kaupungin nimistötoimikunta käsittelee asiaa kokouksessaan keskiviikkona, ja nimeämistä tullaan todennäköisesti esittämään kaavoittajalle.

Nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta puhuu nimeämisasiasta vielä tässä vaiheessa kieli keskellä suuta.

”Suhtautuminen on ollut ainakin tähän mennessä erittäin myönteistä, että varmaan sellainen [nimikkokatu] on tulossa. Mitä tahansa voi kuitenkin vielä sattua”, hän sanoo.

Brander jätti jälkipolville mittavan kulttuuriperinnön valokuvinaan, joista tunnetuimpiin on taltioitu Helsingin muuttuvaa kaupunkikuvaa sekä kaupunkilaisten arkea. Hän ikuisti 1900-luvun alussa myös maiseman Siltavuorenpenkereeltä pohjoisen suuntaan, missä näkyy Hakaniemenranta, jonne nimikkokatu on HS:n tietojen mukaan tulossa.

Signe Brander 1890-luvun loppupuolella.
Signe Brander 1890-luvun loppupuolella.

Brander ehti asua monissa paikoissa eri puolilla Helsinkiä. Vielä perusteellisemmin hän sukelsi pääkaupunkiin kiertämällä kameroineen uutterasti siellä täällä.

”Hän kuvasi paljon myös Kallion seudulla – ei pelkästään porvarillisessa Helsingissä Pitkänsillan toisella puolella”, Lehtonen kertoo.

Hakaniemenranta olisi Lehtosen mukaan soveltuva paikka nimikkokadulle siitäkin syystä, että sinne on suunnitteilla runsaasti täydennysrakentamista ja sitä myöten myös uusia kulkuväyliä.

”Se on yksi vaihtoehto. Olemme kyllä kiikaroineet muitakin paikkoja kantakaupungin alueella.”

Vaihtoehtoja ei ole kuitenkaan olemassa rajattomasti. Jo nimetyille kaduille kun ei anneta uusia nimiä ilman painavaa syytä.

Signe Branderin nimikkokatua on toivottu Lehtosen mukaan useita kertoja vuosien varrella.

”Tänä syksynäkin on tullut kaksi aloitetta hänen muistamisestaan.”

Nimistötoimikunta suunnittelee nimiä paitsi kaduille myös puistoille, aukioille ja toreille. Toimikunta saa tasaiseen tahtiin ehdotuksia henkilöistä, joiden mukaan paikkoja toivotaan nimettävän. Ehdotuksia ja toimikunnan omia ideoita on kerätty runsain määrin nimipankkiin, josta sitten valikoidaan sopivia vaihtoehtoja eteenpäin esitettäviksi.

Lehtonen muistuttaa, että vain murto-osa nimistöstä on henkilöiden mukaan nimettyä. Elävien ihmisten mukaan ei lähtökohtaisesti nimetä mitään, joskin presidentit ovat poikkeus sääntöön. Kalliosta esimerkiksi löytyy Tarja Halosen puisto.

Muiden merkkihenkilöiden kohdalla on tapana odottaa vähintään viisi vuotta kuolemasta ennen kuin paikkoja aletaan nimetä heidän mukaan.

Nimistötoimikunta ei tee päätöksiä yksinvaltiaan tavoin, vaan nimistöasiat kulkevat mukana normaalissa asemakaavaprosessissa. Se etenee kaupunkisuunnittelulautakunnan kautta kaupunginhallitukseen ja lopulta valtuuston päätettäväksi. Nimistötoimikunnan esitykset menevät tosin käytännössä aina läpi.

Hakaniemenrannan ja Merihaan uudistusprojekti on vasta suunnitteilla, joten ei ole varmuutta siitä, milloin Signe Branderin katua pääsee mahdollisesti kulkemaan. Nimistötoimikunta muistuttaakin, että virallista nimeämistä ketterämpi keino kunnioittaa jotakin ihmistä on esimerkiksi muistolaatan kiinnittäminen hänen kotitalonsa ulkoseinään.

Tästä voi katsoa, miltä Hakaniemi näytti Signe Branderin Siltasaarenpankereeltä ottamassa kuvassa 1900-luvun alussa. HS:n kuvaaja Mika Ranta ikuisti saman maiseman syyskuussa 2016:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat