Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa tehdään loputonta remonttia: uimahallin piti olla valmis 2005, laattoja kiinnitellään vielä ensi vuonna

Espoo on korjannut 9 miljoonan arvoista peruskorjausta jälkikäteen 1,3 miljoonalla eurolla, eikä loppua rahanmenolle vielä näy.

Kaupunki
 
Juha Metso
Tapiolan uimahalli on arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema.
Tapiolan uimahalli on arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema. Kuva: Juha Metso

Tapiolan uimahalli on funkkisaarre

  Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Aarne Ervi, joka on tehnyt Tapiolan keskustasuunnitelman ja sen myötä monet alueen maineikkaat rakennukset.

  Uimahalli valmistui vuonna 1965.

  Rakennuksen peruskorjaus ja laajennus valmistui vuonna 2005.

  Laajennuksessa halliin rakennettiin höyrysaunat, uusia altaita kuten monitoimiallas sekä kuntasali.

Tapiolan uimahallin peruskorjaus saattaa jo koetella joidenkin kuntalaisten kärsivällisyyttä. Remontti näyttää venyvän vielä yli vuodella.

Espoon kaupunki arvioi meneillään olevan peruskorjauksen jälkikorjaustöiden venyvän vuoden 2017 loppuun. Rakennustöitä viivyttävät sekä korjauksen edetessä esiin nousevat ongelmat että korjauksen yhteydessä rakennettava lämminvesiallas.

Arkkitehtuuristaan kiitellyn rakennuksen peruskorjaus on ollut yksi esimerkki kaupungin viimeaikaisista epäonnistuneista rakennushankkeista.

Vuonna 1965 valmistuneen hallin suuri peruskorjaus valmistui vuonna 2005. Sen piti olla perusteellinen, sillä rahaa korjaukseen kului miljoonia. Korjauksen hintaa nosti sen hankaluus sekä sen yhteydessä tehty hallin laajennus.

Hanke tehtiin tilojen historiallista ilmettä vaalimalla ja Museoviraston suojeluksessa. Pian korjauksesta paljastui virheitä: laatat eivät pysyneet altaissa, vesi vuosi altaasta pois ja ilmanvaihto osoittautui puutteelliseksi. Myöhemmin myös rakennuksen betonirakenteessa havaittiin vaurioita.

Uudet korjaukset aloitettiin vuonna 2015. Korjausten aikana selvisi, ettei niistä selvitä annetulla aikataululla, vaan halli kaipaa perusteellisempaa korjausta. Remontti päätettiin kuitenkin ajoittaa myöhempään ajankohtaan, ja siksi hallissa tehtiin tuolloin vain nopeita muutoksia ison altaan osalta.

Korjaaminen alkoi uudelleen viime kesänä. Kaupunki ei kuitenkaan osannut arvioida, kuinka kauan työn tekeminen kestää, sillä korjauksen yhteydessä tuli jatkuvasti eteen uusia epäkohtia.

Espoo yritti sälyttää vastuuta urakoitsijalle etsimällä näyttöä törkeästä huolimattomuudesta. Vuonna 2010 tehdyissä selvityksissä ei ilmennyt, että urakoitsija olisi menetellyt törkeän huolimattomasti ja voisi olla vastuussa jälkikäteen esiintyneistä vesivuodoista.

Nyt korjauksissa näyttäisi kestävän vielä lähes puolitoista vuotta.

Asia selviää Tilapalvelut-liikelaitoksen antamasta vastauksesta kaupunginvaltuutetun Leena Luhtasen (sd) kysymykseen uimahallin tilanteesta.

”Eniten ihmetyttää miksi tämä remontti ei onnistu, sehän on kuitenkin tavallinen uimahalli”, Luhtanen kysyy.

Luhtanen kaipaisi kaupungilta myös selvempää roolia korjauksen valvomisessa.

”Kyllä kai tämän jonkun käsissä pitäisi olla. Eikä tämä ei ole ainoa tapaus Espoossa.”

Peruskorjaus ei ollut alun alkaenkaan riittävän laaja, kaupunki toteaa. Se olisi myös kannattanut aloittaa aiemmin.

”Korjaussuunnittelussa ja osin myös työn toteutuksessa on myöhemmin ilmennyt virheitä”, kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaoston päätöstekstissä todetaan.

Tilapalvelut arvioi korjaustöihin uppoavan vielä noin 50 000–100 000 euroa vuosittain.

Espoossa on kohuttu viime aikoina muun muassa länsimetron rakentamiseen liittyvistä yllättävistä käänteistä, Kehä I tunnelointihankkeen vaikutuksista asukkaiden arkeen sekä koulujen sisäilmaongelmien korjauksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat