Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi toivoo ymmärrystä Helsingin liikenteeseen – kymmenessä vuodessa loukkaantunut yli 1 000 pyöräilijää

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Helsingissä on kuollut neljä ja loukkaantunut ainakin tuhat pyöräilijää.

Kaupunki
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Polkupyöräilijä Helsingin Oulunkylässä syyskuun lopussa.
Polkupyöräilijä Helsingin Oulunkylässä syyskuun lopussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Muistilista pimeässä pyöräileville

 Käytä ajovaloa – näet itse minne menet ja autat muita havaitsemaan sinut.

 Tutustu valovaihtoehtoisin ja satsaa laatuun.

 Hankkiessasi uuden polkupyörän, osta valot samalla.

 Aseta nopeutesi tilanteen ja näkyvyyden mukaan – hidastamalla kaikille jää aikaa havainnointiin ja reagointiin.

Lähde: Liikenneturva.fi

Yllättääkö pimenevä syksy polkupyöräilijät?

Siihen on viitteitä, sillä Liikenneturvan mukaan vain alle puolet suomalaisista käyttää polkupyörässään valoja pyöräillessään hämärän tai pimeän aikaan.

Useammankin kannattaisi, sillä vaikka itse kokisi näkevänsä ilman valaisinta, eivät muut liikenteessä liikkujat pimeällä juuri huomaa lamputonta pyörää. Se on turvallisuusriski molemmille osapuolille.

Vuosina 2006–2014 Helsingissä on kuollut neljä pyöräilijää ja loukkaantunut 1 022 henkilöä.

HS:n Helsingin kaupungin liikennesuunnitteluosastolta saamien tilastojen mukaan vuosina 2010–2014 sattui 561 loukkaantumiseen johtanutta polkupyöräonnettomuutta.

Vuosina 2010–2014 polkupyöräonnettomuuksia sattui eniten tiistaisin (170) ja vähiten sunnuntaisin (45). Eniten onnettomuuksia tapahtui kello 15 ja 18 välillä, eli ihmisten poistuessa työ- ja opiskelupaikoiltaan. Noin kaksi kolmasosaa pyöräilyonnettomuuksista tapahtui tapahtui kello 9 ja 18 välillä.

Eniten polkupyöräonnettomuuksia tapahtuu kesällä, mutta seuraavaksi eniten loka–marraskuun aikana.

Helsingin poliisin ylikomisario Pekka Höök muistuttaa, että pyöräillessä liikenneturvallisuus syntyy monien tekijöiden summasta.

”Pyörän valot, pyöräilijän näkyminen [heijastimet] ja erityisesti tilannenopeus ovat asioita, joihin tulisi kiinnittää huomiota”, Höök sanoo.

Höök kertoo, että poliisille tulee päivittäin palautetta, jossa valitetaan kanssaihmisten liikennekäyttäytymisestä.

”Läheltä piti -tilanteita sattuu palautteen mukaan koko ajan. Pyöräilijät, autoilijat ja jalankulkijat valittavat kaikki toinen toisistaan. Väistämiseen liittyvät säännöt tuntuvat puhuttavan hyvin paljon.”

Poliisi toivoo kaikilta kaupunkiliikkujilta ymmärrystä ja malttia toisia kohtaan. Höökin mukaan matalimmilla tilannenopeuksilla valittamisen aihetta olisi vähemmän. Asia koskee autoilijoiden lisäksi myös pyöräilijöitä.

”On aivan selvää, että jos tuolla junaradan varressa polkupyörällä voi ajaa kovaakin, niin teatterin kulmilla nopeutta pitäisi vähentää huomattavasti.”

Matalammat tilannenopeudet vähentävät myös tilanteita, joissa adrenaliini virtaa ja raivo roihuaa.

Talven lähestyessä Höök suosittaa pyöräilyä jatkaville nastarenkaita.

”Tulevien pakkasten lisäksi nyt on lehtikeli. Ne yhdessä tekevät tiet aamun työmatkapyöräilyssä erittäin liukkaiksi. Nastarengas on silloin ehdoton, ja niitähän saa nykyään aika edullisesti.”

Älypuhelimien ja niihin saatavilla olevien sovellusten kehittyessä ihmisten huomio kiinnittyy yhä kasvavissa määrin kännyköihin. Myös pyöräillessä. Höökin mielestä kehitys on huolestuttavaa.

”Ehdottomasti puhelin pois pyöräillessä. Puhelin vie keskittymiskyvystä huomattavan osan. Kesällä sain yhä uudelleen puhua siitä, ettei pyöräillessä voi pelata Pokémonia. Pyöräilyonnettomuuksistahan vain osa tulee poliisin tietoon, mutta tiedän ainakin yhden tapauksen, jossa Pokémon Go -kännykkäpeliä pelannut ajoi ojaan ja mursi ranteensa.”

Liikenneturva kannustaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa matkapuhelimen käytöstä liikenteessä ja sopimaan yhteiset toimintatavat.

Poliisin mukaan kännykän käytöstä pyöräillessä ei sakoteta, mutta siihen ei haluta myöskään kannustaa.

”Ei se samalla lailla ole kiellettyä, kuin moottoriajoneuvojen kohdalla. Tosin joissakin tapauksissa kyseeseen voi tulla yleinen vaaran aiheuttaminen. Ja jos kännykkää käyttäessä pyöräilijä aiheuttaa jonkun onnettomuuden, niin ei puhelimen näpräämistä tutkinnassa ainakaan hyvällä katsota.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat