Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmin lentokentän painuva savipohja ei rakentamisen suunnittelijoita hetkauta –”Paaluttaminen ei ole erityisen kallista”

Malmin lentokentän savipohjalle suunnitellaan asuntoja 25 000 ihmiselle. Geoteknikkojen mukaan maapohjan painuminen ei ole mikään ongelma.

Kaupunki
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Malmin lentokentän paikalle on suunniteltu erikokoisia taloja.
Malmin lentokentän paikalle on suunniteltu erikokoisia taloja. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Fakta

 Savikko yleensä paalutetaan rakennusten alta teräsbetonipaaluilla.

 Paikoin joudutaan käyttämään porapaaluja. Ne ovat teräspaaluja, jotka asennetaan poraamalla pakoilleen. Menetelmä on noin kaksi kertaa kalliimpi kuin tavanomainen teräsbetonipaalutus. Menetelmää on käytetty muun muassa Jätkäsaaressa.

 Kallioinen maaperä vaatii louhintaa. Louhe voidaan kierrättää.

 Piha-alueiden vakauttamiseksi on erilaisia menetelmiä. Yksi niistä on asentaa pilarimaisia rakenteita metrin välein. Pilaristabiloinnin tehtävä on kantaa päälle tulevaa kuormaa.

 Sekoitinkärjellä voidaan sekoittaa savimaaperään sitä tukevoittavaa sementtiä tai kalkkisementtiä.

Malmin lentokentän alla oleva maaperä on tavanomaista helsinkiläistä rakennuspohjaa. Sen päälle ei ole halpaa eikä kallista rakentaa, vaan jotakin siltä väliltä. Näin kertoo geotekniikkapäällikkö Mirva Koskinen Helsingin kiinteistövirastosta.

”Se on tyypillistä rakennusmaata pääkaupunkilaisiin olosuhteisiin nähden”, Koskinen luonnehtii.

Samaa sanoo Koskisen esimies, geoteknisen osaston osastopäällikkö Ilkka Vähäaho Helsingin kiinteistövirastosta.

”Malmin maaperä ei ole erityisen poikkeuksellista”, hän sanoo. Vaikeampiakin alueita on Helsingissä rakennettu.

”Esimerkiksi Arabianrannassa ongelmana eivät olleet pelkästään painumat. Koko maaperä oli matkalla kohti merta”, Vähäaho kuvaa.

Geotekniikkapäällikkö Mirva Koskinen kommentoi HS:n kirjoitusta Malmin lentokentän luoteiskulmauksessa sijaitsevasta Fallkullan kiilasta. Alueella sijaitsevien asuintalojen pihamailla ja kulkuväylillä maa on paikoin painunut ja aiheuttanut muun muassa runkovesiputken katkeamisen.

Fallkullan kiilan alue on savikkoa. Saven kuivuessa sen tilavuus pienenee ja rakennusmaan pinta saattaa painua. Painuminen on luonnollista, ja se saattaa jatkua sadankin vuoden ajan.

Mirva Koskinen puhuu nimenomaan painumisesta eikä vajoamisesta: ”Kun savimaalle rakennetaan taloja tai infraa [esimerkiksi pihoja, teitä ja kunnallistekniikkaa], maan pintaa pitää yleensä korottaa, esimerkiksi jotta viemärit voidaan rakentaa siten, että hulevedet kulkevat niissä painovoimalla”, hän selittää.

”Täytemaa tuo saveen kuormitusta, mikä aiheuttaa painumista.”

Helsinki suunnittelee rakentavansa Fallkullan kiilan naapuriin nykyisen Malmin lentoaseman maille asunnot 25 000 helsinkiläiselle. Lentoaseman maaperä on jotakuinkin samaa kuin Fallkullan kiilassa.

Jotta talot eivät vajoaisi, maa rakennusten alla paalutetaan. Esimerkiksi Fallkullan kiilassa talot paalutettiin, mutta pakoin väyliä, pihoja ja piharakennuksia ei, jolloin rakennelmat vajosivat.

Tästä syystä ”Malmin kentälle ei halpoja asuntoja rakenneta koskaan”, arveli paikallisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marko Klapuri mainitussa HS:n haastattelussa.

Jos savimaaperän vahvistaminen ja paalutus tehdään kunnolla, se maksaa ja näkyy asuntojen hinnoissa, Klapuri päätteli.

Geotekniikkapäällikkö Mirva Koskinen on laskeskellut ”karkealla tasolla” maapohjarakentamisen kustannuksia ja niiden vaikutusta asuinrakentamisen hintaan Malmin lentokentällä. Lopputulema on keskiluokkaa.

”Ainahan rakentaminen maksaa. Ideaalisia yhtenäisiä alueita ei Helsingissä enää juuri ole”, hän toteaa.

Parasta rakennusmaata on kantava maaperä, jota ei tarvitse vahvistaa. Isoista alueista esimerkiksi osa Vuosaarta oli sellaista. Helsingissä on Koskisen mukaan jäljellä melko vähän helposti rakennettavaa maata, jopa vain yksittäisiä tontteja.

Kallioperäkään ei tee rakentajaa onnelliseksi, koska se vaatii louhintaa, mikä taas on kallista. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Kruunvuorenranta ja nyt rakenteilla oleva Keski-Pasilan eteläosa.

Jätkäsaari ja Kalasataman alue taas ovat meren päälle kasattuja vanhoja täyttömaita. Ne on rakennettu aikoina, jolloin kriteerit olivat toiset kuin nykyiset. Alueet vaativat osin myös pohjan vahvistustöitä.

Fallkullan kiilan tai Malmin lentokentän kaltaisia aiempia savikkoalueita Helsingissä on muun muassa Pukinmäessä, Viikin Latokartanossa tai Pikku Huopalahdessa. Savikerroksen paksuus on 10–15 metriä. Paalua upotetaan saveen, kunnes vastaan tulee kallio tai tiivis moreeni. Paalun hinnan määrittää sen pituus, mutta myös materiaali.

”Malmilla soveltuvat käytettäväksi tavanomaiset teräsbetonipaalut. Se ei ole erityisen kallista”, Koskinen sanoo.

Teräsbetonipaalutus lisää viisikerroksisessa kerrostaloissa kerrosneliön hintaa noin 40 eurolla verrattuna siihen, ettei paalutusta tarvita. Kaksikerroksiseen taloon paalutus voi tuoda vaikkapa 90 euron lisän kerrosneliötä kohti.

Malmille on suunniteltu erikokoisia taloja, muun muassa kerrostaloja ja parikerroksisia pienempiä taloja. Mitä pienempi talo, sitä kalliimmaksi paalutus tulee kerrosneliötä kohti.

Malmin lentokentän alue on savikkoa. Vieressä on vielä vetelämpää: ”Tattarisuon pienteollisuusalue on suota. Siihen tarkoitukseen alue toimii”, Ilkka Vähäaho toteaa.

Hän ei usko, että Tattarisuolle kaavoitetaan asumista. Alueen viemäreissä on jo ollut ongelmia. Ja sitten on huolena vielä se iso asia, kun maahan kosketaan.

”Pidämme erityistä huolta pohjavedestä, jotta sen pinta ei laske”, Vähäaho lupaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat