Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urho Kekkosen hurja visio Helsingistä vuodelta 1928: juutalaiset ulos keskustasta, ”ryssänkirkko” revittävä alas

Ylioppilaslehdessä julkaistussa pakinassa tuleva presidentti kirjoittaa ajan hengen mukaisesti suomalaisuusaatteen huumassa

Kaupunki
 
HS
Sisäministeriksi edennyt Urho Kekkonen selosti eduskunnalle IKL:n toimintaa 1938. Hän yritti lakkauttaa äärioikeistolaisen järjestön.
Sisäministeriksi edennyt Urho Kekkonen selosti eduskunnalle IKL:n toimintaa 1938. Hän yritti lakkauttaa äärioikeistolaisen järjestön. Kuva: HS

Helsinki olisi perin erilainen, jos nuori Urho Kekkonen olisi saanut tahtonsa läpi. Uspenskin katedraalista ei olisi jäljellä häivääkään, Helsingin juutalaisyhteisö olisi kenties ahtaalla, ja Senaatintori muistettaisiin kirjarovion paikkana.

”Minä olin diktaattori”, alkaa marraskuussa 1928 Ylioppilaslehdessä julkaistu pitkä pakina. Siinä nimimerkki Lautamies kuvailee, kuinka panisi Suomen ja sen pääkaupungin asiat järjestykseen. ”Lautamies” oli itse asiassa 28-vuotias Urho Kaleva Kekkonen, vastavalmistunut juristi ja Ylioppilaslehden päätoimittaja.

”Minua sanottiin Pohjolan Mussoliniksi”, Kekkonen jatkaa. ”Minäpä hallitsin rautaisella kädellä.”

Kirjoittaja summaa hallitustoimiensa olevan ”hyviä”. Jo valtakauden ensimmäinen toimi olisi kohdistunut Helsinkiin.

Ida von Gericke / Helsingin kaupunginmuseo
Uspenskin katedraali rakenteilla vuonna 1866.
Uspenskin katedraali rakenteilla vuonna 1866.

”Määräsin ryssänkirkon, myöskin Uspenskin katedraaliksi nimitellyn, revittäväksi alas kolmessa vuorossa, yötä päivää”, kuvitteellinen hallitsija linjaa.

Pakinan ilmestymisvuonna Uspenskin katedraalia heikentämään oli valmistunut massiivinen kerrostalo aivan kirkon taakse. Se alleviivasi todellisuudessakin suomalaisuusaatetta venäläisyyden kustannuksella. Toisaalta Kekkonen ei näyttäisi arvostavan sitäkään: ”Innokas rakennusmestari oli pannut jonkun dynamiittipötkyn liikaa, koska pari viereistä taloakin tuli alas kirkon mukana.”

Näin ei käynyt, minkä myös tuore kuva kertoo:

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Uspenskin katedraali seisoo edelleen Katajanokalla. 1920-luvun lopulla sen kanssa kilpailemaan nousi arkkitehti Sigurd Frosteruksen piirtämä kerrostalo (kuvassa kirkon oikealla puolella).
Uspenskin katedraali seisoo edelleen Katajanokalla. 1920-luvun lopulla sen kanssa kilpailemaan nousi arkkitehti Sigurd Frosteruksen piirtämä kerrostalo (kuvassa kirkon oikealla puolella).

Kekkonen oli nuoruudessaan innokas Akateemisen Karjala-Seuran aktiivi. Seura tavoitteli mahdollisimman laajaa ja mahdollisimman suomenkielistä Suomea. Erityisen kiinnostunut AKS oli silloisen rajan takana Neuvostoliitossa asuvista suomalaisista ja suomensukuisista.

”Sillä niin totta kuin minä uskon yhteen suureen Jumalaan, niin minä uskon yhteen suureen Suomeen ja sen suureen tulevaisuuteen”, AKS:n valassa vannottiin.

Aarne Pietinen
Akateemisen Karjala-seuran valatilaisuus itsenäisyyspäivänä Vanhalla ylioppilastalolla. Kuvausvuosi ei tiedossa.
Akateemisen Karjala-seuran valatilaisuus itsenäisyyspäivänä Vanhalla ylioppilastalolla. Kuvausvuosi ei tiedossa.

Pakinassa Kekkonen luetteleekin koko joukon toimia, joilla Suomi laajenisi tai muuten vahvistaisi otettaan naapurimaissa. Pohjois-Norjan hän esimerkiksi ostaisi Suomelle.

Suomalaisuuden edistämiseen kuului pakinoitsijan mielestä vieraaksi koettujen ryhmien kampittaminen.

”Siirsin Hufvudstadsbladetin kirjapainon ja toimituksen Sipooseen ja ajoin seemiläiset pois Heikinkadulta.”

Seemiläisten poisajamisella viitataan tähän:

Foto Roos
Kampin Narinkka vuonna 1928. Taustalla oikealla kauppias David Federnesser.
Kampin Narinkka vuonna 1928. Taustalla oikealla kauppias David Federnesser.

Heikinkadun eli Mannerheimintien länsipuolella, nykyisen linja-autoaseman tuntumassa oli juutalaisten kauppiaiden tori, Narinkka. Juutalaisten vastainen eli antisemiittinen heitto on tekstissä lauseena muiden joukossa.

Sen sijaan ruotsin aseman nakertamisesta haaveillaan pakinassa laajemminkin.

”Määräsin perhekielen suomeksi niissäkin perheissä, joissa rouva oli ruotsalainen ja herra suomalainen”, Lautamies linjaa.

Kouluhallituksen ruotsinkielisen osaston lakkauttaminen oli kaikesta päätellen Kekkosen toive. Samoin Helsingin yliopiston suomalaistaminen, kuten myös venäläisyyden poistaminen: ”Poistin ryssän kuvat yliopistosta ja ryssän muistot koko maasta.”

Syystä tai toisesta nuori juristi Kekkonen ei arvostanut erästä oikeustieteellistä kirjaa ja ehdotti kirjaroviota Helsingin keskustaan.

”Hernbergin Yleissiviilioikeus-nimisen oppikirjan julistin pannaan ja annoin Anton Kotosen toimeksi polttaa kaikki saatavissa olevat kappaleet julkisesti valtioneuvoston torilla.”

Opuksen kirjoittaja Werner Alarik Hernberg oli Helsingin yliopiston siviilioikeuden apulaisprofessori, mikä saa arvelemaan, että kirjaroviossa on kyse opiskelijahuumorista.

Mielenkiintoista on myös, että Kekkonen käyttää nimitystä ”valtioneuvoston tori”, ei Venäjän aikaan viittaavaa Senaatintoria.

Entä mitä uutta Kekkonen olisi luonut Helsinkiin? Ideoita ei esitellä pakinassa paljonkaan, mutta räjäytetyn Uspenskin katedraalin tilalle hän ainakin rakennuttaisi ”uuden, komean suomalaisen oppikoulun.”

Opettajiksi Kekkonen kaavailee ajankohdan johtavia kansallismielisiä hahmoja, kaikki miehiä. Esimerkiksi uskontoa olisi opettanut Isänmaallisen kansallisliikkeen kansanedustaja, kiistelty pastori Elias Simojoki.

Oppiaineissa näkyy sekä modernin maailman viehätys että kiinnostus sotataitoihin: on lentotaidon teoriaa ja ensiapua tapaturmissa.

Ajan myötä Kekkosen ajattelu liudentui, kuten tapahtui koko maassa 1930-luvun aikana. Sodan jälkeen Kekkonenkin joutui toimimaan uudenlaisessa, Neuvostoliiton hallitsemassa ympäristössä.

Pakinan diktaattorin hallitsijanuran loppu on varsin erilainen kuin presidentti Kekkosen valtakauden päätös, josta on viime aikoina paljastunut uutta tietoa.

”Ja kun sain kaikki hyvään kuntoon, ihmisiin mielisuosion ja hyvän tahdon, luovuin kansalaisten ihmeeksi ja murheeksi diktaattorin virasta ja lähdin perheineni Lotinanpellon lähistöltä [Laatokan itäpuolelta] ostamalleni maatilalle, jossa viljelin tulppaaneja hamaan kuolemaani saakka.”

Mitä nykysuomalaisen pitäisi ajatella Kekkosen tekstistä?

Kekkosen nuoruusvuosia tutkinut filosofian tohtori Ari Uino muistuttaa, että pakinan tyylilaji on satiiri.

”Se kertoo siitä, miten nuoret miehet halusivat ravistella yhteiskuntaa. Pääosassa ovat hänen ystävänsä”, Uino sanoo ja muistuttaa, että ikäpolvien sotaa on käyty aina.

Hänen mukaansa Kekkosen omien nuoruusvuosien aktivismista oli apua, kun hän presidenttinä kohtasi 1960- ja 1970-lukujen yhteiskunnallisen murroksen.

Kirjaimellisena poliittisena julistuksena tekstiä ei pidä ottaa. Tuulesta temmattuja ajatukset eivät kuitenkaan ole.

”Siinä näkyy sen ajan aatteellinen ilmapiiri.”

HS
Kekkosen tekstissä viitataan fasismin perustajaan Benito Mussoliniin, joka nousi Italian johtoon 1922. Kuva vuodelta 1933.
Kekkosen tekstissä viitataan fasismin perustajaan Benito Mussoliniin, joka nousi Italian johtoon 1922. Kuva vuodelta 1933.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat