Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskonnonopettaja Jenni Korte kääntyi saarnaamaan yrittäjyyden ilosanomaa – koululaisia ohjataan nyt bisneksen tekoon

Yrittäjyys tulee ryminällä kaikkiin kouluihin. Töölössä se näkyy esimerkiksi niin, että lukiolaiset perustavat vuodeksi oikean yrityksen.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Lukiolaisten yrityksen ensimmäinen välipalapatukka valmistetaan samana iltana kotikeittiössä, mutta missä niitä kannattaisi markkinoida? Sara Koivukoski (edessä), Jenni Kujala (vas.), Suado Khalif, Efema Okungbowa ja Riina Sydänmaanlakka miettivät.
Lukiolaisten yrityksen ensimmäinen välipalapatukka valmistetaan samana iltana kotikeittiössä, mutta missä niitä kannattaisi markkinoida? Sara Koivukoski (edessä), Jenni Kujala (vas.), Suado Khalif, Efema Okungbowa ja Riina Sydänmaanlakka miettivät. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Yrittäjyyttä tuodaan kouluihin

 Yrittäjyys ja työelämätaidot korostuvat tänä syksynä voimaan tulleessa uudessa opetussuunnitelmassa. Ne eivät siis ole mukana ensimmäistä kertaa tai ainoina isoina yhteiskunnallisina teemoina, mutta saavat kuitenkin runsaasti tilaa. Kaikille pakollista valtakunnallisesti säädeltyä oppiainetta nimeltä yrittäjyys ei edelleenkään ole olemassa, vaan koulujen välillä on suuria eroja siinä, miten ne aihetta käsittelevät.

 Nuorten yrittäjien Vuosi yrittäjänä -kursseja järjestetään vuosittain Suomessa jo tuhansille nuorille. Harjoitusyritykset myös kilpailevat keskenään. Tänä vuonna voiton vei Espoon Etelä-Tapiolan lukiolaisten mustikkamehua valmistava firma.

 Toinen hyvin laajalle levinnyt tapa opetella yrittäjyyttä peruskoulussa ovat Taloudellinen tiedotustoimisto TATin pyörittämät leikkiyhteiskunnat eli Yrityskylät, joissa käy jo merkittävä osa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisista.

Pulpettien päällä kehitetään vegaanisia välipalapatukoita. Ensimmäiset herkut paistetaan pian kotona, ja nyt mietitään markkinointia. Naapuripulpetilla toinen nuori yrittäjä hioo viimeisiä yksityiskohtia: lasten liikuntakerho kokontuu ensimmäisen kerran lokakuun loppupuolella.

Nämä eivät ole mitään leikkiyrityksiä. Töölöläislukiolaiset perustavat kurssillaan toimivan yrityksen vuodeksi.

Yrittäjyys on hyvin esillä uudessa opetussuunnitelmassa ja siten pinnalla kaikissa kouluissa. Kaikkien helsinkiläiskoululaisten tavoitteena olisi nyt esimerkiksi ”oppia yrittäjämaista toimintatapaa” ja ”oivaltaa työn ja yritteliäisyyden merkitys”. Eri oppilaitoksissa tämä voi tarkoittaa aivan toisistaan poikkeavia asioita.

Täällä Etu-Töölössä se tarkoittaa esimerkiksi tätä ja yhdeksää muuta suosittua valinnaista kurssia. Miksi lukiolaiset valitsevat yrittäjyyskurssin?

”Tämä voi olla unelmaduuni, jota haluan myöhemmin tehdä. En ole varma, muta täällä voin kokeilla”, sanoo esimerkiksi Ibrahim Hussein, joka tosiaan suunnittelee tarjoavansa liikuntaa somalilapsille kuun lopusta alkaen. Tilat löytyvät lukiosta.

”Haluan tehdä itse. Täältä saa hyvän pohjan ja kokemusta”, sanoo Riina Sydänmaanlakka, jonka ryhmä aikoo aloittaa välipalapatukoiden tuotannon.

”Ja mahdollisesti rahaa myös”, sanoo Onni Heikkinen, joka on osana kansainvälistä porukkaa rakentamassa seinäkelloja kierrätysmateriaalista.

Yrittäjyyskurssin opettaja Jenni Korte vahvistaa, että joskus joku tosiaan ansaitsee koulussa perustamallaan yrityksellä euroja. Rikastuminen ei silti ole varsinainen tavoite, sillä ei tarvitse olla kehittänyt maailman parasta bisnesideaa valmiiksi 18-vuotiaana.

Itse asiassa kovasta työstä huolimatta taloudellisesti myttyyn mennyt projekti voi opettajan silmissä olla kurssin onnistunein. Täällä nimittäin arvostetaan luovuutta ja kokeilunhalua. Suuria pääomia lukiolaisten yrityksiin ei vielä tarvita, eikä kaikista tule isona yrittäjiä.

Korte puhuu siitä, että yrittäjyyskurssilla vahva voi olla muutenkin koulussa hyvä, mutta yhtä hyvin onnistua jossain ensimmäistä kertaa elämässään. Hän ajattelee, että yrittäjyysopinnoilla voi olla valtava merkitys nuoren itsetunnolle, ja ne voivat jarruttaa rajusti nuorten syrjäytymistä.

Ja tosiaan, liikkeelle lähdetään siitä, mikä kurssilaisista itsestään on tärkeää. Tässä luokassa yhtenä isona teemana näyttää olevan ekologisuus, ja monen idea perustuu kierrätykseen. Toinen perusmalli on esimerkiksi lähteä myymään harrastuksissa hankittua osaamista.

”Täällä saa kokeilla, pystyisikö elättämään itsensä sillä mitä muutenkin tykkää tehdä. Tai laajemmin, täällä saa etsiä omia vahvuuksiaan. Itse löysin omani vasta päälle kolmekymppisenä. Kyllä koulun täytyy tarjota nuorille parempaa.”

Korte opettaa myös uskontoa. Tai sanotaan näin: muutama vuosi sitten hän opetti vain uskontoa ja piti yrittäjyyden tuomista kouluun epäilyttävänä. Nyt hän pursuu intoa ja on hiljattain käynyt pokkaamassa Nuori Yrittäjyys ry:n palkinnon maakunnan parhaana yrittäjyyskasvattajana.

Etu-Töölön lukio on yrittäjyyspainotteinen. Joissain muissa kouluissa tämä tarkoittaa yrittäjyyslinjaa, jolle pyritään erikseen. Täällä painotus on toteutettu kursseina, joista opiskelija voi ottaa yhden tai vaikka kaikki.

Osassa tehdään asioita laajasti, kuten täällä Vuosi yrittäjänä -kurssilla tai kansainvälisissä yhteistyöprojekteissa. Osassa taas keskitytään johokin pienempään asiaan, kuten vaikka työnhakuun tai pelkästään tuotekehitykseen.

Byrokratiaan, kirjanpitoon tai ylipäätään yrityksen aloitukseen liittyvään paperisotaan sen sijaan ei keskitytä.

”Tärkeintä on, että pääsee heti tekemään”, Korte sanoo.

Juhani Niiranen / HS
Ibrahim Hassanin lokakuun lopussa aloittava yritys järjestää somalilapsille liikuntaa, siis esimerkiksi koripalloa ja jalkapalloa lukion tiloissa.
Ibrahim Hassanin lokakuun lopussa aloittava yritys järjestää somalilapsille liikuntaa, siis esimerkiksi koripalloa ja jalkapalloa lukion tiloissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat