Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lujabetonin auto tuuppasi betonia keskelle Helsingin Keskuspuistoa: miten yhtiö keksi syyttää ruotsalaisia?

Helsingin Keskuspuistossa luontoon kaadettu betoni nostatti nopeasti aaltoja sosiaalisessa mediassa

Kaupunki
 
Petri Ojala / HKR
Hakamäentien sillan alla näkyi vielä alkuviikosta betoniläjiä. Betonia lojui muun muassa ojassa.
Hakamäentien sillan alla näkyi vielä alkuviikosta betoniläjiä. Betonia lojui muun muassa ojassa. Kuva: Petri Ojala / HKR

”Tämä on sinällään harmillinen keissi, mutta ihan hyvänä sisäisenä opetuksena on tullut se, että kaikkien asioiden pitää olla aina kunnossa”, toteaa Lujabetoni-yhtiön viestintä- ja brändijohtaja Jussi Hirvelä.

Opetuksen juuret ovat tilanteessa, jonka valpas ohikulkija havaitsi Helsingin Keskuspuistossa viime viikolla. Hän epäili, että ympäristörikoksen tunnusmerkistö voi täyttyä, kun kuljettaja puhdisti betoniautosta jäännösbetonia suoraan luontoon. Tilanteesta otettu valokuva alkoi herättää kohua sosiaalisessa mediassa pian sen jälkeen, kun se julkaistiin Twitterissä.

HS uutisoi betonin kippaamisesta ja sitä seuranneesta jälkipuinnista keskiviikkona. Brändijohtaja Hirvelän ja Helsingin virastojen sosiaalisessa mediassa käymä viestinvaihto sisälsi runsaasti yllättäviä käänteitä.

Ensi alkuun Hirvelä jopa epäili, että Twitterissä julkaistu kuva olisi todellisuudessa otettu Helsingin sijasta Tukholmassa. Tähän johtopäätelmään hän päätyi, koska ajoneuvossa oli ”Lujabetong AB” -teippaukset.

Artikkeli jatkuu Twitter-upotuksen jälkeen.

”Meillä on tiukat graafiset ohjeet siitä, että Suomessa autot näyttävät tietynlaisilta ja Ruotsin yhtiön alla toimivat autot näyttävät tietynlaisilta. Eihän betonia kuljeteta yleensä Tukholmasta Helsinkiin, niin ajattelin, että tässä täytyy nyt olla joku väärinkäsitys”, Hirvelä kertoo.

Väärinkäsityksen teki kuitenkin Hirvelä itse. Helsingin kaupungin ympäristökeskus kun ilmoitti pian Twitterin betonikeskustelussa, että heidän tarkastajansa oli käynyt tutkimassa vahinkoja Hakamäentien sillan kupeessa Helsingissä.

Tämän jälkeen Hirvelän huomio kiinnittyi Twitter-kuvassa näkyvän betoniauton kuljettajan takin väriin. Se on keltainen.

”Meidän kuljettajillamme on vain punaisia ja oransseja takkeja.”

Lujabetonin Ruotsin-yksikkö on aiemmin myynyt betoniautoja yhtiön ulkopuolisille tahoille Suomeen, joten Hirvelä uskoi Keskuspuiston auton olevan yksi niistä.

Seuraavana aamuna eli tämän viikon tiistaina Hirvelä sai kuitenkin jälleen uutta tietoa, joka vahvisti, että kuvan betoniauto on kuin onkin Suomen Lujabetonin omistuksessa – kuljettaja ei kuitenkaan ollut yhtiön vakioväkeä.

Ruotsalaiset saivat siis lopulta synninpäästön.

Hirvelä kertoo, että kriisiviestintätilanteessa pitäisi ”tietysti olla heti oikeat faktat pöydässä ja totuus tiskissä”. Hän halusi reagoida asiaan nopeasti Twitterissä, sillä vaikeneminen olisi hänen mielestään voinut johtaa ojasta allikkoon.

”Jos kerrotaan pelkästään, että ’selvittelemme asiaa’, niin sehän on usein vain bensaa liekkeihin.”

Monella on varmasti tuoreessa muistissa on Särkänniemen huvipuiston ratkaisu vaieta täysin ja kuljettaa delfiinit huomaamattomasti Kreikkaan. Suunnitelma meni täysin poskelleen; Särkänniemi joutui paitsi valtavaan mediamylläkkään myös paheksunnan kohteeksi hämäräperäiseltä kalskahtaneen viestintästrategiansa vuoksi.

Hirvelä siis puhui, joskin hänen tietonsa elivät varsin railakkaasti.

”Parhaan tiedon mukaan tässä edettiin, mitä siinä illalla sai ihmisiä kiinni.”

Hirvelä näkee sosiaalisen median hyvänä asiana, sillä sen ketteryys ja voima ovat omiaan patistamaan yrityksiä vielä tavanomaistakin tarkempaan toimintaan.

”Jos jotain vastuutonta tekemistä esiintyy, niin kyllä se paljastuu sosiaalisessa mediassa”, hän toteaa.

Keskuspuistoon hylätty betoni ei aiheuttanut ympäristökeskuksen mukaan sanottavaa vahinkoa luonnolle. Rakennusvirasto kuitenkin pohtii, tekeekö se asiasta rikosilmoituksen poliisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat