Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahjuksen ottamisesta syytetty Peltomäki oikeudessa: Ei tullut mieleenkään pohtia jääviyskysymyksiä

Entistä Vantaan kaupunginjohtajaa Jukka Peltomäkeä kuultiin lahjuskäräjillä torstaina

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen HS
Jukka Peltomäen oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi syyskuun lopussa.
Jukka Peltomäen oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi syyskuun lopussa. Kuva: Heidi Piiroinen HS
Fakta

Oikeudenkäynnissä on kolme haaraa

 Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) epäillään saaneen lahjuksia arkkitehtitoimiston Forma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta. Helsingin käräjäoikeus alkaa puida tätä asiaa tiistaina.

 Tuomisen epäillään lahjoneen myös Vantaalla erityisen vahvassa asemassa olleen vuokra-asuntorakennuttaja VVO:n entistä johtajaa ja vantaalaista kuntapoliitikkoa Tapio Päivistä (sd). Tämän haaran käsittely alkaa oikeussalissa marraskuun loppupuolella.

 Lisäksi Tuomisen epäillään lahjoneen myös HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa Jari Leivoa. Tämän lahjusepäilyn oikeuskäsittely alkaa tammikuussa.

Vantaan entistä kaupunginjohtajaa Jukka Peltomäkeä kuultiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Peltomäki on syytteessä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteiden mukaan arkkitehti Leila Tuominen ja hänen yrityksensä Forma-Futura antoivat Peltomäelle ja tämän perheelle taloudellisia etuja yhteensä noin 280 000 euron arvosta vuosina 2006–2011. Kyse oli muun muassa edullisesta asumisesta, laskujen maksusta, rahansiirroista ja ulkomaanmatkoista. Tuomista syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta.

Peltomäki toimi kyseisinä vuosina ensin Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana ja keväästä 2011 lähtien muutaman kuukauden Vantaan kaupunginjohtajana.

Syyttäjien mukaan Tuominen pyrki etuja antamalla vaikuttamaan Peltomäen toimintaan virkamiehenä. Peltomäki ei jäävännyt itseään rakennushankkeista, joissa Forma-Futura oli mukana.

Peltomäki sanoi torstaina, ettei voinut kuvitellakaan, että Tuominen olisi konsultin roolissa voinut olla kaavoitusasioissa sellaisessa asemassa, että hänen olisi pitänyt pohtia jääviyskysymyksiä. Hän myös kiisti suositelleensa Forma-Futuraa mihinkään hankkeisiin tai puuttuneensa kaavoihin.

Peltomäen mukaan hän tutustui Tuomiseen, kun hän oli hommannut työhuoneen arkkitehtitoimiston tiloista. ”Tiesin Tuomisen aikaisemmin, mutta en ollut ollut hänen kanssaan tekemisissä.”

Peltomäen mukaan hänestä muodostui Tuomiselle tukihenkilö, jonka kanssa tämä saattoi keskustella yrityksensä asioista. Kaksikko viihtyi hyvin yhdessä. ”Tuominen on poikkeusyksilö niin kuin kaikki sellaiset, jotka voidaan katsoa menestyneiksi.”

Peltomäen mukaan Tuominen organisoi yrityksensä niin tehokkaaksi kuin suunnittelutoimiston voi organisoida. ”On absurdi ajatus, että tuntemalla jonkun Peltomäen voisi rakentaa taloudellisen menestyksen. Se on harhakuva.”

Kaksikon tutustumisen aikaan Peltomäki ja hänen perheensä oli taloudellisissa vaikeuksissa. Peltomäen mukaan hän lainasi Tuomiselta ensimmäisen kerran rahaa 1990-luvun puolivälissä.

”Olin joutunut lainaamaan eri puolilta. Ystävät, jotka pystyivät vippaamaan, olivat aika vähissä”, Peltomäki kertoi.

Peltomäki kuvaili, että kaksikosta oli tullut läheinen ja Tuominen oli halunnut kannustaa häntä opiskeluissa. Rahat kuluivat perheen normaaleihin menoihin. Lainoista oli myös tehty velkakirjat. Peltomäki huomauttikin, ettei velkakirjoja varmasti olisi tehty, jos olisi ollut tarkoitus kikkailla jotakin ja rahoja ei olisi ollut tarkoitus maksaa takaisin.

Peltomäki kertoi, että hän päätyi vastahakoisesti hakemaan Vantaan apulaiskaupunginjohtajan paikkaa, koska poliittinen imu oli kova. Lisäksi Vantaan Sanomien päätoimittajakin oli suostutellut Peltomäkeä hakemaan.

Peltomäki oli lainannut Tuomiselta rahaa myös virkakautensa aikana, koska pankkilainaa oli jo paljon.

”Leila oli sitä mieltä, että kun olet juuri saamassa hommaa kasaan, ei sun kannata enää pankkiin mennä”, Peltomäki kuvaili.

Tuominen oli lainannut Peltomäelle rahaa myös sen jälkeen, kun hänen toimensa Vantaan kaupunginjohtajana päättyi. ”Se oli aikamoinen katastrofi koko homma. Kyllä Leila on senkin jälkeen lainannut rahaa.”

Peltomäki kiisti myös, että kaksikon matkoihin olisi liittynyt mitään lahjontaa. Peltomäen mukaan hän ei liittynyt mitenkään poikiensa edullisiin vuokrasopimuksiin Tuomisen kanssa tai heidän golfyhtiönsä rahoittamiseen.

Peltomäki kertoi myös, että hänellä on paljon vihamiehiä. Hän antoikin ymmärtää, että hän kokee olevansa ajojahdin uhri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat