Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin hiippakuntavaltuusto: Homopareja voidaan alkaa vihkiä Helsingissä ja Vantaalla maaliskuussa 2017

Helsingin hiippakuntavaltuuston linjaus on päinvastainen kuin aiempi piispainkokouksen näkemys

Kaupunki
 
Katarina Sällylä
Seksuaalista tasa-arvoa ajava Pride-kulkue päätyi Helsingin tuomiokirkon portaille kesäkuussa 2015.
Seksuaalista tasa-arvoa ajava Pride-kulkue päätyi Helsingin tuomiokirkon portaille kesäkuussa 2015. Kuva: Katarina Sällylä

Papit voivat vihkiä ensi vuoden maaliskuusta lähtien ongelmattomasti myös samaa sukupuolta olevia pareja, linjaa Helsingin hiippakuntavaltuusto. Se hyväksyi asiaan liittyvän ponnen kokouksessaan torstaina.

Helsingin hiippakuntaan kuuluu Helsinki, Vantaa ja joukko Itä-Uudenmaan kuntia.

Linjaus on päinvastainen kuin se, minkä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous teki kesällä. Piispainkokouksen mukaan kirkko ei tarjoa samaa sukupuolta oleville pareille kirkollista vihkimistä, vaikka sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan 1. maaliskuuta 2017.

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen kertoo, että piispainkokouksen linjaus on vain yksi tulkinta.

”Eikä se ole välttämättä oikea”, Korhonen sanoo.

Hiippakuntavaltuuston näkemys pohjaa Korhosen mukaan siihen, että kirkkolaissa ei ole säädetty erikseen avioliittoon vihittävien ihmisten sukupuolesta.

”Laintulkintamme mukaan papit voivat maaliskuun alun jälkeen vihkiä ongelmattomasti myös samaa sukupuolta olevia pariskuntia, koska valtion avioliittolaki sen silloin sallii, eikä kirkon omassa lainsäädännössä säädetä mitään asiasta”, Korhonen perustelee.

Tässä tapauksessa pappi ei siis voisi toimia väärin ja saada rangaistusta, mikäli hän vihkii samaa sukupuolta olevan pariskunnan. Pappi toimisi hiippakuntavaltuuston laintulkinnan mukaan näin ollen voimassa olevaa kirkkolainsäädäntöä ja Suomen lakia noudattaen.

”Kumpaakaan näistä laintulkinnoista – siis piispainkokouksen tulkintaa tai oikeusoppineiden esittämää tulkintaa, jota me tässä edustamme – ei ole vielä tietenkään ratkaistu oikeusistuimessa, koska puhumme tulevaisuudesta.”

Korhonen pitää mahdollisena, että niin kauan kuin tilanne pysyy tulkinnanvaraisena, saatetaan asiaan hakea ennakkotapaus korkeimmasta oikeudesta asti.

Piispainkokouksella tai sen enempää hiippakuntavaltuustolla ei ole lopullista ratkaisuvaltaa siihen, saavatko papit vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja.

”Kirkolliskokous on ainoa, jolla olisi ratkaisuvalta. Se kun ei ole tehnyt mitään asialle, niin silloin on mentävä voimassa olevan lainsäädännön mukaan”, Korhonen toteaa.

Kirkolliskokouksen pitäisi siis muuttaa kirkkolakia, mikäli se haluaa estää samaa sukupuolta olevien avioliitot.

”Pelkkä piispojen esittämä pelottelu ei ole mikään säädös, joka ratkaisisi tämän asian.”

Hiippakuntavaltuuston tuoreen linjauksen voi tiivistää siten, että sillä rohkaistaan pappeja noudattamaan omaa laintulkintaansa ja vihkimään halutessaan myös homopareja ilman rangaistuksenpelkoa.

Korhonen kuitenkin muistuttaa, ettei asian keskiössä pitäisi olla piispat tai kirkon viranhaltijat. Hiippakunnanvaltuuston linjaus on ennen kaikkea viesti myös pariskunnille, jotka suunnittelevat häitään ensi vuodeksi.

Martti Kainulainen
Johanna Korhonen
Johanna Korhonen
Katarina Sällylä
Seksuaalista tasa-arvoa ajava Pride-kulkue päätyi Helsingin tuomiokirkon portaille kesäkuussa 2015.
Seksuaalista tasa-arvoa ajava Pride-kulkue päätyi Helsingin tuomiokirkon portaille kesäkuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat