Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohranan talo oli 1900-luvun alussa Helsingin vihatuin rakennus – nyt se palaa asuinkäyttöön

Taiteilija Venny Soldan-Brofeldt, Carl Gustav Emil Mannerheim ja tsaarin salainen poliisi ovat työskennelleet samassa kivitalossa. Kohta siellä asuu taas porvaristoa.

Kaupunki
 
HS
Korkeavuorenkatu 21:n komea kivitalo on rakennettu vuonna 1889.
Korkeavuorenkatu 21:n komea kivitalo on rakennettu vuonna 1889. Kuva: HS

Pääkaupungin valtalehti Hufvudstadsbladet kertoi 7. kesäkuuta 1889, että Korkeavuorenkatu 21:een oli valmistunut hieno kivitalo. Uutisen mukaan rakennus oli niin suuri, että sen Korkeavuorenkadulle aukeava julkisivu oli 128 jalkaa (39 m) ja Punanotkonkadun puoleinen julkisivu 152 jalkaa (46,3 m) pitkä.

Ensimmäiset vuokralaiset olivat jo muuttaneet taloon, ja pohjakerroksen kauppatiloja vielä viimeisteltiin.

”Talon Korkeavuorenkadun puoleista pääsisäänkäyntiä koristaa kaksi graniittipylvästä. Kerroksiin johtavat valkomarmoriset portaat, joita kannattavat rautapylväät ja goottilaiset holvit, kokonaisuuden ollessa siro ja elegantti”, lehti ihasteli.

Talon oli rakennuttanut ja omisti liikemies P.E. Färlander. Piirustukset oli tehnyt ruotsalainen arkkitehti Axel Högberg.

Mika Ranta / HS
Portaikon pylväskoristeluita.
Portaikon pylväskoristeluita.

Samaan aikaan Korkeavuorenkadun toiselle puolelle rakennettiin kirkkoa, jonka nimeksi tuli myöhemmin Johanneksenkirkko.

”Uusi kirkko ja herra Färlanderin talo vaikuttavat siihen, että tästä osasta Helsinkiä, joka vielä muutama vuosi sitten oli kurjassa kunnossa, tulee yksi pääkaupunkiseudun hienoimmista”, Hufvudstadsbladet kehui.

Taloon asettui asumaan viisikymmentä perhettä, ja muutaman vuoden päästä talonkirjoissa oli noin 300 nimeä. Vuokralaisten ammatit ulottuivat hovioikeudenneuvoksista työmiehiin ja kauppa-apulaisiin asti.

Vaikka kaikki talon asukkaat olivat vuokralaisia, heitä erotti toisistaan jyrkkä säätyjako. Kadun puoleisissa siivissä asui helsinkiläistä sivistyneistöä ja muuta varakasta väkeä. Heidän asuntonsa olivat valoisia ja tilavia. Yhdessä oli jopa wc:llä varustettu kylpyhuone.

Työläiset asuivat piharakennuksessa, jossa ei ollut vielä ajan uusimpia mukavuuksia, kuten sähköä tai viemäröintiä.

Talon kivijalassa oli ruokakauppa, leipomo ja kahvila sekä käsityöläisten verstaita.

Mika Ranta / HS
Pääportaikon kattokoriste.
Pääportaikon kattokoriste.

Taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtilla oli talossa ateljee. Hänen miehensä Juhani Aho oli tunnettu kirjailija ja sanomalehtimies, joka oli syksyllä 1889 perustamassa uutta suomenkielistä Päivälehteä, Helsingin Sanomien edeltäjää.

Vuokratalo tuotti omistajalleen hyvin, mutta ei riittävästi. Ensimmäinen omistaja P. E. Färlander joutui rahavaikeuksien takia myymään talon pian, ja seuraavakin omistaja J.E. Wallenius ajautui konkurssiin.

Kivitalo ennätettiin myydä monta kertaa ennen kuin sille löytyi vakaa omistaja, joka tosin ensimmäiseksi irtisanoi kaikki vanhat vuokralaiset.

Venäjän valtiovarainministeriö osti talon vuonna 1904 ja luovutti sen tsaarin salaisen poliisin, Ohranan, Suomen osastolle. Venäjällä kuohui, ja salaisen poliisin avulla tsaarinvalta kiristi otettaan Suomesta.

Korkeavuorenkatu 21:stä tulikin Helsingin vihatuin osoite. Sitä kutsuttiin ”Ohranan taloksi”, jonne vietiin kuulusteltavaksi muun muassa jääkäriliikettä koonneita suomalaisia itsenäisyysmiehiä.

Suomi itsenäistyi joulukuussa 1917, ja kuukautta myöhemmin alkoi sisällissota valkoisten ja punaisten kesken.

Punakaarti otti talon omaan käyttöönsä talvella 1918, kunnes punakaartin johto pakeni Helsingistä keväällä.

Sotamuseo
Vuosina 1931–1939 talossa kokoontui puolustusneuvosto, jota johti kenraali Mannerheim.
Vuosina 1931–1939 talossa kokoontui puolustusneuvosto, jota johti kenraali Mannerheim.

Sisällissodan jälkeen Suomen valtio julisti talon ”sotasaaliiksi”. Siitä tehtiin puolustusvoimien ja myöhemmin rajavartiolaitoksen toimistoja.

Korkeavuorenkatu 21:n kuuluisin virkamies oli kenraali Carl Gustav Emil Mannerheim, joka työskenteli talossa vuosina 1931–1939.

Mannerheim oli puolustusneuvoston puheenjohtaja, joka yritti taivutella vastahakoisia poliitikkoja myöntämään lisää puolustusmäärärahoja – melko huonolla menestyksellä, kuten talvisodan alkaessa havaittiin.

Rajavartiolaitos luopui talosta vuonna 2012 ja siitä asti se on ollut tyhjillään. Valtio ei löytänyt sille enää käyttöä. Pari vuotta sitten talo pantiin myyntiin, ja kaupat tehtiin vasta syyskuussa 2016.

Arvotaloihin erikoistunut suomalainen sijoittajaryhmä Grand Residence Development osti talon 21,5 miljoonalla eurolla.

Nyt talossa tehdään perusteellista remonttia. Kahden vuoden päästä talon pitäisi palata yli sadan vuoden harharetken jälkeen alkuperäiseen käyttöönsä. Siitä tulee kuudenkymmenen varakkaan helsinkiläisen perheen koti.

KORJAUS 18.10.2016. Tekstiin on korjattu nimi Axel Högberg. Alun perin oli kirjoitettu Högström.

Mika Ranta / HS
Ohranan talo nykykunnossaan.
Ohranan talo nykykunnossaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat