Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmin hautausmaan keskeltä löytyy omalaatuinen yksityishautausmaa – ”Meillä ei ole mitään velvollisuutta ylläpitää sitä”

Malmin hautausmaa kasvoi vuonna 1890-luvulla perustetun Åbergin hautausmaan ympärille

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Åbergin hautausmaan perustajan O. W. Åbergin hautakivi on aseteltu toisinpäin kuin kaikki muut yksityishautausmaan muistomerkit.
Åbergin hautausmaan perustajan O. W. Åbergin hautakivi on aseteltu toisinpäin kuin kaikki muut yksityishautausmaan muistomerkit. Kuva: Rio Gandara / HS

Malmin hautausmaalta, pohjoisportin läheisyydestä löytyy alue, joka näyttää erilaiselta kuin muu hautausmaa. Hautamuistomerkkien koot vaihtelevat siellä selvästi, ja yleisilme on kaikkinensa sangen huolittelematon.

Korttelit 101–104 täyttävä alue on yksityisomisteinen Åbergin hautausmaa, joka perustettiin 1890-luvun alussa. Vuonna 1894 vihittiin käyttöön puolestaan Malmin hautausmaa, joka kasvoi yksityishautausmaan ympärille.

”Siellä on säilynyt 1800-luvun hautauskulttuuri”, Malmin hautausmaan ylipuutarhuri Juha Ollila kertoo Åbergin hautausmaasta.

Helsingin seurakuntayhtymä ei siis omista Åbergin hautausmaan maa-aluetta. Tästä huolimatta seurakunnan työntekijät tekevät huoltotöitä myös siellä.

”Käytännössä meillä ei ole mitään velvollisuutta ylläpitää sitä. Ylläpidosta on kuitenkin tehty periaatepäätös”, Ollila sanoo.

Vaikka yksityistä hautausmaata hoidetaan siinä missä muitakin osia Malmin hautausmaasta, ei sen persoonallista miljöötä ole haluttu tuhota radikaaleilla uudistuksilla.

Åbergin hautausmaan perusti omille mailleen tilanomistaja O. W. Åberg. Hänellä ei Ollilan mukaan ollut rintaperillisiä.

”Tällä hetkellä maapohjan omistajina on aika monta henkilöä.”

Ei siis maksaisi vaivaa hankkia Åbergin hautausmaan maa-aluetta seurakuntayhtymän omistukseen. Malmin hautausmaalla olleen toisen yksityisen hautausmaan, Rundmanin hautausmaan, seurakuntayhtymä onnistui aikoinaan ostamaan itselleen.

”Todennäköisesti se oli vain yhden ihmisen omistuksessa.”

Neljään hautakortteliin mahtuu vähintään kymmeniä, jopa muutama satakin hautaa. Åbergin hautausmaan perustajan O. W. Åbergin haudan erottaa muista haudoista siitä, että sen kiven rintamasuunta on päinvastainen kuin muissa haudoissa.

Kaikki Åbergin hautausmaan haudat ovat niin sanottuja ainaishautoja, eli alueella eivät päde samat hautaoikeussäännöt kuin muualla Malmin hautausmaalla. O. W. Åberg sukulaisineen voi siis olla varma, ettei heidän hautojaan tulla korvaamaan toisten ihmisten haudoilla.

Tavanomaisilla, Helsingin seurakuntayhtymän omistamilla hautausmailla vainaja saa olla haudassaan vähintään 25 vuotta ennen kuin samaan kohtaan on mahdollista haudata seuraava vainaja. Näin tapahtuu, mikäli omaiset tai muut läheiset eivät maksa hautaoikeuden jatkamisesta.

”Åbergin hautausmaalla on paljon unohdettuja hautoja”, Ollila toteaa.

”Unohdettu hauta” kuuluu siis vainajalle, jolla ei esimerkiksi ole enää elossa olevia sukulaisia.

Malmin hautausmaalla on kaikkiaan noin 50 000 hautaa. Viime vuonna siellä tehtiin noin 1 900 hautausta, joista 80 prosenttia oli tuhkauksia ja uurnahautauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat