Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seitsemän vuotta ilman tuloja – köyhyys uuvuttaa ja tekee tyhmäksi, sanoo varattomana elävä Jyri Hovila

Köyhyydestä puhuvat yhteiskunnassa usein muut kuin köyhät itse. HS kertoo siksi yhden tarinan siitä, miltä varattomuus tuntuu. Kerro meille, mitä muuta se on.

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
”Elän maailmassa, jossa on mahdoton ajatus ostaa esimerkiksi vararengas polkupyörään. Aina on jotain vielä tärkeämpää”, Jyri Hovila kertoo.
”Elän maailmassa, jossa on mahdoton ajatus ostaa esimerkiksi vararengas polkupyörään. Aina on jotain vielä tärkeämpää”, Jyri Hovila kertoo. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Selviytymispaniikki. Siinä yksi sana, jolla Jyri Hovila kuvaa köyhän arkea pääkaupunkiseudulla.

Se tarkoittaa, että suuri osa ajasta ja energiasta menee lukemattomien keskituloiselle mitättömän kokoisten asioiden setvimiseen. Köyhyys uuvuttaa ja ahdistaa, tekee ajoittain kyvyttömäksi toimimaan. Hovila kokee, että se suorastaan tyhmentää.

Köyhyydestä puhuvat yhteiskunnassa usein muut kuin köyhät itse. HS kertoo siksi yhden tarinan siitä, miltä varattomuus tuntuu. Koska tämä on vain yhden ihmisen kokemus, alamme nyt kerätä tarinoita muiltakin.

Hovila laskee olleensa seitsemän vuotta ilman säännöllisiä tuloja. Hän ei tulisi toimeen ilman ystäviensä apua ja eläkeikäisten vanhempiensa taloudellista tukea.

Hovila arvioi itse, että nuorena hänellä ei ollut mitään tolkkua rahankäytössä. Oli hyväpalkkaisia töitä it-alalla, mutta myös vääriä valintoja, velkaantumista joka suuntaan ja pieleen menneitä bisnesideoita, kuten konkurssiin ajautunut elokuvateatteri Kino Tapiola. Vuonna 2008 Hovila sai yllättäen silloisesta palkkatyöstään potkut ja yhden selityksen käytökselleen, adhd-diagnoosin.

”Kävelin sossuun, koska tämähän oli selvästi sellainen tilapäinen kriisi, jota varten järjestelmä on olemassa.”

Säännöllistä tukea ei Hovilalle kuitenkaan myönnetty, koska hänellä on yhä yksi yritys. Se ei tuota mitään, mutta Hovila uskoo, että yrityksen avulla saisi joskus tuloja. Tämän takia hän on nyt seitsemän vuotta elänyt tietämättä, mistä rahaa seuraavan kerran tulee vai tuleeko.

Hän on hakenut tänä aikana turhaan satoja työpaikkoja ja pyrkinyt myös eduskuntaan Piraattipuolueen edustajaksi.

Miten tyhjällä sitten voi tulla toimeen?

Hovila sanoo tekevänsä suunnilleen kaikkea, mitä hyvää tarkoittavat hölmöt neuvovat varatonta tekemään. Maalla hän kerää marjoja ja käy kalassa. Kaupungissa ja maalla Hovila kerää pulloja. Vaikutus omaan talouteen on mitätön.

Mitä vähemmän rahaa ruokaan on, sitä tiukemmin Hovila laskeskelee ruuan terveellisyyttä. Osan ajasta hän on maalla vanhempien rappeutuneessa kesäpaikassa, jossa ei ole esimerkiksi lämmintä vettä.

Jukka Gröndahl / HS
Jyri Hovila on elänyt jatkuvassa köyhyydessä seitsemän vuotta.
Jyri Hovila on elänyt jatkuvassa köyhyydessä seitsemän vuotta.

Hovila kertoo nauttivansa tavallaan sissielämästä kahden koiransa kanssa, mutta työnhaku it-alalta on muualla kuin kaupungissa liki mahdotonta. On siis aina palattava Helsinkiin.

Hovila sanoo, että kituuttamalla selviää hetken, mutta sitten tavarat ja oma keho alkavat rappeutua. Kun jotain hajoaa, pitää olla ilman tai yrittää korjata vanhaa.

Otetaan esimerkiksi silmälasit. Yksiäkään ehjiä ei enää ole, minkä takia hän käyttää aurinkolaseja vahvuuksilla, vaikka niistäkin toinen sanka alkaa jo repsottaa. Uudet voisi ostaa, jos listalla ei olisi todella montaa kiireisempää asiaa.

”Elän maailmassa, jossa on mahdoton ajatus ostaa esimerkiksi vararengas polkupyörään. Aina on jotain vielä tärkeämpää.”

”Ihmiset luulevat, että kaikkien alla on tukiverkko, jonka ohi ei voi pudota. Kyllä voi”, Hovila sanoo.

Kituuttaminen syö toivon. Jos rahaa sitten joskus onkin, sitä ei pysty sijoittamaan parempaan tulevaisuuteen, kun on pakko saada ravintoa, maksaa bussilippu hammaslääkäriin tai ostaa palovaroittimeen patterit.

Laajemmin ajatellen Hovila näkee, että tämä vie vähitellen köyhältä itsemääräämisoikeuden ja yhteiskunnasta vakauden. Jos toivoa ei ole, köyhyys altistaa kaikenlaisille lieveilmiöille, tekee ties mistä hämäräpuuhista houkuttelevia.

Ihan pienikin ”ylimääräinen” raha tekee ihmeitä toimintakyvylle. Siis esimerkiksi juuri nyt se, että Hovila sai seitsemän vuoden jälkeen ensimmäisen kerran harkinnanvaraista toimeentulotukea talvivaatteisiin.

Yksi satanen, ja mies taas pursuaa uusia ideoita.

Tässä esimerkiksi yksi ilmainen ajatus Helsingin kaupungille: jonkin tyhjillään olevan toimistotalon voisi muuttaa yrityshautomoksi, joka olisi avoin ihan kaikille. Siis myös talousasiansa sotkeneille.

Perusasioista kuten asumisesta ja ruuasta pitäisi ensin huolehtia, mutta muuten Hovila ajattelee, että varattomat tarvitsisivat lähinnä tilaisuuden.

”Suomessa on valtavasti ihmisiä, joilla olisi tarve päästä tekemään, muttei mahdollisuuksia siihen. Ei tätä asenne ratkaise vaan rahan puute”, hän sanoo ja tarjoutuu sitten itse töihin provikka- ja asuntopalkalla.

”Minun kokemuksenihan tekisivät minusta aivan loistavan muutos- ja kriisijohtamisen asiantuntijan, eikö vain?”

Kerro miten sinä selviydyt

Tässä jutussa kerrotaan yksi tapa päätyä pienituloiseksi. Todellisuudessa tapoja on liki yhtä monta kuin pienituloisiakin.

Köyhyyden vaikutuksista elämään pääsevät usein lehdessä puhumaan kaikki muut paitsi köyhät itse. Keräämme siksi nyt kertomuksia ihmisiltä, joilla on vähävaraisuudesta pääkaupunkiseudulla tuoretta omaa kokemusta. Tarinoista tehdään myöhemmin uusi artikkeli.

Kerro tekstissäsi esimerkiksi, miten selviydyt vähällä rahalla päivittäin. Millä kaikilla tavoin köyhyys vaikuttaa elämääsi? Millaisen tulevaisuuden näkisit hyvänä?

Kuka sitten lasketaan tarpeeksi köyhäksi vastaamaan? Tämän saa jokainen ratkaista itse. Yhtenä pienituloisuuden määritelmänä esimerkiksi tilastokeskus käyttää 60 prosenttia mediaanitulosta. Toisin sanoen tuoreimmissa valmistuneissa tilastoissa pienituloinen on ihminen, joka saa kuukaudessa rahaa alle 1 190 euroa.

Tekstejä voi lähettää osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi tai kirjoittaa suoraan alla olevalle lomakkeelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat