Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiastadionin graffitiaita jatkaa epävirallisena – kohutaiteilija ystävineen maalasi sinne muistopiissin jääkiekkolegendalle

Graffitiryhmä kävi ”maalaten nostamassa hattua Hakille”.

Kaupunki
 
Patrick Wikblad
Lukija kuvasi Matti Hagmanin muistograffitin.
Lukija kuvasi Matti Hagmanin muistograffitin. Kuva: Patrick Wikblad

Graffitien maalaaminen Helsingin Olympiastadionin työmaa-aitaan jatkuu, vaikka aidan virallinen maalauslupa umpeutui elokuussa. Lauantaina aitaan ilmestyi jääkiekkotähti Matti Hagmanin muistoteos.

Kuluneella viikolla kuollut Hagman oli Helsingin IFK:n tähtihyökkääjä ja NHL:n ensimmäinen suomalaispelaaja. Voit lukea täältä HS:n laajan muistokirjoituksen Hagmanista.

Stadionin aidassa seisoo nyt punaisin, ison miehen korkuisin kirjaimin sanat Hakki Rocks, ja sanojen väliin on maalattu HIFK:n paita Hagmanin pelinumerolla.

Muistomaalaus sijaitsee Stadionin itäreunaa kiertävässä työmaa-aidassa. Stadion ja Nuorisoasiainkeskus tekivät aidasta kesällä virallisen ja luvallisen graffitiseinän.

Seinän oli tarkoitus olla auki koulujen alkuun asti, mutta maalaaminen on jatkunut epävirallisesti myös sen jälkeen.

”Siihen piti tulla elokuun jälkeen havainnekuvia Stadionista, mutta niitä ei ole siihen tullut”, kertoo Nuorisoasiainkeskuksen mediatuottaja Antti Salminen.

”En tietenkään voi puhua stadionin puolesta, mutta niin kauan kuin stadion ei puutu, niin mekään emme lähde regoimaan. Ja mitäpä me instituutiot tästä valitamme, elleivät kaupunkilaiset puutu. Ei siihen maailma kaadu, vaikka joku vähän maalaakin.”

Hagmanin muistograffiti on graffititaiteilija Pete ”Hende” Niemisen eli taiteilijanimi Hendenvaaran projekti.

”Kävimme kyllä maalaten nostamassa hattua Hakille”, Nieminen vastasi Twitterissä HS:n kysymykseen maalauksen alkuperästä. Lue lisää Niemisestä twiitin jälkeen.

Nieminen kertoo tehneensä teoksen yhdessä Spinner-, ILI3- ja Deos-nimisten graffitiartistien kanssa. Myös he ovat alallaan hyvin tunnettuja, muistuttaa graffititaiteen ystävä, Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki:

”Hip hop-kulttuurin elävä legenda, vuodesta 1983 maalannut kantaisä”, Nieminen itse luonnehtii taiteilijatoveriaan.

Hende Nieminen tunnetaan innokkaana HIFK:n kannattajana ja ahkerasti kantaa ottavana maalarina.

Tammikuussa Vantaan taidemuseo Artsi otti kokoelmiinsa Niemisen ystävineen Myyrmäkeen maalaaman Hävetkää-teoksen.

Luvalliselle seinälle tehdyn Hävetkää-työn ympärille alkoi kertyä farssin piirteitä, kun siitä poistettiin kahteen kertaan Vantaan päättäjien kasvoja. Teoksella kommentoitiin Myyrmäen urheilupuiston taloudenpitoon liittyviä epäselvyyksiä.

Syyttäjä vaatii urheilupuiston entiselle toimitusjohtajalle vankeutta kirjanpitorikoksista. Toimitusjohtaja Erkki Salo oli yksi graffitin kasvoista.

Myyrmäki-Liike / Olli Berg
Hävetkää-teos alkuperäisellä paikallaan Myyrmäessä.
Hävetkää-teos alkuperäisellä paikallaan Myyrmäessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat