Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä syntyy ennätysmäärä vauvoja, muu Suomi kituuttaa

Kasvavassa Helsingissä syntyi viime vuonna eniten vauvoja 45 vuoteen. Aikaisemmin vauvamäärää ovat nostaneet 1960-luvun maaltapako ja 1940-luvun suuret ikäluokat.

Kaupunki
 
Helsinkiläinen perhe selitettynä minuutissa
Helsinkiläinen perhe selitettynä minuutissa
Tältä näyttää tilastoissa tavallinen helsinkiläinen lapsiperhe, se johon kuuluu kaksi aikuista ja 1,67 lasta. Toimittaja: Maija Aalto , grafiikka: Jukka Himanen, Boris Stefanov

Helsinkiläiset ovat alkaneet tehtailla vauvoja, ja ovat siinä asiassa aivan toisella linjoilla kuin muu Suomi tai naapurikaupungit.

Viime vuonna Helsingissä syntyneiden vauvojen määrä ylitti ensi kertaa 45 vuoteen 7 000 vauvan haamurajan.

Lukua voi verrata vaikkapa suurten ikäluokkien syntymävuosiin: 1946 Helsingissä syntyi 8 793 lasta.

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Helsingissä syntyi viime vuonna yli 7000 vauvaa.
Helsingissä syntyi viime vuonna yli 7000 vauvaa.

Kaikkein hurjimmat vauvavuodet Helsingissä ajoittuvat kuitenkin maaltapaon aiheuttamiin kasvuvuosiin eli 1960-luvulle. Hurjin oli 1967. Silloin Helsingissä syntyi 9 250 vauvaa.

Myös nykyisen vauvatulvan taustalla on tarkkaan ottaen väestönkasvu, ei yksittäisten perheiden vauvantekohalu. Tilastokeskuksen mukaan syntyvyys naista kohden on Helsingissä isoista kaupungeista kaikkein pienin.

Vauvat siis keskittyvät siinä missä muutkin ihmiset. Yhä useampi suomalaisvauva on helsinkiläisvauva.

Helsingissä syntyneiden määrä on ollut nousussa neljä vuotta peräkkäin. Samaan aikaan koko Suomessa on syntynyt vuosi vuodelta vähemmän lapsia.

Helsingille ja sen veronmaksajille kehitys tietää paineita muun muassa päivähoitoon. Jos kaikki viime vuoden helsinkiläisvauvat jäisivät Helsinkiin asumaan, he olisivat suurempi ikäluokka kuin yksikään tämänhetkisistä 0-19-vuotiaista.

Jo viime vuonna päivähoitoikäisiä eli 1–6-vuotiaita oli Helsingissä 752 lasta enemmän kuin edellisvuonna.

Kasvun odotetaan jatkuvan. 2015 päivähoitoiässä oli 37 725 helsinkiläistä, ja kolmen vuoden kuluttua heitä lasketaan olevan jo yli 40 000.

Lastentarhanopettajista sen sijaan on vuosi vuodelta huutavampi pula. Helsinki on vastannut haasteeseen rakentamalla entistä suurempia päiväkoteja.

Naapurikaupungit eivät ole jakaneet Helsingin vauvatulvaa. Sekä Espoossa että Vantaalla Espoossa vauvoja syntyi viime vuonna vähiten sitten vuoden 2002.

Jatkossa tilanne voi muuttua, kun Länsimetro ja Kehärata lisäävät Espoon ja Vantaan asuntotuotantoa ja sitä kautta myös väkimäärää.

Helsingin väestörakenne poikkeaa koko maan väestöstä erityisesti siinä, että nuorten aikuisten ja ulkomaalaistaustaisen väestön osuus on suurempi, kertoo Helsingin tietokeskus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat