Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaupunginhallitus lähetti Helsingin uuden yleiskaavan eteenpäin – kaupunginvaltuusto päättää kaavan hyväksymisestä ensi viikolla

Kaupunginhallitus linjasi päätöksessään, että asuntorakentaminen tulee toteuttaa niin, että Keskuspuisto säilyy mahdollisimman laajana

Kaupunki
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Helsingin uusi yleiskaava vaikuttaa Helsinkiin vuosikymmenten ajan.
Helsingin uusi yleiskaava vaikuttaa Helsinkiin vuosikymmenten ajan. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaisessa kokouksessaan ehdotuksen Helsingin uudeksi yleiskaavaksi. Lopullisesti yleiskaavaehdotuksen hyväksymisestä päätetään Helsingin kaupunginvaltuustossa ensi viikolla.

Kaupunginhallitus ei tehnyt yleiskaavaesitykseen suuria muutoksia. Päätökseen kirjattiin kuitenkin Keskuspuistoa koskeva lausunto.

Yleiskaava mahdollistaisi asuntorakentamisen Keskuspuiston reuna-alueille esimerkiksi Hämeenlinnanväylän varrella. Ehdotuksen mittakaavaa selventää alla oleva Pirkkolan urheilupuiston yläpuolelta kuvattu video.

Näin Keskuspuistoa raivattaisiin
Näin Keskuspuistoa raivattaisiin
Valmisteilla olevassa Helsingin yleiskaavassa ehdotetaan talorivistöjen rakentamista Keskuspuiston länsilaidalle. HS näyttää miten puisto saattaisi kaventua Pirkkolan urheilupuiston kohdalla.

Kaupunginhallitus linjasi kuitenkin maanantaisessa päätöksessään, että asuntorakentaminen tulee toteuttaa niin, että Keskuspuisto säilyy mahdollisimman laajana. Käytännössä lausunto tarkoittaa sitä, että Keskuspuiston leikkauksia vaativa Hämeenlinnanväylän bulevardisointi voitaisiin toteuttaa, mutta Keskuspuiston päälle sijoitettavan asuinrakentamisen laajuuteen toivotaan kiinnitettävän jatkosuunnittelussa erityistä huomiota.

Lisäkirjauksella ryyditetty esitys hyväksyttiin kaupunginhallituksen äänestyksessä kokoomuksen, vihreiden ja sdp:n äänillä.

Yleiskaavaehdotuksesta käytiin kokouksessa muitakin äänestyksiä. Rkp:n Marcus Rantalan ja keskustan Laura Kolben Keskuspuistoa ja Malmin lentokenttää puolustava palautusehdotus kaatui äänin 12–2. Vasemmistoliitto taas teki kokouksessa vastaehdotuksen, jolla ryhmän edustajat pyrkivät estämään Keskuspuistoon kaavaillun rakentamisen. Vastaehdotus hävisi äänestyksen äänin 10–4. Vasemmistoliiton lisäksi sitä kannattivat keskustan ja rkp:n edustajat.

Vasemmistoliittoa kaupunginhallituksessa edustava Paavo Arhinmäki arvostelee suurten puolueiden yleiskaavaehdotukseen tekemää lisäkirjausta siitä, ettei se ole sitova.

”Nämä kirjaukset eivät ole oikeusvaikutteisia vaan ainoastaan ohjeita ja toiveita. Tämä ei poista rakennusalaa Keskuspuiston päältä”, Arhinmäki sanoo.

Keskuspuiston reuna-alueiden rakentamissuunnitelmista syntyi jo aiemmin syksyllä kiista, jossa kokoomus, vihreät ja Sdp syyttivät vasemmistoliittoa takinkäännöstä.

Keskuspuiston reuna-alueille rakentamisen mahdollistava yleiskaavaehdotus hyväksyttiin viime kesäkuussa kaupunkisuunnittelulautakunnassa ilman vastalauseita. Ehdotuksesta käydyissä neuvotteluissa oli mukana myös vasemmistoliiton edustaja Eija Loukoila.

Vain viikkoa myöhemmin vasemmistoliitto kuitenkin sanoutui irti neuvottelutuloksesta. Ryhmän puheenjohtajan Veronika Honkasalon mukaan ryhmän kannasta oli tiedotettu Loukoilalle.

Muissa puolueissa pelätään, että Keskuspuistoon suunniteltujen kaavamerkintöjen poistaminen yleiskaavasta aloittaisi uudestaan keskustelun myös kaavan muista osista. Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin poistaminen kaavasta taas vaikuttaisi muun muassa kaavassa suunniteltuun liikenneverkkoon niin dramaattisesti, että yleiskaava olisi ehkä asetettava uudelleen kaupunkilaisten nähtäväksi.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kaavaa ei saataisi hyväksyttyä tämän valtuustokauden aikana ja sen mahdollistamien rakennusprojektien aloittaminen viivästyisi. Vasemmistoliitossa ei uskota kaupunkisuunnitteluviraston tulkintaan asiasta.

Helsingin suurimpien valtuustoryhmien kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n ryhmänjohtajat olivat maanantai-iltana tyytyväisiä kaupunginhallituksen ratkaisuun.

”Kaupunginhallitus kirjasi vastuullisen ja tarkentavan jatkosuunnitteluohjeen”, Sdp:n ryhmänjohtaja Osku Pajamäki sanoi.

”Pidimme tärkeänä, että jatkosuunnittelussa huomioidaan luontoarvot ja kosketaan Keskuspuistoon mahdollisimman vähän – kuitenkin huomioiden bulevardisointi ja se asuntorakentamisen suunnittelu, mitä alueelle on tehty”, kokoomuksen ryhmänjohtaja Lasse Männistö sanoi.

”Nyt saatiin varmistettua, että Keskuspuistossa ei lähdetä rakentamaan syvälle puistoon vaan moottoritien varteen niin, että rakentaminen suojaa puistoa”, vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs sanoi.

Jos uusi yleiskaava hyväksytään, sen vaikutukset tuntuvat kaupunkilaisten arjessa vielä sadan vuoden päästäkin. Kaupunkisuunnitteluviraston ja poliitikoiden yhdessä laatimalla kaavalla varaudutaan siihen, että Helsingin väkiluku kasvaa 240 000 ihmisellä vuoteen 2050 mennessä.

Tämän vuoksi kaupunkiin suunnitellaan poikkeuksellisen suuria muutoksia. Yleiskaavaehdotuksessa esitetään, että Helsingin sisääntuloväylät muutettaisiin asuinkaduiksi, kaupunkiin tehtäisiin useita uusia keskustoja ja ihmisten liikkumista helpotettaisiin rakentamalla Helsinkiin kymmeniä kilometrejä pikaraitioteitä.

Tuusulanväylän muuttaminen asuinkaduksi – siis niin kutsutuksi kaupunkibulevardiksi – näyttäisiä kaupungin tilaamissa havainnekuvissa tältä.

 

Yleiskaavaehdotuksessa kaavaillaan myös muun muassa Malmin lentokentän muuttamista 25 000 ihmisen asuinalueeksi. Monien muiden yleiskaavan sisältämien esitysten tavoin myös Malmin kohtalo on herättänyt suuria tunteita. Lentokentän puolustamiseksi on tehty kansalaisaloite, joka ylitti lokakuun alussa 50 000 allekirjoituksen rajan. Tämä tarkoittaa, että aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Yleiskaava on Helsingin kehitystä yleisellä tasolla ohjaava suunnitelma. Tarkemmin yleiskaavan mahdollistamien muutosten toteuttamisesta päätetään vasta myöhemmin asemakaavoja laadittaessa.

Siitä, miten kaava vaikuttaisi helsinkiläisten elämään, voi lukea lisää tästä jutusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat