Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa 360-metrisille jättilaivoille laituri Helsingin Hernesaareen – risteilijät poistuvat Jätkäsaaresta

Helsingin Satama keskittää kansainvälisten risteilyalusten laituripaikat Hernesaareen.

Kaupunki
 
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Havainnekuvassa näkyvän Hernesaaren uuden risteilylaiturin pitäisi valmistua vuonna 2019. Hernesaareen kaavoitetaan myös merellistä asuinaluetta.
Havainnekuvassa näkyvän Hernesaaren uuden risteilylaiturin pitäisi valmistua vuonna 2019. Hernesaareen kaavoitetaan myös merellistä asuinaluetta. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Jättimäiset laivat väistyvät asuntojen tieltä Helsingin Jätkäsaaressa. Helsingin Satama keskittää samalla kansainvälisten risteilyalusten palvelut Hernesaareen, jonne rakennetaan uusi laituri.

Laiturin rakentaminen alkaa ensi vuoden aikana, ja ensimmäisten risteilyalusten pitäisi päästä kiinnittymään siihen vuoden 2019 risteilysesonkina. Tällöin myös Jätkäsaaressa sijaitsevan Melkinlaiturin käyttö päättyy, ja alue vapautuu asuntorakentamiselle.

Hernesaaren uuteen laituriin mahtuu Helsingin Sataman mukaan jopa 360-metrisiä aluksia. Pelkästään Itämerellä seilaavat laivat kalpenevat kansainvälisten jättien rinnalla: esimerkiksi Silja Serenade on vain hieman yli 200-metrinen.

MS Regal Princess oli suurin viime kesänä Helsingissä vieraillut risteilyalus.
MS Regal Princess oli suurin viime kesänä Helsingissä vieraillut risteilyalus.

Helsingin Satama on siirtänyt koko 2000-luvun ajan kansainvälisen risteilyliikenteen painopistettä Eteläsatamasta Länsisatamaan, koska aluskoot ovat kasvaneet. Nykyisin jo noin 90 prosenttia valtameriristeilijöiden kuljettamista matkustajista tulee Helsinkiin Hernesaaren ja Länsisataman laiturien kautta.

”Samassa yhteydessä saamme keskitettyä risteilyliikenteen aluspalvelut Hernesaareen”, kertoo Helsingin Sataman matkustajasatamien johtaja Kari Noroviita.

Aluspalveluita ovat muun muassa alusten kiinnitys ja irrotus, jätehuolto sekä jätevesien vastaanotto. Osa risteilyaluksista ei edelleenkään hyödynnä viimeksi mainittua, vaan jätevesisäiliöt tyhjennetään suoraan Itämereen.

Kesällä 2016 käytössä olivat nämä laiturit.
Kesällä 2016 käytössä olivat nämä laiturit.

Laiturien keskittämisestä tulevat Helsingin Sataman mukaan hyötymään myös alusten miehistöt ja matkustajat.

”Myös matkamuistomyynti sekä matkustaja- ja miehistöpalvelut voidaan hoitaa entistä tehokkaammin, kun risteilylaiturit ovat toistensa läheisyydessä”, Noroviita sanoo.

Tämän vuoden risteilysesongin aikana Helsingissä kävi 240 kansainvälistä risteilyalusta, joiden kyydissä matkusti kaikkiaan 408 900 ihmistä. Alusten ja matkustajien määrät laskivat hieman edellisvuodesta, jolloin 254 laivalla pääkaupunkiin saapui 436 500 matkustajaa.

Ryypätäänkö luksusristeilijällä ruotsinlaivojen tapaan?
Ryypätäänkö luksusristeilijällä ruotsinlaivojen tapaan?
Äitienpäivänä Helsinkiin rantautunut MS Regal Princess oli yksi kesän 2016 suurimmista Helsingissä vierailevista risteilyaluksista. Mutta millaista on elämä luksusristeilijän syövereissä ja eroaako se varsinaisesti suomalaisille tutuista ruotsinlaivoista?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat